Στις 8 Απριλίου 2005 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγείρας με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την “έγκριση Α΄ φάσης και κατευθύνσεις για την εκπόνηση της Β΄ φάσης της μελέτης Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης διοικητικών ορίων Δήμου Αιγείρας”.
Αμέσως μετά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος του Σώματος Χρήστος Λυμπερόπουλος έδωσε το λόγο στη μελετήτρια κ. Χρύσα Διονυσοπούλου η οποία ανέφερε τα εξής: Μετά την παρουσίαση της Α΄ φάσης και τη τήρηση της προβλεπόμενης από το Νόμο συμμετοχικής συνεργασίας όλων των φορέων διαμορφώθηκε ένα τρίτο σενάριο :
1. ΓΕΝΙΚΑ
Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο κεφάλαιο Α6 της μελέτης “Προκαταρκτική πρόταση, Στρατηγικοί στόχοι”, για να διατυπωθούν προτάσεις για την χωρική οργάνωση του Δήμου, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο Γενικών στρατηγικών - προγραμματικών στόχων, με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι οι ακόλουθοι:
1. Ο προσδιορισμός της χωρικής ταυτότητας της περιοχής ως μίας ενότητας ήπιας και εξειδικευμένης μορφής τουρισμού σε συνδυασμό με γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραδοσιακής και οικολογικής μορφής.
2. Ο προσδιορισμός οργανωμένων χωρικών υποδοχέων βιώσιμων παραγωγικών δραστηριοτήτων κυρίως του πρωτογενούς και τριτογενούς και συμπληρωματικά δευτερογενούς τομέα, με εντοπισμό στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
3. Η δραστική αναβάθμιση της οικιστικής ταυτότητας των οικισμών με προστασία και ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων, κτιρίων και της πολεοδομικής τους οργάνωσης, προσδιορισμό της ιδιαίτερης ταυτότητας του καθενός, και κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού των οικιστικών αναγκών κυρίως μέσα στο υπάρχον κτιριακό απόθεμα.
4. Η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των πλούσιων φυσικών, πολιτιστικών και αρχαιολογικών πόρων, της αισθητικής του τοπίου και της γενικότερης προστασίας του περιβάλλοντος.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών διαμορφώνεται κατ’ αρχήν το Δομικό Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης του Δήμου, το οποίο δεν διαφοροποιείται, ουσιαστικά, ως προς τις βασικές κατευθύνσεις, μέσα από τα προτεινόμενα εναλλακτικά σενάρια, γιατί σχηματίζεται μέσα από τις δυναμικές που αναπτύσσονται σε επίπεδο Χώρας και Περιφέρειας, που εξειδικεύονται σε επίπεδο Δήμου.
Μέσα από τα σενάρια των προτάσεων της μελέτης, προσδιορίζεται: 1. η δυνατότητα πραγματοποίησης του Δομικού Σχεδίου Χωρικής Οργάνωσης του Δήμου, κατά ενότητες και φάσεις, χωρίς να αναιρούνται ή να ανατρέπονται οι βασικές κατευθύνσεις οργάνωσης της περιοχής, και 2. η δυνατότητα χρησιμοποίησης συγκεκριμένων μηχανισμών, οι οποίοι μπορούν να διαφοροποιούνται (μέθοδος εφαρμογής) χωρίς όμως να ανατρέπεται το Δομικό Σχέδιο Οργάνωσης της περιοχής.
Το Δομικό Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης του Δήμου, καθορίζει τους άξονες ανάπτυξης του Δήμου που είναι:
1. Ο καθορισμός 4 χωρικών αναπτυξιακών ενοτήτων στα όρια του Δήμου. 1ος Άξονας – ενότητα Ανάπτυξης: Αιγείρα – Αιγές – Μοναστήρι – Σελιάνα – Περιθώρι. 2ος Άξονας – ενότητα Ανάπτυξης: Αιγείρα – Αμπελόκηποι – Όαση – Συνεβρό. 3ος Άξονας – ενότητα Ανάπτυξης: Αμπελόκηποι – Βελά – Εξοχή. 4ος Άξονας – ενότητα Ανάπτυξης: Αιγείρας – Μάρμαρα - Λαμπινό
2. Η ιεράρχηση και οργάνωση του οικιστικού δικτύου και ο προσδιορισμός του, κατ΄ αρχήν, ρόλου των οικισμών και συγκεκριμένα: 1. Η Αιγείρα, ως κέντρο διοικητικό, τουριστικό και πολιτιστικό, με έμφαση στον πολιτισμό σε διαδημοτικό επίπεδο. 2. Η ενότητα Αμπελοκήπων – Χρυσανθίου ως εξαρτημένο από την Αιγείρα ενισχυμένο αγροτουριστικό κέντρο με διοικητική διάρθρωση για την διαχείριση της αγροτικής παραγωγής και εξειδικευμένων ήπιων μορφών τουρισμού. 3. Η ενότητα Σελιάνας ως ενισχυμένο κέντρο τουριστικού και αρχαιολογικού πάρκου, με διοικητική διάρθρωση για διαχείριση εξειδικευμένων μορφών τουρισμού.
