Η πλήρης επιβεβαίωση των γραφομένων στον «Φ» για το πρόβλημα των απορριμμάτων, ήρθε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των έξι Δημάρχων της Αιγιαλείας, στον Λόγγο.
Τον Ιανουάριο, μεταξύ άλλων είχαμε αναφέρει: «Αγκάθι», απ’ ότι φαίνεται, παραμένει η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αφού η ύπαρξη ενός μόνο ΧΥΤΑ σε ολόκληρη την Ανατολική Αχαΐα (Αιγιαλεία – Καλάβρυτα) -αυτού τής Αιγείρας-, μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στο μέχρι σήμερα καθεστός της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας.
Ο επαναπροσδιορισμός δηλ. των διαχειριστικών ενοτήτων, ίσως αλλάξει το “status quo” με την «προσωρινή» γεωγραφική διεύρυνση των εξυπηρετούμενων Ο.Τ.Α...
Ο επαναπροσδιορισμός δηλ. των διαχειριστικών ενοτήτων, ίσως αλλάξει το “status quo” με την «προσωρινή» γεωγραφική διεύρυνση των εξυπηρετούμενων Ο.Τ.Α...
Φυσικά ήταν γνωστές εδώ και αρκετό καιρό οι αναφορές, ότι η λύση στην αδυναμία δημιουργίας δεύτερου ΧΥΤΑ στην δυτική Αιγιαλεία, ήταν ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Ποτέ όμως δεν είχαν εκδηλωθεί με επίσημο τρόπο, όπως στη σύσκεψη του Λόγγου.
Βέβαια, τα αποτελέσματα της σύσκεψης αυτής είναι έκφραση πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά σε κάθε περίπτωση δρομολογούν τις διαδικασίες αποφάσεων στα αρμόδια όργανα (Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμους).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά σε σύσκεψη των «έξι» της Αιγιαλείας είχαν προσκληθεί και οι αρχηγοί της μειοψηφίας των Δήμων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο καλωσόρισμά του ο οικοδεσπότης και συντονιστής τής σύσκεψης, Δήμαρχος Συμπολιτείας Δ. Καλογερόπουλος.
Από την Αιγείρα εκτός από τον Δήμαρχο Δημήτρη Μυλωνά, παρίστατο και ο Πάνος Γιαννούλης.
Το θέμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας έθεσε ξεκάθαρα ο Δήμαρχος Αιγίου Αποστόλος Καραφωτιάς, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Αίγιο λόγω ότι δεν υπάρχει ΧΥΤΑ στην 3η διαχειριστική ενότητα, τονίζοντας ότι από το 2009 θα αρχίσουν να «πέφτουν τα πρόστιμα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη να γίνει μια καλή αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Αιγείρας ώστε όλοι οι δήμοι της Αιγιαλείας να πάνε τα σκουπίδια εκεί.
Ο Δήμαρχος Ακράτας Πάνος Μελής από την πλευρά του, καυτηρίασε το γεγονός ότι όλοι μιλάνε για τη χρήση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, προσπερνώντας το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος έχει καταστραφεί από την περσινή φωτιά, ενώ εκκρεμούν αιτήματα χρηματοδότησης για νέα απορριμματοφόρα οχήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Η απάντηση που πήρε, ήταν: Αν γίνει δεκτό το αίτημα για διεύρυνση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, θα δοθεί μάχη από όλους για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων επισκευής – επέκτασής του.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης Δημάρχων τής Αχαΐας στη Λάρισα και την Κοζάνη, η ανάλυση των οποίων «έδειξε» την διαφορετική άποψη των «πέντε» έναντι του Δημάρχου Αιγείρας σε τρία ουσιαστικά ζητήματα.
> Αρχικά θίχτηκε το μεγάλο κόστος εναπόθεσης (35 Ευρώ ο τόνος) στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, σε σύγκριση με τη Λάρισα (12 Ε) και την Κοζάνη (28 Ε), ενώ τώρα στο Αίγιο η απομάκρυνση των σκουπιδιών εκτός περιοχής στοιχίζει πάνω από 40 Ε. «Όταν συμμετέχουν όλοι στο ΧΥΤΑ Αιγείρας θα δείτε πόσο θα πέσει το κόστος ειδικά με τους 55 τόνους σκουπιδιών που ημερήσια παράγει μόνο ο Δήμος Αιγίου. Το αυτό θα συμβεί και με το συλλεκτήριο αγωγό των λυμμάτων, αφού όσο περισσότεροι συμμετέχουν το κόστος θα πέφτει...», επεσήμανε με νόημα ο κ. Καραφωτιάς.
