22.2.12

22-2-2012: …Και το «μαρτύριο» του παραλιακού τής Αιγείρας συνεχίζεται!



Μεχρι σημερα δεν εχουν υποβληθει νεες(;) Μελετες Περιβαλλοντος για την περιοχη της Αιγειρας...! ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΠΕ (ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)

Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή σχετικά με την διάβρωση ακτών στην Αιγιάλεια
Σχετ.:  Ερώτηση με α.π. 4506/17.1.12 Απαντώντας στην Ερώτηση με α. π. 4506/17.1.12 που κατατέθηκε από τον Βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη σας γνωρίζουμε ότι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας αποτελεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων αποτροπής της διάβρωσης των ακτών, των οποίων η μελέτη και κατασκευή προωθείται με ευθύνη Δημόσιων Φορέων ή ιδιωτών. Μετά από έλεγχο στο Αρχείο της Υπηρεσίας μας σας γνωρίζουμε ότι για τις ακτές Κρυονερίου και Πλατάνου έχουν εκδοθεί οι α.π. 130448/6.5.03 και 130510/6.5.03 αντίστοιχα, Αποφάσεις Έγκρισης Περ/κών Όρων για έργα αποτροπής της διάβρωσης.


Όσον αφορά στις ακτές Διακοπτού και Αιγείρας σας διαβιβάζουμε προς ενημέρωση σας σχετικά έγγραφα. Μέχρι σήμερα δεν μας έχουν υποβληθεί νέες Μελέτες Περιβάλλοντος για την περιοχή του Διακοπτού και της Αιγείρας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠΕ - Ε. ΤΟΛΕΡΗΣ

------------------------------------------------------------------------
Για να δούμε… από άνοιξη θα δρομολογηθούν αντιδιαβρωτικές μελέτες;

Στις 18-1-12 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Παρόντες, εκτός από τους Βουλευτές που μετέχουν της Διαρκούς Επιτροπής Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, αιρετοί Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης κλπ. Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε, λέχθηκαν πολλά (κόκκινη λάσπη, υγρά απόβλητα, αλιεία, ποτάμια κοκ) για την πολύ σημαντική αυτή κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

Θα σταθούμε μόνο σε μερικές φράσεις που ακούστηκαν εκεί, μήπως και οι οποίες καταφέρουν να αφυπνίσουν από τον λήθαργο όλους εδώ στην Αιγιαλεία που βουλιάζει χιλιοστό – χιλιοστό λόγω τής διάβρωσης του Κορινθιακού.

Συγκεκριμένα, όταν ο Βουλευτής Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος περιέγραφε την τραγική κατάσταση που ευρίσκονται τα Αχαϊκά παράλια του Κορινθιακού επισημαίνοντας: «από το Ρίο μέχρι το Δερβένι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή…», τον διέκοψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης λέγοντάς του: «η Περιφέρεια έχει έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και μέσα στην Άνοιξη θα δρομολογηθούν μελέτες για τη συνολική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος…».

Αν και την τελευταία 15αετία έχουμε ακούσει άπειρες παρόμοιες εξαγγελίες, τούτη τη φορά ίσως να υπάρξει κάποιο «φως» σε μια οργανωμένη αντιδιαβρωτική πολιτική, αφού η συγκεκριμένη αναμόχλευση του θέματος φαίνεται να έχει ξεκινήσει από την Κορινθία. Και αυτό ερμηνεύεται ως εξής: Όταν κατά τη δεκαετία του 1990 στο γειτονικό Νομό ακούγονταν κατά κόρον φράσεις, όπως: διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού, μελέτες, ακτομηχανικοί, υποθαλάσσιοι πρόβολοι, «μπλόκια με Σαρζανέτ» κλπ., εδώ στην Αχαΐα μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστες λέξεις…!

