Από ώρα σε ώρα αναμένεται να «πιάσει» λιμάνι στο Αίγιο το πασίγνωστο πλοίο «Rainbow Warrior» (ο Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου).
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ζητήσαμε από τον Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace τον κ. Νίκο Χαραλαμπίδη να μας εισαγάγει στους στόχους και τις ενέργειες αυτής της Παγκόσμιας Οικολογικής Οργάνωσης σε σχέση με τον Κορινθιακό Κόλπο και γενικότερα τη θάλασσα της Μεσογείου.
Ο Διευθυντής του Ελληνικού γραφείου της Οργάνωσης, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας του, αποδέχτηκε με χαρά να ενημερώσει τους αναγνώστες της εφημερίδας μας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη αλιεία με αφρόδιχτα.
Σκοπός αυτής της επίσκεψης, τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι να δειχθεί τη συμπαράσταση της Greenpeace στην προσπάθεια Δημάρχων, Νομαρχών, Αλιευτικών Συλλόγων, Φορέων και Οργανώσεων για την προστασία του Κορινθιακού.
Το όραμά τους για την προστασία του κλειστού και ευαίσθητου κόλπου, σε συνδυασμό με την επιμονή και τη συνεργασία τους πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ενωμένοι οι συνεργαζόμενοι φορείς θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν την προσπάθεια για την προστασία της θάλασσάς μας.
Η προστασία της Μεσογείου χρειάζεται άμεση δράση και όχι λόγια. Οι ακτιβιστές της Greenpeace, για ένα περίπου μήνα περιπολούν τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ιταλίας και το Ιόνιο, εντοπίζουν, καταγράφουν και εμποδίζουν την παράνομη δράση των παρασυρόμενων αφρόδιχτων.
Με προορισμό τον Πειραιά, το Rainbow Warrior θα πιάσει για λίγο στο λιμάνι του Αιγίου. Η προστασία του Κορινθιακού πρέπει να αποτελέσει κοινό αίτημα του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους υποψήφιους. Η συνεργασία όλων για την προστασία του Κορινθιακού είναι απαραίτητη.
Και ο Ν. Χαραλαμπίδης συνεχίζει: Η Μεσόγειος είναι η θάλασσά μας. Τα νερά της ήταν από την αρχαιότητα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ταυτόχρονα, η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα πλούσια σε βιοποικιλότητα. Αν και καλύπτει μόλις το 0,7% της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών του πλανήτη μας, φιλοξενεί το 8-9% της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Έχουμε λοιπόν πολλούς λόγους να την προστατεύσουμε.
Σήμερα, δυστυχώς, το μοναδικό οικοσύστημα της Μεσογείου απειλείται. Η εντατική και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με τη ρύπανση υποβαθμίζουν καθημερινά τη θαλάσσια ζωή.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το 65% των αποθεμάτων ψαριών της Μεσογείου απειλούνται. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τον ερυθρό τόνο, τον ξιφία αλλά και για την τσιπούρα και τον μπακαλιάρο.
Περί τους 100.000 τόνους πετρελαίου καταλήγουν κάθε χρόνο στα νερά της Μεσογείου.
Στα διεθνή ύδατα, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός έλεγχος. Παράνομες και καταστροφικές αλιευτικές δραστηριότητες απειλούν τη θαλάσσια ζωή αλλά και το μέλλον της αλιείας και των αλιέων. Τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα (γνωστά και σαν «τείχη του θανάτου») συνεχίζουν να απλώνονται καθημερινά, σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων αν και έχουν απαγορευθεί από την 1/1/2002 και οι ψαράδες έχουν ήδη αποζημιωθεί για την απόσυρσή τους! Από τα δίχτυα αυτά, κάθε χρόνο βρίσκουν το θάνατο χιλιάδες δελφίνια, φάλαινες, χελώνες και θαλασσοπούλια.
Η Greenpeace προτείνει και ζητά τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της έκτασής της. Τα καταφύγια αυτά περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικούς οικοτόπους αλλά και σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής και ανάπτυξης πολλών θαλάσσιων ειδών που πρέπει να προστατευθούν για να εξασφαλιστεί η ζωή στη θάλασσά μας.