1.2.99

ΦΕΒ 1999 - Γιατί ψήφισαν 6άμηνη αναστολή εφαρμογής του σχεδίου πόλεως Αιγείρας;

Σε εξάμηνη αναστολή της Πράξης Εφαρμογής επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως στην Αιγείρα προχώρησε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγείρας. Το θέμα ετέθη εκτός ημερήσιας διάταξης - λόγω του κατεπείγοντος - από τον Δήμαρχο κατά τη συνεδρίαση του σώματος στις 6 Φεβρουαρίου. Αφορμή για την αναστολή αυτή ήταν η εκκρεμότητα που υπάρχει από την καθυστέρηση της οριοθέτησης του Αιγιαλού σε όλο το μήκος της παραλίας της Αιγείρας από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. (φυσικά, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ο λόγος της αναστολής δεν ήταν η οριοθέτηση του Αιγιαλού) αλλά η επικείμενη ακύρωση του Σχεδίου από το Συμβούλιο της  Επικρατείας και έτσι ίσως θέλησαν να "φρενάρουν" κάποιες οικοδομικές άδειες...)
Όπως αιτιολόγησε κατά την εισήγησή του ο κ. Δημήτρης Μυλωνάς το πρόβλημα χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρό, αφού χωρίς την ύπαρξη οριοθέτησης της παραλίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως μιας και δεν είναι ακόμη γνωστά τα όρια μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στο οποίο ανήκουν οι ακτές.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και ύστερα από τις απαιτούμενες διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από τον Δήμαρχο, διεφάνη η σοβαρότητα της κατάστασης και οι τεράστιες επιπτώσεις που δημιουργεί στην σωστή ανάπτυξη της Αιγείρας η μη οριοθέτηση του αιγιαλού.
Φυσικά το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού εδώ και αρκετά χρόνια ταλαιπωρεί τα εκάστοτε Κοινοτικά Συμβούλια, χωρίς να έχει ακόμη λυθεί. Αλλά και ο “Φ” σε εκτενή δημοσιεύματα κατά το παρελθόν έχει καταγράψει το πρόβλημα (Φεβρουάριος 1997 “ΛΙΜΑΝΙ Η ΑΙΓΕΙΡΑ” και Ιούλιος 1998 “ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΥΜΑΤΑ...”)
- Σε πέντε περίπου μήνες θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση - ήταν η απάντηση του Γ.Ε.Ν. στο ερώτημα - Έως πότε θα περιμένουμε - του Δημάρχου. Όμως το σημαντικότερο δεν είναι αυτή τη στιγμή το πότε θα τελειώσει η οριοθέτηση, αλλά το τι θα περιλαμβάνει, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρθηκαν και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η γραμμή των ορίων του αιγιαλού δημιουργεί μεγάλα πολεοδομικά προβλήματα ρυμοτομώντας αρκετά υπάρχοντα οικήματα αλλά και μεγάλο μέρος της παραλιακής πλατείας. Για επισκευές δε, του υπό κατάρρευση παραλιακού δρόμου ούτε λόγος να γίνεται.
Τα πολεοδομικά προβλήματα της Αιγείρας πάντως δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό, αφού όπως κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ανδρέας Οικονόμου, έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο προσφυγή των ιδιοκτητών του κτήματος Μεντζελόπουλου, που ευρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κριού, με την οποία ζητούν την εξαίρεσή του από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως.