15.11.16

Ο 38ος Μαραθώνιος Ευρασίας, το Ζωγράφειο τής Πόλης και ο Αιγειράτης Γιάννης Δεμιρτζόγλου

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ
 ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ
 ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ
ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΩΣΑΙΚΟ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ…
Παρακολουθώντας στον SKAI TV ένα ρεπορτάζ από την Τουρκία με θέμα «ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ στον 38ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΕΥΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ VODAFONE ΕΥΡΑΣΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη, εστίασα σε μια εικόνα με γνώριμα πρόσωπα,,,
Ναι, σε πρώτο πλάνο, μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση αυτή ένας ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ (με την ευρύτερη σημασία του όρου), ο κ. Δεμιρτζόγλου - Διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης
Ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, εδώ και πολλά χρόνια πολιτογραφήθηκε Αιγειράτης, αφού στα «διαλείμματα» της πολύ σημαντικής δουλειάς του εκεί στην Πόλη, δεν χάνει ούτε λεπτό από την απόλαυση τής Αιγειράτικης παραλίας...


Η σκέψη, να μάς κάνει κοινωνούς του έργου που παράγεται από το Ζωγράφειο Λύκειο τής Πόλης, υπήρχε από τον καιρό τής έντυπης έκδοσης τού «Φ», αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε…
Με αφορμή λοιπόν τον 38ο Μαραθώνιο Ευρασίας, έστω με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, παρουσιάζουμε τον κ. Δεμιρτζόγλου και το Ζωγράφειο και αναμένουμε το επόμενο καλοκαίρι για μία πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση τού έργου που προσφέρει το Ελληνικό αυτό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.
---------------------
Το Ζωγράφειο, είναι ένα από τα εφτά ρωμαίικα σχολεία που λειτουργούν σήμερα στην Πόλη κι ένα από τα τρία που παρέχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Λειτουργεί με το Τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρει τις κατευθύνσεις
καθώς και δίγλωσση εκπαίδευση με μαθήματα Τουρκικών και Ελληνικών. Το ιστορικό σχολείο του Πέρα προσφέρει μόρφωση και διατηρεί άσβεστη την κουλτούρα των ομογενών της Πόλης. Σ’ ένα κάθετο στενό της Λεωφόρου του Beyoglu (Πέρα), στο Tumacibasi sokak (Τουματσίμπασι σοκάκ), αριστερά, ανάμεσα σε σειρά γκρίζων κτιρίων, ξεπροβάλλει ένα κάτασπρο. Το 1808 η Συντεχνία των Φερμελετζίδων (κατασκευαστές χρυσοποίκιλτων γελεκιών) ιδρύει σχολή, που αποτεφρώνεται το 1831. Η Εκκλησία για ένα διάστημα φιλοξενεί τους μαθητές στα κελιά του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Το 1845, στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το Ζωγράφειο, μετακομίζει «η σχολή των Εισοδίων» της κοινότητας του Σταυροδρομίου σε δύο ξύλινα σπίτια και μετά έξι χρόνια μετονομάζεται «Ενοριακή Σχολή της Παναγίας». Με τον καιρό τα κτίρια φθείρονται και εγκυμονούν κινδύνους. Το 1893, στις 19 Σεπτεμβρίου, γίνονται τα εγκαίνια τμήματος του σημερινού κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και με την προσφορά 10.000 χρυσών λιρών του Ηπειρώτη Χρηστάκη Ζωγράφου.Το 1962, με διευθυντή τον Δημήτρη Φραγκόπουλο, ανεγείρονται δύο όροφοι, γίνεται εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης και νέες αίθουσες.