3. Η χωροθέτηση των χρήσεων γης και οι κατευθύνσεις και τα προγραμματικά πλάισια των χρήσεων γης, και συγκεκριμένα για: - την οικιστική ανάπτυξη Α & Β κατοικίας - τη βιοτεχνία – μεταποίηση, την παραγωγική υποδομή, γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, αλιεία, τουρισμό.
4. Ο καθορισμός των ειδικών χωρικών παρεμβάσεων για την προστασία-ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής, οι οποίες προσδιορίζονται κατά ενότητες: 1. Στον καθορισμό ζωνών προστασίας και ανάδειξης των φυσικών πόρων του Δήμου. 2. Στον καθορισμό ζωνών προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου. 3. Στον καθορισμό ζωνών περιβαλλοντικής προστασίας. 4. Στον καθορισμό ζωνών προστασίας, ανάδειξης, αξιοποίησης οικιστικών συνόλων. 5. Η οργάνωση και ιεράρχηση του δικτύου μεταφορικής υποδομής 6. Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης των λοιπών δικτύων υποδομής...
Στη συνέχεια η κ. Διονυσοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα εναλλακτικά σενάρια τα οποία είχε παρουσιάσει ο “Φ” εμπεριστατωμένα στο φύλλο του Μαρτίου 2004 με τίτλο “Δύο σενάρια “με παραλλαγή””.
Η μακροσκελέστατη ανάπτυξη της μελετήτριας περιελάμβανε και τα εξής:
...Σημειώνεται ότι η διέλευση από το βόρειο άκρο του Δήμου των βασικών, εθνικού επιπέδου αξόνων, Π.Ε.Ο. (Ν.Ε.Ο.) Π.Α.Θ.Ε. και σιδηροδρομικής γραμμής, δημιουργεί προβλήματα διχοτόμησης του παλαιού - ιστορικού πυρήνα του οικισμού της Αιγείρας, δεν είναι όμως ορατή, η ευνοϊκή για τον οικισμό, επίλυσή τους, πλην της προτεινόμενης χάραξης της νέας Π.Α.Θ.Ε., η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Από τις υπάρχουσες, μη οριστικοποιημένες προτάσεις, τόσο της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής, όσο και της νέας Π.Α.Θ.Ε., σημειώνονται τα εξής:
Η χάραξη της νέας ηλεκτρικής σιδηροδρομικής γραμμής, συμπίπτει κατά το μεγαλύτερο μέρος, με την υπάρχουσα χάραξη, με αποτέλεσμα, να επιτείνονται τα προβλήματα διχοτόμησης, του σημαντικότερου οικισμού και έδρας του Δήμου Αιγείρας.
Γι αυτό, και εφ’ όσον δεν είναι πλέον μαχητό, το αίτημα απομάκρυνσης ή υπογειοποίησης της γραμμής, είναι αναγκαίο να επιβληθούν ειδικοί όροι, στην μελέτη και κατασκευή του έργου που θα εξασφαλίζουν:
1. Ικανοποιητική σύνδεση των δύο τμημάτων του οικισμού, που διαχωρίζονται από την σιδηροδρομική γραμμή, ώστε ο οικισμός να λειτουργεί. (Η σύνδεση αναφέρεται σε αυτοκίνητα και πεζούς).
2. Αισθητική αποκατάσταση του τοπίου, το οποίο θα τραυματιστεί για την κατασκευή ανισόπεδων συνδέσεων.
3. Προστασία των κατοίκων του οικισμού από την ηχορύπανση, με χρήση χαμηλών ηχοπετασμάτων που δεν θα διακόπτουν την οπτική επαφή των χώρων.
