3.4.18

Ξαφνική τροπή με τα σκουπίδια.. ;

Έκτακτο-Αχαΐα: Ξαφνική τροπή με τα σκουπίδια της Αιγιάλειας

ΠΗΓΗ -pelop.gr  3/4/2018 - [21:42]
Ποικίλες ερμηνείες προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Αιγιάλειας Θ. Παναγόπουλου, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, να συγκαλέσει τη 4η Διαχειριστική Επιτροπή, ζητώντας απόφαση για χρήση και ταχεία λειτουργία και του ΧΥΤΑ Αιγείρας, όπως ακριβώς αναφέρει η απόφαση του γ.γ της Αποκεντρωμένης, ως υποχρέωση δηλαδή του Δήμου, παρότι οι κάτοικοι της αν. Αιγιάλειας, ζητούν το κλείσιμό του.

Σχετικά με την απόφαση της «Αποκεντρωμένης», που προβλέπει, κατά τ' άλλα, 1500 τ. στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, 3.500 τ. στο ΧΥΤΑ Αγρινίου, 5.500 τ. στον ΧΥΤΑ Ακτίου - Βόνιτσας, 1.000 τ. στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, 500 τ. στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας, ο κ.Παναγόπουλος μιλώντας στο pelop.gr δηλώνει: "Η απόφαση είναι νόμος και αρμόδιοι να τον τηρήσουν ή να τον επιβάλλουν είναι οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές και επουδενί ο ίδιος".
3/4/2018 - 16:53 Όλα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας -(Με ΜΑΤ);
Ξαφνική τροπή, σημειώθηκε το μεσημέρι στο θέμα τω σωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους της Αιγιάλειας, τα οποία από το απόγευμα επρόκειτο να μαζευτούν, με έκτακτη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που καθόριζε τη μεταφορά τους σε 5 ΧΥΤΑ της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, προς διευκόλυνση του δήμου. Ωστόσο οι τοπικοί ΦΟΔΣΑ αρνήθηκαν!   Εκτάκτως συνεδρίασε η 4η Διαχειριστική Επιτροπή, που εδρεύει στο Αίγιο και αποφάσισε, όλα τα σκουπίδια να εναποτεθούν στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, τον οποίο εδώ και 1,5 μήνα έχουν αποκλείσει οι κάτοικοι της ανατολικής Αιγιάλειας, ζητώντας αποκατάσταση και οριστικό κλείσιμο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.'Ηδη ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Καλαβρύτων (στην οποία ανήκει η Αιγείρα) και επικρατεί αναβρασμός, αφού η αιφνιδιαστική εξέλιξη οδηγεί σε επιβολή της απόφασης με τα ΜΑΤ.
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου:
Αποφασίζουμε την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας της Π.Ε. Αχαΐας σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, Χ.Υ.Τ.Α.), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Δυτικής Ελλάδας.
Η προσωρινή αυτή διαχείριση επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Αιγιαλείας, να προστατευθεί η δημόσια υγεία, να αποτραπεί η τυχόν ενεργοποίηση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.), λόγω της μη εισέτι υλοποίησης των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που προβλέπονται από τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και έχει ως ακολούθως:
1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης, τα ημερησίως παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας Π.Ε., καθώς και τα αστικά απόβλητα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς του Δήμου, έως την ποσότητα των δώδεκα χιλιάδων τόνων (12000t), θα διατίθενται σε Χ.Υ.Τ.Α. εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα: - 1500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 1 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ. Ναυπάκτου - 3500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δ. Αγρινίου - 5500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ. Ακτίου - Βόνιτσας - 1000 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 4 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου - 500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Δ.Ε. Αχαϊας στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δ. Δυτικής Αχαΐας
2. Η δαπάνη υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (τέλος ταφής) καθορίζεται με βάση την τιμολογιακή πολιτική των χώρων υποδοχής των ΑΣΑ και αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ αυτών και του Δήμου Αιγιαλείας, που είναι απαραίτητο να προηγηθεί της μεταφοράς και να κοινοποιηθεί άμεσα στο Γραφείο του Συντονιστή ΑΔΠΔΕΙ.
3. Στους ανωτέρω Χ.Υ.Τ.Α. αποδεκτά θα γίνονται μόνο τα απόβλητα που κατατάσσονται στο Κεφάλαιο 20 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) και ειδικότερα τα απόβλητα που μνημονεύονται στις οικείες αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και τις άδειες λειτουργίας αυτών.
4. Ο Δήμος Αιγιαλείας οφείλει:
α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στις υποδεικνυόμενες στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις (Χ.Υ.Τ.Α.) και να καταβάλει το τέλος χρήσης, που καθορίζεται από την τιμολογιακή πολιτική των χώρων υποδοχής των ΑΣΑ.
β. Να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), με σκοπό να επιτευχθούν τάχιστα οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας.
γ. Συνδυαστικά με την ανακύκλωση, να μεριμνήσει για τρόπους προσωρινής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και με δοκιμασμένη μεθοδολογία που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση.
δ. Να μεριμνήσει για τη διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στη θέση «Νησί», Τέμενης Αιγίου, σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 9 της ΚΥΑ 50910/2003 (σχετ. 9).
5. Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4 ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση «Κακιχούνι» της Δ.Ε. Αιγείρας.
6. Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση αδειοδότηση και υλοποίηση των υποδομών που ορίζονται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ (ΜΕΑ, ΜΕΒ, κομποστοποίηση).
7. Ο Φορέας Λειτουργίας του εκάστοτε Χ.Υ.Τ.Α. υποδοχής οφείλει: α. Να αποδέχεται υποχρεωτικά τα ΑΣΑ του Δήμου Αιγιαλείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 της παρούσας. β. Να ελέγχει τη σύνθεση, την ποσότητα και το είδος των αποβλήτων που μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α. ο Δήμος Αιγιαλείας, ώστε να είναι αποδεκτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της εγκατάστασης υποδοχής ως προς τα κριτήρια αποδοχής και γενικότερα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
8. Για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων (παραγωγός - συλλογέας - μεταφορέας - παραλήπτης), τα απόβλητα θα διακινούνται με «έντυπο παρακολούθησης αποβλήτου», που είναι τριπλότυπα έντυπα με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ της (10) σχετικής Εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ.
9. Σε περίπτωση παράλειψης εφαρμογής της παρούσας Απόφασης, καταλογίζονται ποινικές, αστικές ή διοικητικές ευθύνες στον υπεύθυνο για την μη εφαρμογή της φορέα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
10. Ο Δήμος Αιγιαλείας υποχρεούται στην υποβολή προς το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, διμηνιαίας έκθεσης εφαρμογής της παρούσας Απόφασης, καθώς και των εντύπων του σημείου 8 της παρούσας.
11. Έναρξη ισχύος της παρούσης Απόφασης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσής της, για συνολική ποσότητα έως δώδεκα χιλιάδες τόνους (12000t) αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας.