ΧΥΤΑ ΑΧΑΙΑΣ

φωτογραφιες

8.11.13

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα Κυριακές, πλην εξαιρέσεων τουριστικών περιοχών παραλιακής Αιγιαλείας το καλοκαίρι

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα 45 Κυριακές του χρόνου σε Πάτρα, Αίγιο και Κ. Αχαΐα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013,
Εκδόθηκε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, όσον αφορά την δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων με εμβαδόν μικρότερο των 250τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, για τις επιπλέον Κυριακές του χρόνου πέραν των 7 που προβλέπονται από το νόμο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, δεν προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στην ΠΕ Αχαΐας, πλην των εξαιρέσεων των τουριστικών περιοχών της παραλιακής Αιγιαλείας τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, και των τοπικών κοινοτήτων Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Δάφνης. Η συγκεκριμένη απόφαση στην ουσία αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νέου νόμου, αφού η πρώτη της αναθεώρηση δύναται να γίνει από την 1/1/2015.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο «έγινε προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα να διαπιστωθεί η βέλτιστη πρόταση για τις επιμέρους περιοχές της Αχαΐας μέσα από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και την γενικότερη αντίληψη της κοινωνίας.
Η προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων, μέσα από την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα συμφέροντα και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων εμπόρων, τις ανάγκες του καταναλωτή και βέβαια τη θέση της εκκλησίας, πιστεύεται ότι εκφράζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μέσα από την απόφαση αυτή».
Παράλληλα, δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος: «Ο συγκεκριμένος νόμος δε μπορεί να έχει καθολική εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να εξετάζονται και εξετάστηκαν, όλες οι παράμετροι και οι ιδιαιτερότητες που διέπουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή την κάθε περιοχή.
Προσωπική μου άποψη, είναι ότι ο νόμος θα έπρεπε να έχει προβλέψει και να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων στην αγορά (εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων)  καθώς και να προβλέπει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Φαίνεται ξεκάθαρα (και σε επίπεδο Ευρώπης) η οικονομική κατεύθυνση που υπάρχει και οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση ωραρίου και ημερών. Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη, ούτε υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με την ιδιαιτερότητα της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας αυτήν την στιγμή.
Κατά την άποψή μου ο νόμος θα πρέπει να επανεξεταστεί και ως προς τις προβλεπόμενες 7 Κυριακές του χρόνου που δίνεται η δυνατότητα της λειτουργίας των καταστημάτων.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί για παράδειγμα, το γιατί προβλέπεται 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αντί του ορθού κατά την γνώμη μου που θα έβρισκε και σύμφωνο τον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές, 1 Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και 1 πριν την Πρωτοχρονιά.
Όπως και οι υπόλοιπες 4 πριν τις εκπτωτικές περιόδους, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν επιλογή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη ή του τοπικού Δημάρχου και όχι να επιβάλλονται από το νόμο.
Ως προς την απόφαση για την Π.Ε. Αχαΐας, επιλέχθηκε με βάση τα κριτήρια που προανέφερα, και στο πρώτο πιλοτικό και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του μέτρου, το να μην υπάρξει καμία επιπλέον Κυριακή σε όλη την Αχαΐα, όπως άλλωστε όλοι οι φορείς πρότειναν, πλην συγκεκριμένων τουριστικών περιοχών που αναφέρει η απόφαση, και για την οποία υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του εμπορικού κόσμου και των Δήμων.
Εύχομαι όλοι μας, και αναφέρομαι στην κυβέρνηση, στους βουλευτές μας, στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Αχαΐας, με την συμπαράσταση των φορέων των τοπικών κοινωνιών, να αναπτύξουμε από κοινού δράσεις που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας, γιατί τότε η ίδια η ζωή θα απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της.
Μέχρι τότε όμως, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε την τοπική μας πενιχρή οικονομία με μέτρα που δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.
Άφησα τελευταία την σοβαρή προσέγγιση της Εκκλησίας και του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου, που μιλάει για το θεσμό της οικογένειας, των πατροπαράδοτων αξιών των Ελλήνων, της Εκκλησίας και της θρησκευτικής λατρείας, αλλά και της ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα και της σωματικής ξεκούρασης που την σημερινή εποχή των μεγάλων προβλημάτων και ανησυχιών που διέπουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.
Με αυτές τις παραστάσεις εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και θα αξιολογείται καθημερινά, προκειμένου εφόσον υπάρξει ανάγκη ή νέες συνθήκες να αναθεωρηθεί το 2015».