Η νέα χάραξη της Π.Α.Θ.Ε., προβλέπεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπόγεια, νότια της υπάρχουσας χάραξης, η οποία, εφ’ όσον ισχύσει η πρόταση αυτή, θα αποδυναμωθεί και θα ενσωματωθεί στις βασικές συλλεκτήριες της πόλης, με διαμορφώσεις νέων κόμβων και συνδέσεων, αξιοποίηση του υπάρχοντος πλάτους για εξασφάλιση χώρων στάθμευσης και άλλων δραστηριοτήτων (ποδηλατόδρομος κλπ.)...
Το Δ.Σ. αφού άκουσε τον Πρόεδρο έλαβε υπόψη του και όλες τις σχετικές διατάξεις και μετά διαλογική συζήτηση που έκανε,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
(ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ)
Με οκτώ (8) ψήφους υπέρ ήτοι των: Χρήστου Λυμπερόπουλου (Προέδρου Δ.Σ.), Αναστασίου Γαλάνη (Αντιπροέδρου), Παναγιωτόπουλου Ιωάννη (Γραμματέα), Παναγιώτη Σταυρόπουλου (Αντιδήμαρχο), Θεοφάνη Νικολάου (Αντιδήμαρχο), Kούρτη Άγγελου (Δ.Σ.), Νικολάου Νικολαϊδη (Δ.Σ.), Κορδούλη Γεώργιου (Δ.Σ.) έναντι έξι (6) κατά ήτοι των: Ανδρέα Οικονόμου (Δ.Σ.), Παναγιώτη Ρεντζή (Δ.Σ.), Δημήτριο Κολοβό (Δ.Σ.), Χρήστο Κατσούρη (Δ.Σ.), Νικόλαο Φαρμάκη (Δ.Σ.) και Παναγιώτη Δημόπουλο (Δ.Σ.)
1. Εγκρίνει την Α΄ φάσης της μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. διοικητικών ορίων Δήμου Αιγείρας.
2. Εγκρίνει να προωθηθεί η Β΄ φάση της μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Π.Π. με βάσει τις κατευθύνσεις και τις επιλογές του τρίτου εναλλακτικού σεναρίου ήπιας παρέμβασης όπως αυτό παρουσιάστηκε.
Ο Δ.Σ. κ. Ανδρέας Οικονόμου είπε ότι: θεωρώ ότι έπρεπε να έχει περισσότερο χρόνο το Δ.Σ. ώστε να μελετήσει τόσο την διαμορφωμένη πρόταση των μελετητών σε σχέση με την Α΄ φάση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ και να κάνει τις παρεμβάσεις και παρατηρήσεις που θα την βελτίωναν και θα την καθιστούσαν περισσότερο ρεαλιστική. Βεβαίως κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ. υπήρξαν διορθώσεις και βελτιώσεις σε θέματα τα οποία επισημάνθηκαν από τους Δ.Σ. ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση κυρίως με το Δ.Δ. Μοναστηρίου και γενικότερα τη 17η Ε.Ο. για τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει τουλάχιστον πρόβλεψη για την καλύτερη ανάπτυξή τους. Θέλω επίσης να τονίσω ότι συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τα αναφερόμενα στην επαναφορά του Σχεδίου Πόλεως Αιγείρας πράγμα το οποίο θεωρώ και οριστικής σημασίας για την ορθολογιστική οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής καθώς επίσης και με τα προβλεπόμενα για την προστασία της ακτογραμμής. Τελειώνοντας θεωρώ ότι στη Β΄ φάση της η μελέτη ΣΧΟΟΑΠ θα πρέπει να είναι περισσότερο ρεαλιστική και να έχει κατευθυντήρια γραμμή την ισόρροπη ανάπτυξη των Δ.Δ. και κυρίως να διαφυλάξει τη μεταξύ τους συνεργασία ανακόπτοντας οποιαδήποτε διάθεση ανταγωνισμού.
Με τον Δ.Σ. συμφωνούν οι Δ.Σ. κ. Πάνος Ρεντζής, Χρήστος Κατσούρης, Δημήτριος Κολοβός και Νικόλαος Φαρμάκης.
Ο Δ.Σ. Παναγιώτης Δημόπουλος είπε : συμφωνώ με τις προτάσεις – κατευθύνσεις της μελέτης, διαφωνώ όμως με την επιλογή χώρου ΒΙΟΠΑ διότι πιστεύω ότι βοηθάει στην αναβάθμιση της 18ης Ε.Ο. σαν κεντρικής Ε.Ο. τη δε 17η Ε.Ο. που είναι ήδη υποβαθμισμένη την κάνει βοηθητική οδό.