ΧΥΤΑ ΑΧΑΙΑΣ

φωτογραφιες

1.2.02

ΦΕΒ. 2002 - Αρχαίο Θέατρο: Δωρεάν διαφήμιση... χωρίς αντίκρισμα!

Έχετε αναλογιστεί πόσα χρήματα θα χρειάζονταν προκειμένου να διαφημίζαμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας σε έναν τουριστικό οδηγό με μία φωτογραφία τετραπλάσια σε μέγεθος από αυτήν που θα περιέγραφε τη μοναδικότητα του θεάτρου της Επιδαύρου. Σίγουρα το ποσό θα ήταν τεράστιο και σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό και ασύμφορο για τα τοπικά οικονομικά μας.
Και όμως αυτό έγινε. Χωρίς να πληρώσουμε και χωρίς να το ζητήσουμε!
Δεν εκπλαγήκαμε όμως καθόλου όταν το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2002 είδαμε στο περιοδικό “Γεωτρόπιο” της Ελευθεροτυπίας να ξεκινά η πολυσέλιδη παρουσίαση των “Αιώνιων πρωταγωνιστών” (των αρχαίων θεάτρων της Πελοποννήσου), με μια δισέλιδη καταπληκτική και πανοραμική φωτογραφία του Θεάτρου της Αιγείρας με τη θαυμάσια θέα στον Κορινθιακό και να ακολουθούν στις μέσα σελίδες η Επίδαυρος το Άργος κλπ.
Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που το θέατρο της Αιγείρας είχε μια τέτοια τιμητική θέση, αφού και στις 25 Ιουλίου του 1999, παρόμοια φωτογραφία κοσμούσε το εξώφυλλο του περιοδικού “7ημέρες” της Καθημερινής.
Ο στόχος λοιπόν, να γίνει πασίγνωστο το θέατρο της Αιγείρας, έχει επιτευχθεί. Η τεράστια διαφήμιση όμως είναι, στην κυριολεξία, χωρίς αντίκρισμα, αφού ο αρχαιολογικός χώρος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί μαζικά επισκέπτες, οι κερκίδες του θεάτρου έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τη διάβρωση και τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν να φθάσουν στο “Παλιόκαστρο” λόγω του χαμηλού ύψους της γέφυρας στον Κριό.
Χρειάζεται με λίγα λόγια και εδώ ΈΡΓΟ πολυδάπανο και πολύχρονο. Έργο που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει με συνεχείς πιέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ήδη χάθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2004 και είναι αρκετά δύσκολο να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006”.
Με λίγα λόγια δηλ. δεν αρκεί να ικανοποιούμε την αυταρέσκειά μας βλέποντας όμορφες φωτογραφίες, αλλά να απαιτήσουμε (έστω και με τόση καθυστέρηση) την ανάδειξη και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού θησαυρού που έχει να δώσει τόσα πολλά στην Πολιτιστική και Τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδίαζε...
Εμείς, εδώ, το αγνοήσαμε!
Οι 94 λέξεις του παρακάτω κειμένου που εδώ και καιρό υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας έδειχναν τη λύση για την ανάδειξη του Θεάτρου. Δεν ήλθε όμως κανείς να μας παρακαλέσει να τους ...το απαιτήσουμε!
Ο “Φ” πάντως είχε θέσει το θέμα από τις αρχές του 1997, έγινε μάλιστα επερώτηση στη Βουλή από τον τότε Βουλευτή Γιώργο Τσαφούλια προς τον Υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το κείμενο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας λεει τα εξής:
“Ο προϋπολογισμός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ανέρχεται στα 50 δισ. δρχ. (συμπεριλαμβανομένου του Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νέων) για το διάστημα της τετραετίας.
Το ΥΠΠΟ σχεδιάζει την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και θεάτρων ώστε να μπορούν να συνδυασθούν και να υποστηρίξουν εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του σχεδιασμού είναι αρχαία θέατρα των οποίων η ανακαίνιση θα εξυπηρετήσει την φιλοξενία θεατρικών παραγωγών (και) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Oλυμπιάδας, ειδικότερα δε περιοχές που θα φιλοξενήσουν Ολυμπιακά Aγωνίσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανόν, να υπάρξουν συγκεκριμένα κονδύλια για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