Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις, στο θέμα τής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τής ευρύτερης περιοχής.
Απανωτές συνεδριάσεις οργάνων, συσκέψεις Δημάρχων, πολιτών κλπ, δείχνουν ότι σύντομα θα ξεσπάσει “θύελλα” με απρόβλεπτα αποτελέσματα για την Αχαϊκή Περιβαλλοντική πολιτική, αφού οι “αναθυμιάσεις” από το «καζάνι που βράζει» στην Αιγιαλεία, καλύπτουν πλέον όλη την Αχαΐα.
Στο συνεχές “πινγκ - πονγκ” δηλώσεων και ενεργειών, δεν μετέχουν πλέον μόνον οι Αιγιαλείς Δήμαρχοι, αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τ.Ε.Δ.Κ. Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα συναρμόδια Υπουργεία κ.ο.κ.
Καθοριστικής σημασίας με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, ήταν και η συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου το απόγευμα της Μ. Τετάρτης στην Πάτρα, το οποίο δεν προχώρησε στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και του δεύτερου κυττάρου στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, ρίχνοντας το “μπαλάκι” των περαιτέρω ενεργειών στους Δήμους και στην Περιφέρεια.
Οι λόγοι της στάσης αυτής από το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι βασικά δύο.
Αφενός, ο απόηχος των ισχυρών αντιδράσεων της κοινωνίας τού Δήμου Αιγείρας, έφθασε στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα (θέτοντας πολιτικούς προβληματισμούς με φόντο τις επόμενες εκλογές), αφού για πρώτη φορά στη Νομαρχιακή συνεδρίαση παρίσταντο πολίτες από την περιοχή μας, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε με την έγκριση της αρχικής μελέτης για το ΧΥΤΑ, ούτε και με την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.
Αφετέρου η “υφέρπουσα Αχαϊκή κόντρα” μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έδωσε πεδίο για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”. Χαρακτηριστική είναι και φράση τού Νομάρχη κ. Κατσικόπουλου για το θέμα: “Φοβάμαι πως κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μια 10ετής προσπάθεια. Ρωτήσαμε τους Δημάρχους και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν πήραμε απάντηση: Τι άλλαξε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο κι από εκεί που πηγαίναμε, Νομαρχία και Δήμοι, χέρι – χέρι… η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που τράβηξε το κουπί όλο αυτό το διάστημα, θα βρεθεί στο τέλος και κατηγορούμενη;”
Αναλυτικότερα το ρεπορτάζ από τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κατέγραψε και τα εξής:
Την παράδοση της μελέτης επέκτασης του ΧΥΤΑ Αιγείρας στον ομώνυμο Δήμο, αλλά και της παράδοσης όλων των μελετών του ΧΥΤΑ Παπανικολού στους Δήμους της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας (Αίγιο, Καλάβρυτα, Ερινεός, Συμπολιτεία, Αροανία, Παίων και Κλειτορία), αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Τοποθετούμενος επί του ζητήματος, ο Αντινομάρχης, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ανέφερε: «Η Νομαρχία δεν έχει καμία νομική αρμοδιότητα κι ευθύνη για την επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ευθύνη ανήκε και ανήκει στους Δήμους. Για όσο χρονικό διάστημα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είχε αναλάβει, με αίτημα της ΤΕΔΚ, την προετοιμασία και την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, ολοκληρώθηκε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, ξεκινάει ο ΧΥΤΑ Φλόκα και ωρίμασε το έργο του Εργοστασίου για το οποίο υπήρξε δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για χρηματοδότηση. Καθώς όμως από τις αρχές του 2008 δεν προχώρησε το σχέδιο ενιαίου Φορέα με την μορφή Ανωνύμου Εταιρίας στον οποίο θα συμμετείχε και η Νομαρχία, αλλά οι Δήμοι οδηγήθηκαν σε δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών Συνδέσμων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα».Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην εμπλοκή που υπήρξε με τον ΧΥΤΑ Παπανικολού αλλά και στις προσπάθειες της Νομαρχίας να ξεπεραστεί το πρόβλημα, είτε κάνοντας έκκληση στον Δήμο Ερινεού να άρει την προσφυγή του στο ΣτΕ, είτε προσπαθώντας να δρομολογήσει την επέκταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ώστε οι επτά Δήμοι του 3ου Συνδέσμου να μεταφέρουν εκεί τα απορρίμματά τους, αλλά υπογράμμισε πως όλες οι προσπάθειες είχαν υποβοηθητικό χαρακτήρα και πως η Νομαρχία δεν έχει την αρμοδιότητα για την επίλυση τόσο του συγκεκριμένου ζητήματος, όσο και του ζητήματος κατασκευής του Εργοστασίου. «Η προσπάθειά μας αποσκοπούσε στο να μη κληθούν οι Δήμοι, από 1/1/2009 να καταβάλλουν πρόστιμα. Αποτελεί όμως δική τους ευθύνη η διαχείριση του προβλήματος…» κατέληξε.
«Να λυθεί το πρόβλημα στο σημείο όπου δημιουργείται κι όχι να λέμε “στείλτε το αλλού”. Αυτή είναι μια πρακτική που θα μας οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα μελλοντικά…», τόνισε ο Δήμαρχος Αιγείρας, Δημήτρης Μυλωνάς, που μετέφερε στο νομαρχιακό συμβούλιο την απόφαση του Δήμου να μην δεχτεί την επέκταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την «φιλοξενία» εκεί και των άλλων επτά Δήμων του νομού.
