Σημαντικότατη και με μεγάλη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων τής Αχαΐας, ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι τής 22ας Μαΐου στην Ακράτα, με θέμα το πρόβλημα διάθεσης των βοθρολυμάτων τής Ανατολικής Αιγιαλείας.
Τρεις και πλέον ώρες οι παρευρισκόμενοι, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Ακράτας, προσπάθησαν να εντοπίσουν τη ρίζα τού κακού και να λύσουν τον “γόρδιο δεσμό” της μη ύπαρξης πλέον χώρου υποδοχής των λυμάτων των τριών Δήμων.
Ευθείες βολές κατά του Δημάρχου Αιγίου Απόστολου Καραφωτιά, εκτόξευσε ο Δήμαρχος Ακράτας Πάνος Μελής, λέγοντας, ότι υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα με τη μη ύπαρξη ΧΥΤΑ στην κεντρική Αχαΐα και ο αποκλεισμός μας από τον βιολογικό τού Αιγίου δημιούργησε δεύτερο και πολύ μεγάλο, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ακράτα είχε βοηθήσει πολλές φορές το Αίγιο παίρνοντας σκουπίδια στην μέχρι πρόσφατα λειτουργούσα χωματερή του.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αιγείρας τόνισε, ότι οι όποιες παραπέρα ενέργειες πρέπει να εστιάζονται μόνο στα υγρά απόβλητα χωρίς καμία συσχέτιση με τα στερεά, αφού ο σχεδιασμός είναι πλέον και νομικά δεσμευτικός.
Συζητήθηκε και το θέμα της απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων των Δήμων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, από το Πρωτοδικείο Αιγίου με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει πλέον σύμβαση του Αιγίου με τους τρεις Δήμους. Για το θέμα αυτό ο αρχηγός τής Αντιπολίτευσης Αιγείρας Πάνος Γιαννούλης επισήμανε, ότι ήταν λάθος η υπογραφή μόνο 18άμηνης σύμβασης με το Αίγιο, αφού αμέσως μετά τη λήξη της (τέλος 2008) το Αίγιο έκλεισε το βιολογικό.
Μια ακόμα αξιοπρόσεκτη τοποθέτηση ήταν του Προέδρου του Δ.Σ. Αιγείρας Χρήστου Λυμπερόπουλου ο οποίος υπενθύμισε τον προ δεκαετίας σχεδιασμό, ότι δηλ. η Αιγείρα θα πάρει τα σκουπίδια και η Ακράτα τα λύματα, τονίζοντας με νόημα: Η Αιγείρα ανταποκρίθηκε απόλυτα στον σχεδιασμό.
Βέβαια οι εξελίξεις, τουλάχιστον σε επίπεδο “πολιτικών απόψεων”, είναι τόσο ραγδαίες, που τα συμπεράσματα της σύσκεψης της Ακράτας θα μπορούν να αναφερθούν πλέον ως ξεπερασμένα και το τι θα γίνει στο άμεσο και απώτερο “περιβαλλοντικό” μέλλον της Αχαΐας, ουδείς μπορεί να “προφητεύσει”.
Για παράδειγμα, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η παρούσα έκδοση, ο Δήμαρχος Ακράτας ζήτησε από τον Νομάρχη να κηρύξει το Δήμο Ακράτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό, φέρνοντας έτσι τις πολιτικές σχέσεις των δύο ανδρών σε οριακό σημείο.
Ο Νομάρχης, πάντως, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, έστειλε κλιμάκιο των υγειονομικών υπηρεσιών στην Ακράτα, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση από την αδυναμία τού Δήμου να διαχειριστεί πλέον τον όγκο των λυμάτων του.