1.3.06

ΜΑΡΤ. 2006: Σύσκεψη των “6” στην Ακράτα για το αποχετευτικό

Ήταν σίγουρα πολύ σημαντική και επίκαιρη η συνάντηση των έξι δημάρχων της Αιγιαλείας, που έγινε το μεσημέρι της 16ης Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στην Ακράτα.
Με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Μελή, οι δήμαρχοι Αιγίου Γιώργος Περπής, Συμπολιτείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, Ερινεού Λευτέρης Κληρονόμος, Διακοπτού Γιώργος Μακρής και Αιγείρας Δημήτρης Μυλωνάς, συμμετείχαν σε σύσκεψη με κύριο αντικείμενο το σοβαρό θέμα του κοινού αποχετευτικού δικτύου της παράλιας ζώνης της Αιγιαλείας. Παρευρίσκονταν επίσης εξειδικευμένοι μηχανικοί με επικεφαλής τον κ. Φράγκο.
Ό “Φ” ήταν το μοναδικό Μέσο Ενημέρωσης, που βρισκόταν εκεί και είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ένα πλήθος ερωτημάτων, τόσο στους δημάρχους όσο και στους μελετητές. Τα ερωτήματά μας αφορούσαν κυρίως τεχνικά θέματα, όπως η μεγάλη διαδρομή του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού από Αιγείρα ως Αίγιο και τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν, οι επιπτώσεις της διάβρωσης των ακτών στη διέλευση του αγωγού κ.λπ.
Δεν είναι σίγουρα της παρούσης να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε τις απαντήσεις που λάβαμε, αφού, όπως διαβλέψαμε στο σκεπτικό των δημάρχων, προτεραιότητα έχει η αγωνία τους για οριστικοποίηση της χρηματοδότησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου, πράγμα που ήταν το αντικείμενο στην “ημερήσια διάταξη” της σύσκεψης.
Η συνέχεια της σύσκεψης γράφτηκε πριν λίγες μέρες, όταν ο Παναγιώτης Καββαδάς κατά την συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Αιγιαλείας επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή του για την προκήρυξη της εκπόνησης ενιαίας μελέτης για την αποχέτευση της Αιγιαλείας που θα αποχετευτούν στο Αίγιο, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με φορέα υλοποίησης της μελέτης τη Δ/νση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας. Η χρηματοδότηση θα γίνει από κονδύλια που περίσσεψαν από το Γ’ Κ.Π.Σ., ενώ η προκήρυξη και ανάθεσή της θα σημάνει αυτόματα και την κατασκευή του έργου με χρηματοδότηση από το Δ΄ Κ.Π.Σ. με ποσό που θα ξεπεράσει τα 18 δις Ευρώ.
Ο “Φ” είχε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις των δημάρχων, για το θέμα της χάραξης του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών, που αφορούν τη διεκδίκηση των λύσεων οι οποίες θα είναι οι πιο συμφέρουσες για τις τοπικές κοινωνίες.