Ο Δήμαρχος Αιγείρας υπεραμυνόμενος του τιμολογίου του ΧΥΤΑ που ισχύει για τους τρεις Δήμους της Ανατολικής Αιγιαλείας, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές για την έγκαιρη τακτοποίηση - απόδοση των τελών από τους δύο εξυπηρετούμενους Δήμους τόνισε τα εξής: «Οι τιμές που αναφέρθηκαν είναι σχετικές, αφού πέρα από το κόστος είναι και οι υποχρεώσεις που υπάρχουν. Όταν θέλουμε να είμαστε κύριοι σε κάποια πράγματα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει και η νομοθεσία. Κανείς αυτή τη στιγμή, μπροστά στη λύση του προβλήματος, δεν βλέπει τις υποχρεώσεις, αφού ακόμη κι όταν κλείσει ένας ΧΥΤΑ, η παρακολούθησή του θα εξακολουθεί για 30 χρόνια...»
> Η δεύτερη «διαφωνία» εστιάστηκε στον τρόπο διαχείρισης του προβλεπόμενου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αχαΐα, αφού οι «πέντε» προσανατολίζονται στη δημιουργία Συνδέσμου, ενώ ο Δήμαρχος Αιγείρας επιμένει στην δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας.
> Όσον αφορά τη πρόταση για δημιουργία «Διαδημοτικής» Αναπτυξιακής Εταιρίας, οι πέντε δεν συμφωνούν με την εισήγηση του Δημάρχου Αιγείρας, να πλαισιώσουν για το σκοπό αυτό την ήδη λειτουργούσα «Αχαΐα ΑΕ» στην οποία ο κ. Μυλωνάς είναι διευθύνων σύμβουλος.
Στο “ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ”
Ο παριστάμενος «υπηρεσιακός» εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αλεξανδρόπουλος, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση χρηματοδότησης νέου ΧΥΤΑ στη δυτική Αιγιαλεία, «φωτογράφισε» ως μονόδρομο τη λύση Αιγείρας, τονίζοντας τρία σημεία: ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο (πυρόπληκτος) ΧΥΤΑ, να γίνει προμήθεια και άλλων οχημάτων αποκομιδής και να υπάρξει ενημέρωση για την ανακύκλωση προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που θα εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ.
Στον απόηχο πάντως της σύσκεψης, έγινε γνωστό ότι το προβλεπόμενο κονδύλι για τον ΧΥΤΑ της 3ης διαχειριστικής ενότητας (Δυτική Αιγιάλεια – Καλάβρυτα) έχει ζητηθεί να μεταφερθεί για την επέκταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ενώ αναμένεται συνάντηση με τον Περιφερειάρχη προκειμένου να τεθεί το θέμα αλλαγής των υφιστάμενων διαχειριστικών ενοτήτων στην ανατολική Αχαΐα, στις οποίες μέχρι τις αρχές του Μάρτη θα έχουν ορισθεί τα νέα Διοικητικά Συμβούλιά τους.
Με τον ορισμό νέων Δ.Σ., πάντως, υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός στο Δήμο Αιγείρας, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα και να χαθεί η «ισχυρή» θέση τής Αιγείρας στη διαχείριση του ΧΥΤΑ.
Κλείνουμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα με τα λόγια που είχαμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο: μόλις ξεκίνησε το 2008, και έχουμε ακόμη 10 μήνες να αναλύσουμε και να παρακολουθήσουμε την όποια εξέλιξη των μείζονος σημασίας αυτών ζητημάτων.
(Για το επίσης σοβαρότατο πρόβλημα του αποχετευτικού δικτύου, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να παρουσιάσουμε τις προοπτικές υλοποίησής του, μετά την επόμενη συνάντηση των δημάρχων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ακράτα σε ημερομηνία που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα).