12.4.18

Έντονη ανησυχία για τα σκουπίδια από τον Σύλλογο περιβάλλοντος

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας ΑΚΡΑΤΑΣ
ΠΡΟΣ
Τον κ. Α. Παναγόπουλο, Δήμαρχο Αιγιαλείας ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
1. κ. Α. Κατσιφάρα, Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος 2. κ.κ. Βουλευτές Νομού Αχαΐας
κ. Δήμαρχε,
Είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι να επανέλθουμε, για πολλοστή φορά, στο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα του υπερκορεσμού και της εξαιρετικά προβληματικής λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που κατασκευάστηκε προ ετών στην Αιγείρα για να καλύψει τις ανάγκες των τριών (πρώην) Δήμων Ακράτας — Αιγείρας — Διακοπτού κι ο οποίος κατέληξε, μετά την δημιουργία το 2010 του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιάλειας, να δέχεται τα απορρίμματα του διευρυμένου Δήμου, αλλά και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ να υπερκορεσθεί και επιπλέον να αντιμετωπίζει πλέον ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα αφού, όπως είναι γνωστό, επί σειρά ετών δεν εφαρμόζονται οι εγκεκριμένοι όροι και περιορισμοί λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιγραμματικά :
Δεν λειτουργεί η εγκατάσταση καύσης του βιοαερίου, το οποίο εκκρίνεται από τα απορρίμματα που εναποτίθενται στα ΧΥΤΑ, με άμεσο κίνδυνο να προκληθούν ισχυρές εκρήξεις και πυρκαγιές στην περιοχή, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Η δεξαμενή του ΧΥΤΑ έχει παρουσιάσει ρωγμές λόγω καθίζησης, με αποτέλεσμα να διαχέονται διασταλάγματα από τα απορρίμματα στην ευρύτερη περιοχή και να επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε λίμνη διασταλαγμάτων εκτός του χώρου του ΧΥΤΑ, η οποία εσπευσμένα επιχώθηκε για να μην γίνει αντιληπτό το πρόβλημα.
Δεν ζυγίζονται τα απορρίμματα που παραλαμβάνει ο ΧΥΤΑ ούτε καταγράφεται η περιοχή προέλευσης τους, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ούτε τον όγκο των απορριμμάτων που έχουν, σταδιακά, εναποτεθεί στον ΧΥΤΑ, ούτε αν προέρχονται μόνο από τον Δήμο Αιγιαλείας ή και από άλλες περιοχές εκτός Δήμου.
κ. Δήμαρχε,
Όπως προφανώς γνωρίζετε έχουν ήδη επιβληθεί τρία βαρύτατα πρόστιμα στον Δήμο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Προστασίας Περιβάλλοντος λόγω της προβληματικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί, μέχρι σήμερα με ευθύνη του Δήμου, τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση και την εξυγίανση του ΧΥΤΑ Αιγείρας και κυρίως χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για τα απορρίωμματα του Δήμου Αιγιαλείας.
Οπότε, δεν μπορεί να καταγγέλλονται από τον Δήμο και να σύρονται στα δικαστήρια οι κάτοικοι της περιοχής που απαιτούν την διακοπή λειτουργίας του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ, του οποίου η άδεια λειτουργίας έχει λήξει στην πραγματικότητα από το τέλος του 2014 και έχει λάβει πολλές παρατάσεις με διάφορες αίολες προφάσεις.
Η υπομονή των μονίμων κατοίκων αλλά και των παραθεριστών στην ευρύτερη περιοχή έχει εξαντληθεί.
Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίζουμε και πάλι ότι, εκτός των άλλων, η συνέχιση της λειτουργίας του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας, επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θέτει σε κίνδυνο την θάλασσά μας, όπου καταλήγουν τα υπόγεια νερά τα οποία δέχονται τα διασταλάγματα του ΧΥΤΑ.
Η εμφάνιση των τσουχτρών στον Κορινθιακό Κόλπο που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την τουριστική & οικονομική κίνηση στην περιοχή μας και έχει υποβαθμίσει την Ποιότητα Ζωής όλων μας, δεν οφείλεται μόνο στην ανεξέλεγκτη υπεραλίευση και στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, οφείλεται και στην μόλυνση της θάλασσας.
Σας καλούμε λοιπόν έστω και καθυστερημένα, να λάβετε δραστικά μέτρα και να βρείτε λύση για τα απορρίμματα της Αιγιαλείας διακόπτοντας, επιτέλους, την λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας που είναι αντικειμενικά αδύνατο να ανταποκριθεί πλέον στις ανάγκες του Δήμου.
Για το Δ.Σ.
Του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ν. Καψάνης