ΦΩΤΟ: 17/1/2010 ώρα 1,26 μ.μ. Όχι, δεν έφταιξε ο κατεστραμμένος δρόμος αυτή τη φορά... Απλώς ο οδηγός δεν έδεσε καλά το χειρόφρενο και το μικρό Ι.Χ. βρέθηκε στο νερό! Ούτε καν στην ανύπαρκτη αμμουδιά!
Κάθε χειμώνα, όταν σηκώνει κύμα ο Κορινθιακός, είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα θα μετράμε τρύπες και χαλάσματα κατά μήκος τού παραλιακού δρόμου...
Βέβαια, δεν ανησυχούμε και πολύ για το δυσάρεστο αυτό γεγονός, αφού ξέρουμε ότι λίγο μετά τον Μάιο (όταν θα έχουν καταλαγιάσει κάπως τα καιρικά φαινόμενα) θα ξεκινήσουν τα “μπαλώματα”, έτσι ώστε Ιούλιο – Αύγουστο μην πέσει μέσα κανένας ξένος και «δυσφημισθεί» η Αιγείρα!
Δεν ανησυχούμε όμως καθόλου για όλους εμάς τους “γηγενείς”, αφού έχουμε εξοικειωθεί με το πρόβλημα και ξέρουμε να φυλαγόμαστε:
Τοίχο – τοίχο, περνάμε γρήγορα τον παραλιακό, μη μας πάρει το κύμα και περιμένουμε το καλοκαίρι να δούμε κανένα μέτρο αμμουδιά!
Έτσι και φέτος, δεν μας τη χάρισε ο φουρτουνιασμένος Κορινθιακός. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ξαναβούλιαξε ένα μικρό τμήμα δρόμου, που το είχαμε μπαλώσει προ διετίας – τριετίας...
Είμαστε όμως “τυχεροί”, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι τής Πρωτοχρονιάς δεν έπιασαν πολύ την Αιγείρα και έτσι οι καταστροφές στους παραλιακούς οικισμούς τής Αχαΐας έγιναν πρώτο θέμα στα Αθηναϊκά κανάλια και παρουσιάστηκαν λαβωμένοι από τη θάλασσα, εκτός από την Αιγείρα! Αυτό μάλλον μάς ικανοποίησε αφού μας έδωσε την ψευδαίσθηση ότι όλοι θεωρούν τον Παραλιακό μας δρόμο τον ...καλύτερο του Κορινθιακού!!!
Τρεις οι παρόντες Δήμαρχοι που βλέπουν με "καλό μάτι" την ένωση Ακράτας - Αιγείρας - Διακόπτου, αλλά με δύο αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων
Πολιτική κίνηση την πλέον κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις των συνενώσεων σε μεγάλους Δήμους, ήταν η πρωτοβουλία τού Δήμου Ακράτας διά τού Δημάρχου Πάνου Μελή, με το να προσκαλέσει σε σύσκεψη τους Δημάρχους και τους αρχηγούς αντιπολιτεύσεων των τριών δήμων, προκειμένου να υπάρξει κοινή στρατηγική στο μέτωπο διεκδίκησης για τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιαλείας, με τη συγχώνευση των Δήμων Αιγείρας - Ακράτας - Διακοπτού.
Τα «δύσκολα» όμως ήρθαν μετά, αφού η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τριών δημάρχων, αλλά με δύο αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και συμμετοχή μόνο δύο Αντιπολιτεύσεων.
Ουσιαστικά, μόνο οι Δήμοι Ακράτας και Αιγείρας είχαν μια καθολική αποδοχή της προώθησης των διεργασιών με σκοπό το αίτημα της συνένωσης, αφού στην κοινωνία τού Διακοπτού υπάρχει ένα ευρύ αρνητικό κλίμα που απορρίπτει κάθε συζήτηση συνένωσης με τους ανατολικούς γείτονές τους, αφήνοντας «πολιτικά» σχεδόν μόνο του τον Δήμαρχο Τάκη Βασιλείου. Με τις εξελίξεις αυτές, αν και το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα συνεργασίας, καθίσταται σχετικά αδύναμο για την επίτευξη των προσδοκιών των συντακτών, αφού δεν εκφράζει το σύνολο. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στο κείμενο, όπου δίνεται εναλλακτική κατεύθυνση για συγχώνευση Ακράτας - Αιγείρας.
Από εδώ και πέρα, βέβαια, μιάς και ο «Καλλικράτης» μπήκε στην τελική ευθεία, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, αφού στο τραπέζι τού διαλόγου θα πέσει τόσο το ένα σενάριο που θέλει ένα Δήμο την Αιγιάλεια όσο και το άλλο που προβλέπει δύο δήμους στην Αιγιάλεια και ταυτίζεται (σχεδόν) με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος δηλ ένωση Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού.
- Δίπλα στον Κριό ποταμό, νοτιότερα από το νεκροταφείο τής Αιγείρας, τον ενημέρωσα.