1.10.97

ΟΚΤ. 1997 - Δύο Δήμοι στην Ανατολική Αιγιάλεια

Ιστορική χαρακτηρίζεται η ημερομηνία της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου, ημέρα που ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου που θα αποτελέσει, μετά τη ψήφιση του από την βουλή τον νέο καταστατικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Στις 80 σελίδες του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται εκτός από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ο.Τ.Α. και η διοικητική διαίρεση της χώρας σε Δήμους.
Σύμφωνα με τον χάρτη αυτό ο Νομός Αχαΐας θα αποτελείται πλέον από 21 Δήμους και δύο Κοινότητες.
Στην περιοχή της Ανατολικής Αιγιαλείας δημιουργούνται δύο Δήμοι, που προέρχονται από τη συνένωση 16 ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα οι δύο νέοι Δήμοι περιγράφονται ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ
Αποτελείται από τις Κοινότητες: 1) Αιγείρας 2) Αιγών 3) Βελλάς 4) Εξοχής 5) Μοναστηρίου 6) Οάσεως 7) Περιθωρίου 8) Σελιάνας 9) Συνεβρού 10) Χρυσαμπέλων οι οποίες καταργούνται.
ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΙΓΕΙΡΑ της τέως κοινότητας Αιγείρας.
ΔΗΜΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ
Αποτελείται από τους Δήμους 1) Ακράτας 2) Νωνάκριδος και τις κοινότητες 1) Αμπέλου 2) Βαλιμής 3) Βουτσίμου 4) Καλαμιά 5) Παραλίας Πλατάνου 6)Πλατάνου οι οποίες καταργούνται.
ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΥΛΙΒΑΙΝΙΩΤΙΚΑ του τέως Δήμου Ακράτας.
Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η εξέλιξη αυτή για την Ανατολική Αιγιάλεια, αφού ήταν το σενάριο, που κυκλοφορούσε εδώ και αρκετό καιρό, με πολλούς υποστηριχτές και τις μικρότερες αντιδράσεις. Οι ισχυρότερες διαφωνίες υπήρχαν και θα συνεχίσουν απ’ ότι φαίνεται να υπάρχουν, από τις τέως (πλέον) κοινότητες Παρ. Πλατάνου, Πλατάνου, Καλαμιά, Βουτσίμου, οι δημότες των οποίων απαιτούσαν με πρόσφατα δημοψηφίσματα, την μη ένταξή τους στον Δήμο Ακράτας και τη δημιουργία του δικού τους Δήμου Κραθίδος, αλλά και η κατάργηση του Δήμου Νωνάκριδος, ένα μόλις χρόνο από τη δημιουργία του, συναντά αντιδράσεις.
Όμως η κατάθεση και η αναμενόμενη ψήφιση του Νόμου μέσα στις προσεχείς ημέρες δεν αφήνει κανένα περιθώριο αλλαγών, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Μετά την εξέλιξη αυτή εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τη δημιουργία συνδυασμών, που σε ένα ακριβώς χρόνο θα διεκδικήσουν την ηγεσία των δύο Δήμων της Ανατ. Αιγιαλείας.