24.4.24

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ.  
28/03/24 

κ. Δήμαρχε, Απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την δική σας ουσιαστική παρέμβαση, με στόχο να αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμότητες και τα τεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει, ώστε να λειτουργήσουν, επιτέλους, τα τοπικά αποχετευτικά δίκτυα στη παραλιακή περιοχή Ακράτας - Αιγείρας εντός του 2024, σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά και σύμφωνα με τις δικές σας προσωπικές δεσμεύσεις .
Ζητάμε την δική σας παρέμβαση, γιατί όπως μόλις πρόσφατα ενημερωθήκαμε, λόγω ορισμένων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν (αναρωτιόμαστε ΠΟΤΕ άραγε προέκυψαν ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ δεν είχαν εγκαίρως προβλεφθεί) δυστυχώς δεν αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποχετευτικά δίκτυα στην παραλιακή περιοχή Ακράτας- Αιγείρας το φετινό καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε άλλον ένα χρόνο και να ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2025!!
Μέχρι τότε, βέβαια, θα συνεχιστεί η επί σειρά ετών, περιβαλλοντική υποβάθμιση της πυκνοδομημένης παραλιακής ζώνης Ακράτας- Αιγείρας λόγω λειτουργίας μεγάλου αριθμού απορροφητικών και ημιστεγανών βόθρων που έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή κίνηση βυτιοφόρων μεταφοράς λυμάτων, ιδίως τους θερινούς μήνες, αλλά κυρίως τις διαρροές λυμάτων (ηθελημένων ή αθέλητων) στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα μας!!!

κ. Δήμαρχε, όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο τμήμα των αποχετευτικών έργων έχουν ήδη κατασκευασθεί στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα :
α) Στην πυκνοδομημένη Παραλία Συλιβαινιώτικων (δυτική παραλιακή περιοχή Ακράτας), όπου λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, όπως επίσης και η πλειοψηφία των τουριστικών καταλυμάτων, έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των αποχετευτικών έργων.
β) Στο Κράθιο (ανατολική παραλιακή περιοχή Ακράτας) έχει κατασκευαστεί σχεδόν το σύνολο των αποχετευτικών έργων και αναμένεται, όπως πληροφορηθήκαμε, η επίλυση ορισμένων κατασκευαστικών προβλημάτων και η έγκριση από την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας των απαιτούμενων έργων (π.χ. κατασκευή αντλιοστασίου κλπ.), τα οποία αναρωτιόμαστε γιατί δεν είχαν προβλεφθεί εγκαίρως.
γ) Στη παραλία της Αιγείρας έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων, πλην όμως η διάβρωση του παραλιακού δρόμου απαιτεί τη πραγματοποίηση ειδικών έργων αντιστήριξης, ώστε να είναι ασφαλής η κατασκευή του παραλιακού αποχετευτικού αγωγού.
ΖΗΤΑΜΕ
α) Να αντιμετωπιστούν από την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας σε συνεργασία με την ανάδοχη κατασκευαστική εταιρεία, όλες οι εκκρεμότητες και να εκτελεστούν το συντομότερο τα απαιτούμενα έργα που εκκρεμούν, παράλληλα να πραγματοποιηθούν οι συνδέσεις των κατοικιών με το αποχετευτικό δίκτυο, ώστε το φετινό καλοκαίρι να λειτουργήσουν οι αποχετεύσεις τόσο στο Κράθιο, όσο και στην παραλία των Συλιβινιώτικων.
β) Να επιλυθούν από την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας όλες οι τεχνικές εκκρεμότητες που αφορούν την ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου στην παραλία Αιγείρας, ώστε να εκτελεστούν τα έργα αντιστήριξης το παραλιακού δρόμου, αλλά και τα υπόλοιπα έργα κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων.
Επίσης να γίνουν στη συνέχεια οι συνδέσεις των κατοικιών για να λειτουργήσουν οι αποχετεύσεις στη παραλία Αιγείρας το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
Άλλωστε η διάβρωση το παραλιακού δρόμου Αιγείρας ήταν γνωστή προ ετών και είναι απορίας άξιον γιατί δεν είχαν εγκαίρως προβλεφθεί τα σχετικά έργα αντιστήριξης του παραλιακού δρόμου. 
κ. Δήμαρχε, ο Σύλλογος μας έχει αγωνιστεί για την λύση του αποχετευτικού προβλήματος στη περιοχή μας επι σειρά ετών και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να κινδυνεύουμε να μείνουμε και πάλι φέτος το καλοκαίρι χωρίς αποχέτευση, επειδή δεν υπήρξε πρόβλεψη για την έγκαιρη εκτέλεση ορισμένων τεχνικών έργων, η αναγκαιότητα των οποίων ήταν και είναι προφανής
Έχοντας λοιπόν δεδομένο ότι ήδη λειτουργούν τα αποχετευτικά δίκτυα στις περιοχές της Άκολης , του Πανοράματος και της Ροδοδάφνης, ενώ παράλληλα αναμένεται η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου σε τμήματα της περιοχής του Λόγγου, σας καλούμε να καταβάλετε κάθε προσπάθεια ώστε και η παραλιακή ζώνη Ακράτας- Αιγείρας να αποκτήσει επιτέλους αποχέτευση που αποτελεί έργο ζωής για την περιοχή μας.