Σίγουρα δεν περιμέναμε να λάβουμε τόσο σύντομα απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που είχε θέσει ο «Φ» στο φύλλο Απριλίου 2007, οι οποίες επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά τον τίτλο τού τότε πρωτοσέλιδου «Έρμαια της διάβρωσης και των ανέμων τα νότια παράλια του Κορινθιακού», στο οποίο θέταμε και τους εξής προβληματισμούς: Ας υπάρξει, επιτέλους, σε πρώτη φάση μια πλήρη ενημέρωση των πολιτών για την πορεία των μελετών (αν υπάρχουν) και τι αυτές περιλαμβάνουν, αν έχουν ληφθεί υπόψη οι κατά τόπους ιδιαιτερότητες (ποσότητες υδάτων ποταμών, θαλάσσια ρεύματα, επίδραση των ανέμων κ.λπ), αν έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια για την υλοποίηση των μελετών και την κατασκευή των έργων, με ποιόν τρόπο θα παρακαμφτεί η εμπλοκή του αρμόδιου Υπουργείου όταν σε πολλά σημεία των ακτών τα υπάρχοντα προστατευτικά τοιχία και οι παραλιακοί δρόμοι ευρίσκονται εντός τής (κρατικής) αιγιαλίτιδας ζώνης και τέλος, το κυριότερο, αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά.
Ύστερα από αυτό, ο Βουλευτής Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας στις 17 Μαΐου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
Στις 20 Ιουνίου το γραφείο τύπου τού Βουλευτή εξέδωσε ανακοίνωση για τις απαντήσεις που έλαβε διά του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλο, ενώ παράλληλα (ύστερα από αίτημα του «Φ») μας κοινοποίησε τον πλήρη φάκελο της ερώτησης.
Οι απαντήσεις, λοιπόν, που δόθηκαν μέσω του Γενικού Γραμματέα Δυτικής Ελλάδος, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για σύντομη επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος, αφού ουσιαστικά για την Πολιτεία δεν υφίσταται καν θέμα «αντιδιαβρωτικής πολιτικής» στα Αχαϊκά παράλια του Κορινθιακού κόλπου.
Εδώ αξίζει να επισημάνουμε, ότι με μεγάλο ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένουμε και τις επιβεβλημένες τοποθετήσεις, τόσο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, όσο και από τους Δήμους τής Αιγιαλείας, ώστε να γνωρίσουμε με ποιόν τρόπο έχει προσεγγιστεί το πρόβλημα των ακτών από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης.
Τον Απρίλιο είχαμε, επίσης, αναφέρει και το γεγονός ότι στην Κορινθία εδώ και αρκετά χρόνια αναζητούνται επιστημονικές «αντιδιαβρωτικές» λύσεις, με πρόσφατο παράδειγμα τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο γειτονικό μας Δερβένι με καλεσμένο ομιλητή τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (αναλυτικότερα για το Δερβένι στη σελ. 8).
Στην ανακοίνωση του βουλευτή Α. Κατσιφάρα αναφέρονται τα εξής: «Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένη πολιτική για το συνεχώς επιδεινούμενο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών της Αχαΐας προκύπτει ότι προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αχαΐας Απόστολου Κατσιφάρα.
Ειδικότερα, το Υπουργείο δεν κάνει καμία αναφορά και δεν δίνει καμία απάντηση για τη διάβρωση των ακτών από Αιγείρα μέχρι Ρίο που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ αναφέρεται σε μελέτη που εντάχθηκε στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 για την αντιμετώπιση της Διάβρωσης Ακτών Δυτικής Αχαΐας με διάρκεια ολοκλήρωσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008.
Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Αχαΐας έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις και δυστυχώς αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι φορείς, οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες των περιοχών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους μετά και από σχετικές μελέτες που ήρθαν στη δημοσιότητα και όλοι αναμένουν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, που όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δει».
Ύστερα απ’ όλα αυτά, η εφημερίδα μας αισθάνεται την ικανοποίηση ότι με αφορμή την ανακίνηση του προβλήματος της διάβρωσης στο φύλλο Απριλίου, ίσως ξεκινήσει επιτέλους και στην Αιγιαλεία «αντιδιαβρωτική πολιτική» - κυρίως στα σημεία που χρήζουν άμεση προστασία - προς όφελος της περαιτέρω ομοιόμορφης τουριστικο-οικονομικής ανάπτυξης ολόκληρης της ανατολικής Αχαΐας.