8.2.18

Στους Δήμους το τελικό ξεμπλοκάρισμα των «κατολισθήσιμων» οικισμών

 Σε σημερινή (8-2-18) συνέντευξη στο “Ράδιο Αίγιο”, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης, αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα που προέκυψε πριν έξι περίπου χρόνια και αφορά την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών σε οικισμούς, που, από τη δεκαετία του ’60, είχαν χαρακτηρισθεί «κατολισθήσιμοι» και μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ριζούλης, τόνισε ότι, επειδή το ΙΓΜΕαδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να εκπονήσει τις απαιτούμενες γεωλογικές μελέτες, θα πρέπει οι Δήμοι που αντιμετωπίζουν αυτήν την εμπλοκή, να ορίσουν μηχανικούς οι οποίοι θα προβούν στη σύνταξη της προβλεπόμενης μελέτης για κάθε οικισμό που εμπίπτει στην απαγόρευση.
Ένα Σύντομο Ιστορικό από το aigeira.gr
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4258 Άρθρο 22 Τροποποιήσεις ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων  
4.1. Δύναται να εκδοθεί έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης επί ακινήτων εντός των ορίων οικισμών ή τμημάτων αυτών, όπως τα όρια αυτά φαίνονται στα διαγράμματα και στις αποφάσεις των αρμόδιων νομαρχών βάσει των διατάξεων του, από 24.4.1985, προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181/ 3.5.1985) και οι οποίοι παλαιότερα έχουν χαρακτηριστεί ως κατολισθαίνοντες μόνον υπό  τις εξής προϋποθέσεις:
α. Μετά από αίτηση του αρμόδιου δήμου εγκρίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ειδική γεωλογική μελέτη καταλληλότητας για το σύνολο
του οικισμού προκειμένου να καθοριστούν τα τμήματα του οικισμού ως κατάλληλα για δόμηση
2012… Ηαπαγόρευση ανοικοδόμησης σε Βλοβοκά, Βαλκουβίνα και άλλους 8 οικισμούς τηςΑιγιαλείας...