1.5.98

ΜΑΪ. 1998 - Και πάλι στην βουλή το θέατρο

Ερώτηση του βουλευτή Γεώργιου Τσαφούλια

Για μια ακόμη φορά το σοβαρό θέμα της προστασίας και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της περιοχής μας έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Γεώργιος Τσαφούλιας, με αφορμή το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας μας στο φύλλο Μαρτίου για το κόψιμο της χρηματοδότησης των 50 εκατομμυρίων για την αναστήλωση του θεάτρου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υφυπουργό κ. Ανδρέα Φούρα. Η ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου.
Προς: Υπουργό Πολιτισμού Υφυπουργό Αθλητισμού
Όπως γνωρίζετε το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του Νομού Αχαΐας και η μοναδικότητά του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη μέσα από επιστημονικές μελέτες και ιστορικά συγγράμματα. Η ανασκαφική έρευνα έχει ολοκληρωθεί στον χώρο του Θεάτρου από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο εδώ και μερικά χρόνια, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση για τη συντήρησή του και την ανάδειξή του από το Ελληνικό κράτος. Η σαθρότητα του εδάφους όπου έχει κατασκευασθεί το θέατρο είναι ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους για την ολοκληρωτική καταστροφή του στις επόμενες δεκαετίες.
Παρ’ όλα αυτά όμως, το κονδύλι των πενήντα (50) εκατομ. Που είχε προγραμματισθεί για τη συντήρησή του, δεν περιλήφθηκε στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Αχαΐας Φωκίδας. Εύλογα είναι και τα ερωτήματα διαμαρτυρίας που καταγράφονται από τον τοπικό τύπο της Ανατολικής Αιγιαλείας (Εφημερ. ΦΡΟΥΡΟΣ Μαρτίου 98), αφού η κάθε καθυστέρηση συντήρησης του Θεάτρου αυτού θα είναι καταστροφική.
Εν όψει δε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ένταξη του μοναδικού αυτού μνημείου στον άξονα Ολυμπίας - Αθήνας θα είναι πολύ σημαντική στην πολιτιστική προβολή της Αχαΐας - και όχι μόνο.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Α) Για ποιόν λόγο δεν συμπεριλήφθηκε το ποσό των 50 εκατ. Στην άμεση χρηματοδότηση του Θεάτρου και γιατί καθυστερούν τα έργα προστασίας και αναστήλωσης του, αφού ο κίνδυνος ολικής καταστροφής είναι άμεσα ορατός.
Β) Αν το μοναδικό αυτό μνημείο της Αχαΐας, το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, προβλέπεται να ενταχθεί στον άξονα Ολυμπίας – Αθήνας λόγω της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2000 - 2004.