1.12.05

ΔΕΚ. 2005: Κοινό αποχετευτικό δίκτυο για όλη την Αιγιαλεία

Αποφασίστηκε αυτό που είχε γράψει ο “Φ” πριν δυόμισι χρόνια...
Επιπλέον 46 εκ. ευρώ προστέθηκαν στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και το σημαντικότερο μέρος εξ αυτών θα διατεθεί σε έργα περιβάλλοντος και ειδικότερα στην μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες ανέρχονται σε 144.
Αυτό επεσήμανε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Π. Καββαδάς, μιλώντας την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να εντάξει με χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Δ΄ Κ.Π.Σ. το αποχετευτικό δίκτυο των δήμων της Αιγιαλείας, από την Αιγείρα μέχρι τον Ερινεό. Το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή των συλλεκτήριων αγωγών κατά μήκος της παραλίας και τους παρακαμπτήριoυς αγωγούς σύνδεσης των οικισμών.
Το σημαντικό αυτής της υπόθεσης είναι ότι εξετάζεται σε πρώτη φάση να καταλήγει ο αγωγός στο βιολογικό καθαρισμό του Αιγίου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τουλάχιστον 60.000 νοικοκυριά, ήτοι αριθμό πολιτών αρκετά μεγαλύτερο των μονίμων και εποχιακών κατοίκων ολόκληρης της παραλιακής Αιγιαλείας.
Η απόφαση αυτή είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη στην επίλυση του προβλήματος διάθεσης των υγρών αποβλήτων της ανατολικής Αιγιαλείας, αφού ως γνωστό εδώ και πολλά χρόνια αναζητείται λύση από το δήμο Ακράτας για την περιοχή όπου πρέπει να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων. Ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε προτεραιότητα η προσπάθεια δημιουργίας του βιολογικού Ακράτας και όταν αυτό καταστεί δυνατό θα υπάρξει αποσυμφόρηση του βιολογικού Αιγίου.
Το έργο, πάντως, αν και χαρακτηρίζεται μεγαλόπνοο, θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο τεχνικά, αφού η υπολειτουργία του κατά τους χειμερινούς μήνες, ειδικότερα στις παρυφές του συστήματος (Αιγείρα κ.λπ.), θα έχει ως ενδεχόμενη συνέπειατις συχνές αποφράξεις των αγωγών. Σύμφωνα, βέβαια, με τις απόψεις γνωριζόντων, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τις απαιτούμενες λύσεις στο εν λόγω τεχνικό πρόβλημα
Ο “Φ” από τον Ιούλιο του 2003 είχε κατ’ αποκλειστικότητα αναφερθεί στο σενάριο αυτό, ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για να αρθεί το αδιέξοδο της υπόθεσης των υγρών αποβλήτων της Ανατολικής Αιγιαλείας (βλ. πιο κάτω).
Με λίγα λόγια, αν όλα πάνε καλά, τόσο με το ενιαίο αποχετευτικό δίκτυο, όσο και με το ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιαλείας (Αιγείρα) ο οποίος μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα φιλοξενεί τα απορρίμματα των δήμων Αιγείρας - Ακράτας - Διακοπτού, καθώς και με τον προβλεπόμενο ΧΥΤΑ Δυτικής Αιγιαλείας για τους δήμους Αιγίου - Συμπολιτείας - Ερινεού, θα λυθούν τα χρονίζοντα περιβαλλοντικά προβλήματα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ανατολική Αχαΐα.