Υπέρ της παράδοσης της μελέτης στον Δήμο Αιγείρας τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θ. Βασιλείου, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πορεία του σχεδιασμού και την κατασκευή του Εργοστασίου. «Όχι λόγω χρηματοδότησης, όπως κάποιοι πολιτικάντικα θέλουν να ψιθυρίζουν, αλλά λόγω έλλειψης συνεργασίας των Δήμων» επεσήμανε. Υπέρ της παράδοσης της μελέτης, τάχθηκε και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, ενώ από την συζήτησε απείχε η ΝΑΣ (Στ. Κεραμιδάς και Β. Ασπρύλιας) και ο Ι. Κριμπάς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση.
Ο Νομάρχης, Δ. Κατσικόπουλος, λίγο πριν το τέλος της συζήτησης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι πως κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μια 10ετής προσπάθεια. Ρωτήσαμε τους Δημάρχους και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν πήραμε απάντηση: Τι άλλαξε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο κι από εκεί που πηγαίναμε, Νομαρχία και Δήμοι, χέρι – χέρι, απεμπόλησαν το δικαίωμα της σύστασης Ανωνύμου Εταιρίας και οδηγήθηκαν στη σύσταση αναγκαστικών Συνδέσμων; Δηλαδή, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που τράβηξε το κουπί όλο αυτό το διάστημα, θα βρεθεί στο τέλος και κατηγορούμενη; Και να σας πω και κάτι ακόμα; Στο προηγούμενο συμβούλιο τους δώσαμε την μελέτη του Εργοστασίου και δεν ήρθαν ακόμα να τη πάρουν! Που είναι οι Δήμαρχοι σε αυτές τις συνεδριάσεις; Λυπάμαι, αλλά βλέπω πως υπάρχει αδιαφορία και οι χρόνοι είναι πιεστικοί…».
Μπορεί να μην γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, όσοι όμως προσήλθαν έδειχναν αποφασισμένοι να υψώσουν φωνή αντίδρασης για όσα έχουν συμβεί με αφορμή την ως τώρα πορεία λειτουργίας - επέκτασης του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Το μήνυμα που μπορεί να εξαχθεί, με μια πρώτη ματιά στο συγκεκριμένο γεγονός, είναι ότι επιτέλους ο λαός του Δήμου Αιγείρας άρχισε να αντιδρά σε όσα αφορούν το μέλλον αυτού εδώ του τόπου.
Η λέξη «σκουπίδια» φαίνεται να άγγιξε περισσότερο από κάθε τι άλλο (σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομος, παραλιακός κλπ) τις ευαίσθητες κοινωνικές χορδές και πλέον οι πολίτες ζητούν ενημέρωση και δράση, τουλάχιστον, στο να μη γίνει η περιοχή «σκουπιδότοπος». Χαρακτηριστικό είναι και το αγωνιώδες ερώτημα παριστάμενης κυρίας: «Πείτε μου σας παρακαλώ να βάλω ΤΩΡΑ πωλείται στο ακίνητό μου που έφτιαξα πριν χρόνια στην περιοχή απέναντι από το ΧΥΤΑ Αιγείρας, ώστε να αγοράσω ένα άλλο στην Παπανικολού;»…
Βέβαια, η ένταση σε ένα τέτοιο θέμα ήταν σίγουρο ότι θα υπήρχε, με πρωταρχική αιτία ότι οι περισσότεροι των παρισταμένων ζητούσαν η συγκέντρωση να έχει το χαρακτήρα Λαϊκής Συνέλευσης, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από το Δήμαρχο, αφού ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι στην πρόσκλησή του προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους Τ.Σ., Συλλόγους και φορείς, ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση.
Παρών ο Δήμαρχος Διακοπτού, ενώ από τον Δήμο Ακράτας δεν υπήρξε εκπροσώπηση. Σχολιάστηκαν, επίσης, και οι «ενδοδημοτικές» απουσίες από τη συγκέντρωση, τόσο του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου κ. Χρήστου Λυμπερόπουλου και των Αντιδημάρχων κ.κ. Άγγελου Κούρτη και Γεώργιου Κορδούλη.
Εκτός από τον Δήμαρχο κ Δημήτρη Μυλωνά και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Πάνο Γιαννούλη οι οποίοι με ένταση διασταύρωσαν τα «πολιτικά» τους ξίφη (βλέπε σε άλλη σελίδα τις μετέπειτα ανακοινώσεις τους), πολλοί ήταν και οι παρευρισκόμενοι πολίτες, που με δυνατό λόγο διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε κάθε παραπέρα ενέργεια που θα προσβάλει την ορθολογική ανάπτυξη του Δήμου Αιγείρας.
Φυσικά, οι άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν στα φύλλα της εφημερίδας, ενώ οποιαδήποτε περιληπτική παρουσίαση της ενενηντάλεπτης συζήτησης θα αλλοίωνε τα νοήματα των λεχθέντων. Στο κάτω – κάτω, όσοι ενδιαφέρονταν να ακούσουν τις τοποθετήσεις των συνδημοτών τους, ήσαν εκεί…