ΧΥΤΑ ΑΧΑΙΑΣ

φωτογραφιες

10.3.15

Αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «προβλήματα Παραλίας Ακράτας»

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας ΑΚΡΑΤΑΣ δημοσιοποίησε την παρακάτω επιστολή, με θέμα τη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη…
10-3-2015
ΠΡΟΣ :
1.       κ. Α. Παναγόπουλο, Δήμαρχο Αιγιαλείας
2.       κ. Γ. Ντίνου, Πρόεδρο Δ.Σ. Αιγιαλείας
ΚΟΙΝ/ΣΗ :
1.       κ. Φ. Σταυρόπουλο, Αντιδήμαρχο Ακράτας
2.       κ.κ. Ε. Θεοδωρακόπουλο, Κ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Τριανταφυλλόπουλο & Χρ. Λαϊνά Επικεφαλής Δημ. Παρατάξεων Αντιπολίτευσης
3.       κ.κ. Δημοτικούς, Τοπικούς Συμβούλους Ακράτας
4.       Την Ομοσπονδία Οικολογικών Συλλόγων Προστασίας Κορινθιακού Κόλπου «ΑΛΚΥΩΝ»
5.       Τους Περιβαλλοντικούς Συλλόγους Ακράτας
ΘΕΜΑ : Πραγματοποίηση Ειδικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. Αιγιαλείας για τα προβλήματα της Παραλίας Ακράτας και λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση τους.
Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως προφανώς γνωρίζετε η παραλιακή περιοχή της ΑΚΡΑΤΑΣ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα κατά τους θερινούς μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων κατακλύζεται από χιλιάδες παραθεριστές, χωρίς όμως να διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές.
Συγκεκριμένα, όπως σας έχουμε επισημάνει και με προηγούμενες επιστολές – υπομνήματά μας, είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθούν από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής ορισμένες ενέργειες, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, για την επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας που υποβαθμίζουν το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής όλων όσων ζούμε μόνιμα ή παραθερίζουμε στην παραλία Ακράτας.
Τα βασικά προβλήματα καθημερινότητας για τα οποία καλούμε την νέα Δημοτική Αρχή να λάβει δραστικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπισή τους είναι :
1.       Οι σοβαρές καθυστερήσεις και ελλείψεις στην διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων που εντείνονται κατά τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι οι κάδοι απορριμμάτων να ξεχειλίζουν και τα απορρίμματα να χύνονται στους δρόμους και πάνω  στην κεντρική παραλιακή πλατεία, όπου, μάλιστα, λειτουργεί παιδική χαρά.
Το αίτημα των μόνιμων κατοίκων και των παραθεριστών της παραλίας Ακράτας που έχει αλλεπάλληλες φορές υποβληθεί, μέσω του Συλλόγου μας, σε όλες τις μέχρι σήμερα Δημοτικές Αρχές είναι να πραγματοποιείται καθημερινά αποκομιδή απορριμμάτων, κυρίως  κατά την θερινή περίοδο.
Επίσης, μια φορά την εβδομάδα πρέπει να γίνεται αποκομιδή μεγάλων άχρηστων αντικειμένων από τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μην παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Ειδικότερα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων στην παραλιακή ζώνη τα Σαββατοκύριακα Ιουλίου και Αυγούστου, γιατί συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός παραθεριστών και η κατάσταση που επικρατεί με τους ξεχειλισμένους κάδους και τα διασκορπισμένα απορρίμματα είναι τραγική.
2.       Η συνέχιση της προβληματικής λειτουργίας, χωρίς να εφαρμόζονται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές, του Χώρου Υγειονομικής Ταφής  Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ο οποίος έχει κατασκευασθεί στην Αιγείρα για να καλύπτει ανάγκες μόνον των πρώην Δήμων Ακράτας – Αιγείρας – Διακοπτού, εν τούτοις όμως δέχεται, πλέον, απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος κορεσμού του, ενώ παράλληλα είναι προφανής η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος, κυρίως, δε, του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας.
Το αίτημα μας είναι η άμεση κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ σε άλλη περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας που θα καλύψει τις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου με σύγχρονες μεθόδους. Ενώ η πρόταση για δημιουργία νέου κυττάρου  ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή της Αιγείρας (που δυστυχώς προτείνεται σαν λύση ανάγκης από ορισμένους ιθύνοντες) μας βρίσκει τελείως αντίθετους, γιατί θα δημιουργήσει πρόσθετα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή μας.
3.       Η λειτουργία κατά την θερινή περίοδο πολλών (κυρίως παραθαλάσσιων) καφετεριών ως κέντρα διασκέδασης με δυνατή μουσική καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες, παρ’ όλο ότι δεν διαθέτουν σχετική άδεια και επιπλέον παρ΄όλο ότι βρίσκονται εντός της πυκνοδομημένης περιοχής και εφάπτονται σε μεγάλες πολυκατοικίες.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν μέχρι τις πρωινές ώρες (οπότε κλείνουν για λίγο οι καφετέριες) πάρα πολλοί παραθεριστές, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν αλλεπάλληλες φορές διαμαρτυρηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας και έχουν ζητήσει την συνδρομή του Συλλόγου μας.
4.       Οι αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις μεγάλου αριθμού υπαίθριων μικροπωλητών (οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν άδειες) κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και επί της κεντρικής παραλιακής πλατείας, γεγονός που υποβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά την παραλιακή ζώνη.
5.       Η εκτεταμένη παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων που διπλό-παρκάρουν στους καθέτους προς τον παραλιακό δρόμο, όταν από τις απογευματινές και μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες πεζοδρομείται ο παραλιακός δρόμος (οδός Αιγαίου).
6.       Η πλήρης εγκατάλειψη των υφιστάμενων παιδικών χαρών που θα πρέπει επιτέλους να επανασχεδιασθούν και να εξοπλισθούν με καινούργια παιχνίδια, τα οποία θα πληρούν τις ισχύουσες σχετικές προδιαγραφές ασφαλείας.
7.       Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της κεντρικής παραλιακής πλατείας, η οποία λειτουργεί απλώς ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική διαμόρφωση και δενδροφύτευση, όπως επίσης και η υποβάθμιση του παραλιακού δρόμου αλλά και των υπόλοιπων δρόμων της παραλίας Ακράτας, των οποίων δεν συντηρείται ούτε καν ο ηλεκτροφωτισμός, με αποτέλεσμα να παραμένουν συχνά επί ημέρες τελείως σκοτεινοί, ακόμη και στην καρδιά της θερινής περιόδου. Ενώ επίσης η δενδροφύτευση και η συντήρηση των πεζοδρομίων και των οδοστρωμάτων είναι ελλιπέστατη.
Έχοντας την πεποίθηση ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παραλίας Ακράτας  απαιτείται ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και άμεση έναρξη δράσεων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, υποβάλουμε το αίτημα να γίνει ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου για τα προβλήματα της παραλίας Ακράτας, αμέσως μετά το Πάσχα, στην οποία θέλουμε να παραστούμε για να αναπτύξουμε τις απόψεις και να υποβάλουμε τις προτάσεις μας.
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνουμε να συζητηθούν επίσης δύο, πολύ σοβαρά προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων δεν εξαρτάται από τον Δήμο Αιγιαλείας, αλλά η δυναμική παρέμβαση του Δήμου πιστεύουμε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επίλυση τους.
Πρόκειται για :
1.       Την καθυστέρηση της δημοπράτησης του έργου κατασκευής των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας (από τον Ερινέο έως την Αιγείρα), η έναρξη εργασιών του οποίου έχει καθυστερήσει τουλάχιστον επί διετία.
Είναι σαφώς θετικό το γεγονός ότι ήδη εκτελείται το έργο κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού για την μεταφορά λυμάτων από τις παραλιακές περιοχές της Ανατ. Αιγιαλείας στο Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου, ο οποίος αναβαθμίζεται για να δεχθεί αυξημένο όγκο λυμάτων. Πλην όμως, αν δεν κατασκευασθούν, επιτέλους, τα εσωτερικά αποχετευτικά δίκτυα των παραλιακών οικισμών θα συνεχισθεί η καθημερινή επιβάρυνση της θάλασσάς μας από (ηθελημένες ή αθέλητες) διαρροές λυμάτων προεχόμενες κυρίως από τους πυκνοδομημένους παραλιακούς οικισμούς, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και υποβαθμίζει το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής όλων μας.
2.       Την εκτεταμένη λήψη αμμοχάλικου από τον ποταμό Κράθι, αλλά και από τα άλλα ποτάμια της περιοχής μας, που πραγματοποιείται από τις Εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευής της Ολυμπίας Οδού.
Ειδικά ο Κράθις έχει ήδη πληγεί  σε μεγάλη έκταση από παράνομες αμμοληψίες επί σειράς ετών για την εκτέλεση ιδιωτικών και δημοσίων έργων, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Σύλλογός μας και άλλοι Περιβαλλοντικοί Φορείς, για την διαφύλαξη και την οριοθέτηση του ποταμού. Οπότε, αν οι αμμοληψίες συνεχισθούν και επεκταθούν, ο κίνδυνος διάβρωσης της ακτής Ακράτας – Αιγείρας θα είναι άμεσος και ορατός. Ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη μείωση του πλάτους της παραλίας Ακράτας – Αιγείρας και καταστροφή ακόμη και του παραλιακού δρόμου στα αμέσως προσεχή χρόνια, αν συνεχιστεί η εκτεταμένη λήψη αμμοχάλικου από τον Κράθι, η οποία πραγματοποιείται με στόχο την μείωση του κόστους κατασκευής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες και από τους εργολάβους ο κίνδυνος καταστροφής του παραλιακού μετώπου.
Επειδή πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην διαδικασία επίλυσης των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής μας Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ & Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ, σας καλούμε και πάλι να οργανώσετε αμέσως μετά το Πάσχα ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου για τα προβλήματα της Παραλίας Ακράτας και να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία πραγματοποίησης της, ώστε να συμμετέχουμε αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας.
Για Το Δ.Σ. Του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ν. Καψάνης - Η Γ. Γραμματέας Φ/Κλ. Περεσιάδου