28.3.15

Το Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος» ξανά στο φως!

Το Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος» άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι φίλοι της τέχνης που το επισκέφτηκαν ήταν πολλοί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να δουν το σπάνιο αρχειακό υλικό της πολύτιμης κληρονομιάς, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην πλατεία της Ακράτας.
Το κοινό συναντήθηκε με τμήμα των δίσκων του Γ. Λεφεντάριου,  φίλου της Ακράτας, που ονειρεύτηκε να δημιουργηθεί Εστία Μ. Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσου με σκοπό την ανάδειξη του έργου των δύο μεγάλων πνευματικών ανδρών. Θαύμασε χειρόγραφα του Μάνου Χατζιδάκι από το προσωπικό αρχείο του Γεώργιου Χατζιδάκι, γιου του μουσικοσυνθέτη, καθώς και βιβλία κορυφαίων έργων του Γκάτσου και άλλων συγγραφέων που δώρισε η Αγαθή Δημητρούκα, σύντροφος του Γκάτσου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κος  Θανάσης Παναγόπουλος, οι αντιδήμαρχος Ανατ. Αιγιάλειας Φάνης Σταυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Γιοβάς, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Η Πρόεδρος της Κοινότητας Ακράτας Μαρία Καρρά καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους τονίζοντας πως, με σημαία το Ίδρυμα “Μ. Χατζιδάκις- Ν. Γκάτσος” θα δημιουργηθούν «πολιτιστικές διαδρομές» με σταθμούς, όπως Δημοτική Πινακοθήκη, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μυλέλια, Άγιος Χαράλαμπος κ.ά. στην Ακράτα και θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Τόσο ο Αντιδήμαρχος όσο και ο Δήμαρχος δεσμεύτηκαν ότι θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την ανάδειξη και πανελλήνια προβολή του.
Το μέλος του Ν.Π.Δ.Δ. Αναστασία Ευσταθίου ανέφερε: “Σήμερα, προέχει η διάσωση της περιουσίας του Ιδρύματος από τη λήθη. Δεν θα κάνουμε ιστορική αναδρομή τόσο της λαμπρής όσο και της νεκρής περιόδου. Στον μικρό μας τόπο άλλαξαν πολλά. Θα αφήσουμε το παρελθόν της αδιαφορίας και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της ελπίδας για το Ίδρυμα. Θέλουμε να βάλουμε γερά θεμέλια και να σχεδιάσουμε την πορεία του στο μέλλον, καθώς τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου... Με βάση την ιστορία του και το βαρύ όνομα για τον τόπο μας, εκτός των άλλων, σχεδιάζουμε εκπαιδευτική διαδρομή με τίτλο: «Το σχολείο ταξιδεύει… Ίδρυμα Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος».
Μετά τις ομιλίες, το κοινό ταξίδεψε στην Οδό Ονείρων, παρακολουθώντας μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα εκπαιδευτικό βίντεο βασισμένο σε επιλεγμένο από την ομάδα εργασίας αρχειακό υλικό του Ιδρύματος.
Το Ν.Π.Δ.Δ. οφείλει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν να γίνει το πρώτο βήμα και να εκτεθεί η πολύτιμη κληρονομιά της Ακράτας στο κοινό με στόχο την πανελλήνια ανάδειξη της μοναδικότητας του Ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος».
Για προγραμματισμένη επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στα τηλέφωνα: 2691026694 (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Πρόνοια Δήμου Αιγιάλειας) και 2696360204 (Δημοτική Ενότητα Ακράτας)