Σίγουρα δεν μπορούσα να φανταστώ το πολύ θετικό αποτέλεσμα που θα είχε η επίσκεψη μιας νεαρής μαθήτριας (Αιγειράτισσας από την Αθήνα) τον περασμένο Αύγουστο στο γραφείο μου. Κρατούσε στα χέρια της μια δισέλιδη χειρόγραφη επιστολή και με περισσή ευγένεια με παρακάλεσε να τη δημοσιεύσω. Της το υποσχέθηκα, κάποιες συγκυρίες όμως δεν επέτρεψαν τότε την έγκαιρη δημοσίευσή της. Την ξαναθυμήθηκα φέτος και τη δημοσίευσα στο προηγούμενο φύλλο τού «Φ».
Το γεγονός ότι η επιστολή συζητήθηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία τής εφημερίδας (και προφορικά και γραπτά, ενώ ο Δήμος προχώρησε στην τοποθέτηση νέων απαγορευτικών stand στον παραλιακό που εξυπηρετούν πολύ καλύτερα την κυκλοφορία των πεζών) ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη, δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας.
Εδώ και πολλά χρόνια έχω αντιληφθεί ότι απουσιάζει ο διάλογος από την τοπική κοινωνία μας. Υπάρχει φυσικά, θα μου πείτε, πολύς και έντονος κατά τις προεκλογικές περιόδους. Αυτός όμως είναι «πολιτικός» διάλογος και σαν γνήσιοι Έλληνες δεν υστερούμε. Ο άλλος λείπει, ο «κοινωνικός», για τα θέματα που θα πρέπει να απασχολούν κάθε Δημότη και αφορούν το μέλλον τού τόπου μας.
Επιτέλους, λοιπόν, ας αρχίσουμε από τον παραλιακό μας δρόμο… Εδώ θα μου επιτρέψετε να καταθέσω και εγώ τη γνώμη μου, ως δημότης. Θεωρώ ότι πρέπει να απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατά τη δίμηνη καλοκαιρινή περίοδο σε όλο το μήκος του. Από ποτάμι σε ποτάμι, δηλαδή (Κριός – Θολοπόταμος).
Επίσης, σε προηγούμενο φύλλο δημοσιεύτηκε ερώτηση βουλευτή για τα σχολεία τής Αιγιαλείας, χωρίς αναφορά (λόγω μη ενημέρωσης) στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αιγείρας. Δεν ακούστηκε όμως όλο αυτό το διάστημα κανένα σχόλιο δημότη, γονιού, μαθητή, ώστε ο βουλευτής να επανυποβάλλει την ερώτηση στην υπουργό Παιδείας, με την αναφορά και στο τεράστιο πρόβλημα αυτού του σχολικού συγκροτήματος.
Άλλο: Από το περασμένο καλοκαίρι, ορισμένα από τα φρεάτια ομβρίων στον μοναδικό πλακόστρωτο πεζόδρομο της Αιγείρας έχουν υποχωρήσει και είναι άκρως επικίνδυνα στη διέλευση των πεζών. Το σημείο αποτελεί το νευραλγικότερο σημείο προσέλευσης στην παραλία και τα παρακείμενα εστιατόρια – καφέ. Σίγουρα δεν υπάρχει Αιγειράτης που να μην περνάει από το σημείο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι ιδιοκτήτες των παραλιακών καταστημάτων τον χρησιμοποιούν για τροφοδοσία πολλάκις καθημερινά. Είμαι όμως απόλυτα βέβαιος ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε όλο αυτό το διάστημα να ενημερώσει τις υπηρεσίες του Δήμου για να επισκευάσουν τα επικίνδυνα αυτά σημεία (δουλεία όχι παραπάνω από μια ώρα).
Αλλά και το θέμα τής διάβρωσης των ακτών μάς αφήνει παγερά αδιάφορους. Τι κι αν η αρμόδια Πολιτεία παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη για την προστασία των παραλιακών οικισμών (βλ. «Φ» Ιουνίου), κανείς μας δεν ανησυχεί γι’ αυτό και δεν σκέφτεται ότι σε λίγα χρόνια ο ασφαλτοτάπητας του παραλιακού με τα συνεχή πρόχειρα μπαλώματα θα υπερυψώνεται έτσι ώστε οι αυλές των παραλιακών οικιών να μετατρέπονται σε λίμνες μετά από κάθε βροχή ή θαλασσοταραχή. Άσε δε, η περιοχή τής «Αρχόντισσας», εκεί «απαγορεύονται» λόγω αιγιαλού και τα πρόχειρα μπαλώματα της καταστροφικής διάβρωσης…
Ψιλά γράμματα θα μου πείτε!
Εδώ δεν άνοιξε …στόμα για τη διέλευση του τραίνου και του αυτοκινητοδρόμου, τα δύο έργα που θα μετατρέψουν (σε λίγα χρόνια) την Αιγείρα σε ένα απέραντο συγκοινωνιακό πάρκο. Εδώ απορούν ακόμη και οι τοπογράφοι που καταμετρούν τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις. «Είστε από τα λίγα χωριά μεταξύ Κορίνθου – Πάτρας, που δεν τα ακούμε από τους ιδιοκτήτες…» επισημαίνουν με απορία.
Αλήθεια, συζητά κανείς για την ανάδειξη – αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου, ενός από τα ισχυρότερα χαρτιά για την οικονομοτουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής; Ευτυχώς δηλ. που στο πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας, υπάρχουν και κάποιες επισκέψεις σχολείων στο χώρο του Παλιοκάστρου!
Βέβαια, κάποιοι «διαχρονικοί» παραθερίζοντες «Αθηνοαιγειράτες» αρθρώνουν λόγο. Μιλάνε για παγκάκια και καλύτερο φωτισμό στον παραλιακό δρόμο που αγαπούν γιατί εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά τους και τώρα τα εγγόνια τους. «Δεν βλέπουν πώς έχουν αναπλάσει την παραλία της Ακράτας; Δεν φωνάζει κανείς όμως, αφού κάθε βράδυ όλη η Αιγείρα απολαμβάνει την νυχτερινή ζωή της Ακράτας», συζητούν μεταξύ τους…
Οι απορίες φυσικά μπορούσαν να μην έχουν τελειωμό, αλλά φοβάμαι ότι θα πείτε: Εδώ ο κόσμος καίγεται και συ φιλοσοφείς…
Έχετε δίκιο, γι’ αυτό μάλλον δεν θα το ξανακάνω.
Δεν θα ξαναθέσω ερωτήματα για κάτι «αρχαίες πέτρες», για τη διάβρωση της παραλίας μας, για τη συγκοινωνιακή τριχοτόμηση της Αιγείρας, για την ανάπτυξη και τα λοιπά «δευτερεύοντα» και «ανεπαίσθητα» μικροπροβλήματα…
Καλό και ...άκαπνο υπόλοιπο Καλοκαίρι