17.7.18

Ανησυχητικά τα στοιχεία έρευνας για την οδική ασφάλεια στη Δυτική Ελλάδα

Αναβάθμιση και βελτίωση
της παλαιάς εθνικής οδού
 από Πάτρα έως Αίγιο...
 Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και για την οδική συμπεριφορά μας,  που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγε  το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»  (ΙΟΑΣ) σε συνεργασία με την ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ., όπως παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεώργιο Τσόγκα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018...
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για 24 ώρες, σε δείγμα 724 ατόμων σε  πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αίγιο κ.α.), το αλκοόλ θεωρείται η συχνότερη και σημαντικότερη αιτία πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων , σε ποσοστό 91,4 %.
Μεταξύ των παραγόντων, όπως σημείωσε ο κ. Τσόγκας, που θεωρούνται υπεύθυνοι για τροχαία είναι ακόμη: Η υπερβολική ταχύτητα (89,3%), η επιθετική οδήγηση (84,3%), η απόσπαση προσοχής (82,5%) και η ατελής γνώση του ΚΟΚ (63,1%).
Όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχθηκαν επίσης πως σε διάστημα των 12 τελευταίων μηνών έστω μια φορά: Το 90,3% έχει υπερβεί τα όρια ταχύτητας. Το 46,4% έχει οδηγήσει ενώ έχει καταναλώσει αλκοόλ. Το 70,4% έχει οδηγήσει ενώ μιλούσε στο κινητό κρατώντας το με το ένα χέρι. Το 24,2% έχει οδηγήσει ενώ έγραφε/έστελνε γραπτά μηνύματα ή e-mails. Το 55% έχει οδηγήσει χωρίς να σέβεται τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα πρέπει να μας αφυπνίσουν, γιατί είναι ευθύνη όλων μας να υπάρχει ασφάλεια στο δρόμο», σημείωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Ενίσχυση της Τροχαίας σε εξοπλισμό
Ειδικά κονδύλια ΕΣΠΑ πάνω από 1.350.000 ευρώ  έχουν διατεθεί, από την προγραμματική περίοδο 2007-2013, για την ενίσχυση της Τροχαίας σε μέσα και εξοπλισμό, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης  και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέσα και τον εξοπλισμό που έχουν διατεθεί  στην Τροχαία από την ΠΔΕ και αφορούν  55 συνολικά οχήματα (τζιπ, διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων και αστυνομικά), 19 δίκυκλες μοτοσικλέτες, 21 συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων,  90 πομποδέκτες αυτοκινήτων και κινητοί, όπως επίσης 17 αλκοολόμετρα.
 Στόχος μας είναι η συμβολή μας στο σημαντικό έργο της τροχαίας για την πρόληψη ατυχημάτων» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και ανέφερε ότι το Φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση για την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στα στοιχεία της Διεύθυνσης Μεταφορών της Αχαΐας, όπου μόνο από τη κατά το μήνα Μάιο, αφαιρέθηκαν από την Τροχαία περίπου 100 άδειες οδήγησης, για παραβάσεις. «Με ανησυχεί ότι το 50% αφορά μη χρήση κράνους, το 20% χρήση αλκοόλ και το 30% ανασφάλιστα οχήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.  
Εξάλλου, ανάλυση των  επιμέρους στοιχείων έγινε τόσο από την Βασιλική Μυλωνά, Πρόεδρο του ΙΟΑΣ, όσο και από τον Αντιπρόεδρο και υπεύθυνο επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ. Γιάννη Φρέρη, που παρέστησαν στην συνεδρίαση. Οι οποίοι ζήτησαν την συνέχιση και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τον περιορισμό των τροχαίων.
«Έχουμε ακόμη  δρόμο, για την πλήρη ασφάλεια στο δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Μυλωνά.
Για τις αιτίες και τα αποτελέσματα των τροχαίων μίλησε και η Διοικητής της Τροχαίας Πατρών Ιωάννα Παναγοπούλου, που επίσης είχε προσκληθεί στην συνεδρίαση. 
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τη «Γέφυρα», τη Βασιλική Μυλωνά, Πρόεδρο του ΙΟΑΣ και τη Διοικήτρια της Τροχαίας για τη διάθεση της έρευνας, που είχε στόχο την ενημέρωση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Αναβάθμιση και βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Αιγίου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, εξάλλου, ενέκρινε, το  σημαντικό έργο της αναβάθμισης και συντήρησης της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα Πάτρα-Αίγιο, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ.
Πρόθεση της Περιφέρειας, όπως ανέφερε ο  Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες ξεκινώντας από την Πάτρα, τον Άγιο Βασίλειο, Τα Αραχωβίτικα, το Δρέπανο μέχρι και το Αίγιο, για να αρθεί η επικινδυνότητα του δρόμου και να αναπλαστεί ολόκληρη η περιοχή.
«Έχουμε χρέος προς του πολίτες του ανατολικού άξονα της Αχαΐας να  βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους και να εξασφαλίσουμε σε πεζούς και οδηγούς ασφαλή διέλευση», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.
Στη μελέτη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα σε σημεία με σοβαρές αστοχίες, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση σε όλο το μήκος της οδού, εργασίες οδικής ασφάλειας με τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και αντικατάσταση ή επισκευή υφισταμένων όπου απαιτείται, κατασκευή πεζοδρομίων εντός των οικιστικών ζωνών με τον εξοπλισμό τους (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, φυτεύσεις κλπ.) και δικτύου ηλεκτροφωτισμού. κ.α.