13.4.13

ΝΤΡΟΠΗ ! Λεωφορείο με ξένους τουρίστες δεν μπόρεσε να φτάσει στο αρχαίο θέατρο...

Η ανάδειξη του θεάτρου αρχαίας Αιγείρας και η γέφυρα των «νάνων»!



Σάββατο 13- 4- 2013, ώρα 11.20 πμ: Το μεγάλο λεωφορείο γεμάτο ξένους τουρίστες έστριψε με δυσκολία στον Αι Γιάννη -στην είσοδο της 17ης Ε.Ο.  Τριακόσια μέτρα μετά βρέθηκε κάτω από τη γέφυρα της παλαιάς Εθνικής Οδού. Τότε όλοι κατάλαβαν, ότι η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο,  που είναι λαξευμένο σε ένα υπέροχο μπαλκόνι με μοναδική θέα στον Κορινθιακό κόλπο, ακυρώθηκε μόλις 5 χιλμ από τον προορισμό…
Το λεωφορείο φυσικά γύρισε πίσω. Παρατηρώντας -on camera- τις έντονες χειρονομίες τού οδηγού και της ξεναγού, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πέρα από την επίρριψη ευθυνών για τη διοργάνωση μιας εκδρομής στο «πουθενά», ούτε λόγος δεν γίνηκε για αναζήτηση κάποιας εναλλακτικής παράκαμψης της «νανογέφυρας».
Με καθυστέρηση μερικών λεπτών, ακολούθησα το λεωφορείο. Ήλπιζα ότι θα σταματούσαν κάπου στο κέντρο της Αιγείρας για να ρωτήσουν πώς πάνε στο Θέατρο. Δυστυχώς, πουθενά στην παραλιακή ζώνη δεν το εντόπισα. Σίγουρα έφυγαν τρέχοντας, για άλλους πιο «φιλόξενους» -οδικώς- προορισμούς!
Μια πινακίδα, κύριοι αρμόδιοι, κατεπειγόντως: Προσοχή, μόνο με λεωφορεία ΝΑΝΟΥΣ οι επισκέψεις στο θέατρο αρχαίας Αιγείρας!!!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…
Μπορεί εδώ και δύο χρόνια να έχει μπει σε πρόγραμμα ανάδειξης  (ΕΣΠΑ) το αρχαίο θέατρο της περιοχής, αλλά το πρόβλημα διέλευσης μεγάλων οχημάτων από τις χαμηλού ύψους διαβάσεις στην είσοδο της 17ης επαρχιακής οδού η οποία οδηγεί στο θέατρο και άλλα πέντε όμορφα ορεινά χωριά στην ανατολική πλευρά του Κριού ποταμού, παραμένει άλυτο.
Αν και το αίτημα ετίθετο (φιλοσοφικά) για δεκαετίες και αναφερόταν σε κάθε προεκλογική (κοινοτική, δημοτική, νομαρχιακή, βουλευτική) περίοδο, ΟΥΔΕΙΣ το προώθησε ή το διεκδίκησε ουσιαστικά.
Το «φάντασμα» ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης οδού πλανάται από τα μέσα της μεταπολεμικής δεκαετίας του ’50, όταν, με το σχέδιο «Μάρσαλ», διανοίχθηκε η πρόσβαση προς Παλιόκαστρο, Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα, Περιθώρι, Εξοχή.
Όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν αναξιοποίητες πάμπολλες «χρυσές» ευκαιρίες να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και το θέμα έμενε στις προεκλογικές ομιλίες και τα χειροκροτήματα των ψηφοφόρων στις πλατείες των χωριών.
Τελευταίο, τρανό παράδειγμα τοπικής «εγκληματικής» αδιαφορίας, η ανακοίνωση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (23/5/2012) όπου ζητούσε από τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν προτάσεις μέχρι 31/12/2012 για πα­ρεμ­βά­σεις και έρ­γα, που α­φο­ρούν βελ­τιώ­σεις σε ο­δούς, πλην αυ­το­κι­νη­το­δρό­μων και ε­κτός του ε­θνι­κού ο­δι­κού δι­κτύ­ου, και θα πρέ­πει να έ­χουν ως στό­χο τη συ­νέ­χεια στα ο­δι­κά δί­κτυα και την τό­νω­ση της του­ρι­στι­κής και α­στι­κής α­νά­πτυ­ξης της Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας... Απ' ότι φαίνεται και αυτό, τυφλοί το διάβασαν κουφοί το άκουσαν…
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΔΩ
Κ.Ρ.