1.5.00

ΜΑΪ. 2000 - Συνέδριο Αστροναυτικής στην Αιγείρα!

Χωρίς ΄Φλας΄... συνεδρίασαν οι 35 στην Αιγείρα
Το 2ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας, που έγινε υπό την αιγίδα του ομίλου UNESCO Αττικής και την συνεργασία της Νομαρχίας Αχαΐας και του Κ.Ε.Α.Ε.Μ. της ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στην Αιγείρα από 5 έως 9 Μαΐου και έλαβαν μέρος περίπου 35 ομιλητές.
Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται καθηγητές των πανεπιστημίων Αθήνας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Μόσχας, Στρασβούργου και Βραζιλίας καθώς και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων Κ.Ε.Α.Ε.Μ., Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘’Δημόκριτος’’, του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιά. Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε στο αρχαίο θέατρο της Αιγείρας με τους χαιρετισμούς: * του εκπροσώπου του Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου Μυλωνά * του Ακαδημαϊκού και Προέδρου της Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών Γ. Κοντόπουλου * του εκπροσώπου της Γ.Γ.Ε.Τ.Ε. Φωκά * του Αντιπροέδρου του ομίλου UNESCO Αττικής Σ. Αλφαρά * του Νομάρχη Αχαΐας Σ. Σερέτη * του Δημάρχου Αιγείρας Δ. Μυλωνά * του εκπροσώπου του Κ.Ε.Α.Ε.Μ. της Ακαδημίας Αθηνών Β. Τριτάκη * του προέδρου της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής Ελλάδας Ε. Κοντιζά * του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Στ. Τσιτομενέα * του Προέδρου της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρίας Β. Πετρόπουλου * και της εκπροσώπου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας κ. Κόλια.
Στο τριήμερο που ακολούθησε έγιναν συζητήσεις με συμμετοχή του κοινού της Αιγείρας καθώς και μαθητών των σχολείων της πόλης. Ειδικές συνεδριάσεις αφιερώθηκαν στην μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Παν. Αθηνών Αλκιβιάδη Αποστολάκη και του Αντιπροέδρου της Ελλ. Αστρ. Εταιρίας Σμηνάρχου Καθηγητή Σχολής Ικάρων Ανδρέα Παπαθανασίου.
Κατά την έναρξη η τραγωδοποιήτρια Ελένη Σοφρά ερμήνευσε απόσπασμα από την τραγωδία ‘’Προμηθέας Δεσμώτης’’, ενώ στο τέλος του συνεδρίου έγινε ξενάγηση από τον Αστρονόμο Πέτρο Ροβίθη στον Αστρονομικό σταθμό Κρυονερίου Κορινθίας.
Το 2ο αυτό Συνέδριο που είχε θέμα ‘‘Περιβάλλον και Διαστημικές Εφαρμογές’’ στέφθηκε με απόλυτη επιστημονική επιτυχία, πράγμα που επιβεβαιώνει με δελτίο τύπου η Ελληνική Αστροναυτική Εταιρία, ενώ δεν παραλήφθηκαν να εκφραστούν οι θερμές ευχαριστίες όλων των συμμετεχόντων για την θερμή φιλοξενία και τις άριστες εξυπηρετήσεις που τους παρείχε ο Δήμος Αιγείρας. Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι ‘‘η διαστημική τεχνολογία προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα με την προϋπόθεση ότι οι εφαρμογές της γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον’’. Τα ολοκληρωμένα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν αργότερα από τον Δήμο Αιγείρας.
Από την άλλη πλευρά όμως, του οφέλους δηλ. Που αποκόμισε ο Δήμος Αιγείρας από την διοργάνωση αυτή, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι απέτυχε παταγωδώς ο γενικότερος στόχος που υπήρχε, που ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφήμιση της περιοχής μέσα από ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Ο λόγος (της αποτυχίας) είναι προφανής αφού, εκτός από τον τοπικό τύπο, δεν υπήρξε ουδεμία κάλυψη του συνεδρίου από Αθηναϊκά Μ. Μ. Ε. Πράγματι τις μέρες εκείνες ανατρέξαμε στις ημερήσιες εφημερίδες και διαβάσαμε για το Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη, για την Ημερίδα Φοιτητών στην Άρτα, για το σεμινάριο Επιστημόνων στην Πάτρα, πουθενά όμως δεν είδαμε το Διεθνές Συνέδριο της Αιγείρας...
Το θέμα πάντως δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο - αν και τη διαχείριση του Συνεδρίου την είχε αναλάβει η Δημοτική Επιχείρηση με ποσό 5 εκατομ. Που είχε μεταβιβασθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου - όπου αναμένεται να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.
Τα ερωτηματικά που τίθενται είναι αρκετά όπως:
Είχαν ενημερωθεί οι τοπικοί διοργανωτές για τα αποτελέσματα του 1ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια στην Βούλα Αττικής;
Ποια ήταν τότε η κάλυψη που υπήρξε;
Αληθεύει η πληροφορία ότι εκλαϊκευμένες αναφορές έγιναν μόνο από το TV Magic;
Είχε ζητηθεί από την οργανωτική επιτροπή να συμμετέχουν στις εργασίες και οι δημότες μιας και είναι γνωστό ότι στα επιστημονικά συνέδρια συμμετέχουν μόνο οι επιστήμονες που έχουν δηλώσει συμμετοχή με σκοπό την από κοινού ανταλλαγή απόψεων για σπουδαία επιστημονικά ζητήματα;
Το ότι στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν μόνο τρεις - τέσσερις επιστήμονες από το εξωτερικό, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του σαν διεθνές; κλπ.
Πρέπει να τονισθεί πάντως ότι η οργάνωση από την πλευρά του Δήμου Αιγείρας ήταν αρτιότατη και κάλυψε τις ανάγκες του συνεδρίου με πληρότητα.