ΧΥΤΑ ΑΧΑΙΑΣ

φωτογραφιες

1.4.99

ΑΠΡ. 1999 - Πείτε όλη την αλήθεια! Τι συμβαίνει με τα σκουπίδια;

Για δεύτερη φορά ο “Φ” ασχολείται με το πολύ σημαντικό θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων, το οποίο συνεχίζει να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη η οποία ζητά να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση που θα σηματοδοτήσει οικολογικά και αναπτυξιακά την περιοχή μας για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το ότι στους τίτλους των άρθρων χρησιμοποιούμε ερωτηματικά. Σύμφωνα βέβαια με τις τεχνικές μελέτες υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για “υγειονομική” - στην κυριολεξία - ταφή των απορριμμάτων στην Κακή Χούνη.
Ο καταιγισμός όμως των πληροφοριών δεν λέει να σταματήσει και παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις από τους αρμοδίους δημιουργείται έντονος προβληματισμός στους Δημότες.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα ήσαν γνωστά εδώ και πολύ χρόνο, έχει αγοραστεί μια περιοχή στα Χρυσάμπελα (τοποθεσία Κακή Χούνη) στην οποία θα πήγαιναν τα απορρίμματα της Ανατολικής Αιγιάλειας. Ο χρόνος “ζωής” του χώρου αυτού, βάσει του όγκου των σκουπιδιών Αιγείρας και Ακράτας - όπως ανέφερε η μελέτη - θα ήταν για είκοσι χρόνια. Πριν λίγες βδομάδες όμως έγινε γνωστό ότι και ο Δήμος Διακοπτού μπήκε στον Χ.Υ.Τ.Α. Αιγείρας (Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε μάλιστα από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγείρας στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου ‘99, όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας).
Ένα πρώτο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, το πόσα χρόνια θα μειωθεί ο χρόνος ζωής του Χ.Υ.Τ.Α. Αιγείρας, αφού θα υπερδιπλασιασθούν οι όγκοι των σκουπιδιών με δεδομένο την πολύ μεγάλη έκταση που έχει ο Δήμος Διακοπτού, ενώ οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι μόνο με την είσοδο και του Διακοπτού θα πρέπει μέσα σε δέκα - δώδεκα χρόνια να αναζητηθεί καινούργιος χώρος μιας και ο συγκεκριμένος θα έχει γεμίσει. Εκτός αυτών δεν έχει απαντηθεί ακόμη και το πως άλλαξε η μελέτη συμπεριλαμβάνοντας κατόπιν και τον τρίτο Δήμο.
Σοβαρό χαρακτηρίζεται και το θέμα της διέλευσης των απορριμματοφόρων από την περιοχή που σύμφωνα με διάφορα στοιχεία τους καλοκαιρινούς μήνες θα ξεπερνούν τα δέκα σε καθημερινή βάση, τα οποία ανεξάρτητα από τη διαδρομή που θα ακολουθούν θα δημιουργούν προβλήματα κυκλοφορίας, ρύπανσης και θορύβου (η αρχική μελέτη προέβλεπε να ακολουθείται η διαδρομή από την Άμπελο μέσω γέφυρας στο θολοπόταμο έως την Κακή Χούνη.
Από την άλλη πλευρά η διάψευση από τον Δήμαρχο κ. Μυλωνά, ότι δεν θα έρθουν στην Αιγείρα και τα σκουπίδια όλης της Αιγιαλείας - μέχρι το Ρίο, παρότι ήταν κατηγορηματική δεν φαίνεται να πείθει.
Πρέπει επίσης να απαντηθεί και η πληροφορία που δόθηκε τις τελευταίες μέρες και αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη στο Αίγιο του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Χρήστου Βερελή. Αν δηλ. υπήρξε συνάντηση του Υφυπουργού με τον Δήμαρχο Αιγείρας και τι συζητήθηκε μεταξύ τους; Επανήλθε το θέμα της χρήσης του ΧΥΤΑ Αιγείρας από όλους τους Δήμους της Αιγιαλείας; Και με τι ανταλλάγματα; Υπήρξε δέσμευση του Υφυπουργού για επέκταση της σεισμόπληκτης ζώνης με παράλληλη ανακατανομή κάποιων κονδυλίων ώστε να εισρεύσουν αρκετά εκατομμύρια στον Δήμο Αιγείρας, αντισταθμίζοντας έτσι το όποιο κόστος (κοινωνικό - περιβαλλοντικό κλπ);
Η πληροφορία αυτή, που τη δημοσιεύουμε με επιφύλαξη, χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρή και ευχή όλων είναι να διαψευσθεί, αφού η τυχόν επιβεβαίωσή της αλλάζει άρδην το σκηνικό.
Σε μία τέτοια περίπτωση τίθενται νέα ερωτήματα, όπως, το πόσο θα μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Αιγείρας, που θα βρεθεί νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής στην Ανατολική Αιγιάλεια, πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για τη δημιουργία νέας χωματερής, καθώς και το πόσα αυτοκίνητα θα έρχονται καθημερινά στην περιοχή;
Όλα τα παραπάνω σοβαρά στοιχεία, ο “Φ” τα παρουσιάζει για όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών και αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις των αρμοδίων, ευελπιστώντας ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων των δημοτών.