Επειδή, όμως, ποτέ δεν είναι αργά, ας μπει και η Αιγιαλεία δυναμικά σε αυτό το «μπλοκ» προώθησης του θέματος, μήπως και μπορέσουμε να δούμε σε μερικά χρόνια την υλοποίηση κάποιων σωστών αντιδιαβρωτικών έργων…
------------------------------------------------------------
Γνωστό εδώ και χρόνια ότι η επισκευή τού παραλιακού δρόμου τής Αιγείρας είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που έγκειται στις νομικές «απαγορεύσεις» περί αιγιαλίτιδας ζώνης. Ειδικά, μετά την οριοθέτηση του δρόμου ως αιγιαλού (υπουργική απόφαση  9/7/2003), κάθε παρέμβαση σε αυτή τη ζώνη σημαίνει αυτόφωρο… Έτσι, κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε πριν δύο μήνες στην Αιγείρα, αποφασίστηκε να ζητήσει ο Δήμος εισαγγελική συνδρομή, ώστε να «παρακαμφθούν» οι απαγορεύσεις και με κατεπείγουσες ενέργειες λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας να αποκατασταθεί το διαλυμένο οδόστρωμα.   Όμως, σήμερα το πρωί (Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012) , ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, αποκάλυψε ότι το αίτημα για ειδική άδεια επισκευών δεν έγινε δεκτό, ούτε από την Εισαγγελία, ούτε από το Λιμεναρχείο. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα τής διάβρωσης είναι σοβαρότατο και αφορά ολόκληρη την Αιγιαλεία και οι μελέτες που απαιτούνται θα πρέπει να τις αναλάβει η κεντρική εξουσία…

Κατόπιν όλων αυτών, το μόνο που μπορούν να κάνουν όλοι οι «παροικούντες» στην παραλιακή (πάλαι ποτέ έδρα τού Δήμου) Αιγείρα, είναι να αναλογίζονται τα ανεκμετάλλευτα χρόνια «της ευμάρειας» που χάθηκαν μαζί με τις μελέτες που «εξαφανίστηκαν» και τη μεγάλη συνυπευθυνότητα των εκπροσώπων όλων των βαθμίδων της Αχαϊκής πολιτικής σκηνής…

Παρέμβαση της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αιγιαλείας για παραλιακό Αιγείρας

Στην ανακοίνωση της παράταξης «Νέα Εποχή» τού Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου που στάλθηκε στον «Φ» το μεσημέρι τής 14ης/1/12, αναφέρεται:

ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος 
και ο Πάνος Γιαννούλης 
βρέθηκαν στο σημείο όπου απαιτείται παρέμβαση,
 καταγράφοντας και τα δικαιολογημένα 
παράπονα πολιτών για "απραξία" των υπευθύνων.
"Την ώρα που ο παραλιακός δρόμος της Αιγείρας τείνει ν' αφανιστεί κι έχει καταστεί απροσπέλαστος, ο κ.Δήμαρχος όσο κι αν θέλει, προβάλλει δημοσίως νομική αδυναμία παρέμβασης με την εκτέλεση προσωρινών εργασιών αποκατάστασης του έργου. Επικαλείται μάλιστα και υπηρεσιακή παρεμπόδιση από το Υπολιμεναρχείο Αιγίου, αφού πρόκειται για επέμβαση σε ζώνη ευθύνης του. Από μία ενδελεχή διερεύνηση του προκύψαντος προβλήματος, διαπιστώσαμε ότι, το μεν Λιμενικό δεν είχε μέχρι σήμερα την παραμικρή "ενόχληση" για το θέμα αυτό από οιονδήποτε υπηρεσιακό ή πολιτικό παράγοντα του Δήμου,η δε νομική πλευρά της απαιτούμενης εργολαβικής παρέμβασης έχει περιέργως δύο "φωνές"! Του Δημάρχου που λέει δημοσίως ότι "δεν αφήνει ο Εισαγγελέας να γίνει κάποιο προσωρινό έργο εκεί" και του Νομικού Συμβούλου του Δήμου κ. Κουρή που διαβεβαιώνει ότι "ο Δήμος δύναται να παρέμβει στο επίμαχο σημείο κι ο Εισαγγελέας απλά αναμένει σχετική ενημέρωση", κάτι που γνωρίζει επίσημα κι ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας. Ο Επικεφαλής της παράταξής μας ήδη επικοινώνησε  με τον αρμόδιο Περιφερειακό Αντιδήμαρχο Γ. Παναγιωτόπουλο, ζητώντας του να δει το όλο θέμα άμεσα, μεταφέροντας  σ' αυτόν την όποια πολιτική στήριξη απαιτηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, θα πρέπει η τοπική κοινωνία της Αιγείρας να ξέρει από επίσημα χείλη το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πράξει τώρα προσωρινά ο δήμος και πως σκοπεύει σε μάκρος χρόνου να επιλύσει - επιστημονικά ορθώς -  το μείζον πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Αιγιάλειας".   

Στη βουλή το θέμα της διάβρωσης ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ
Το σοβαρότατο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην Αιγιάλεια, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Ο βουλευτής  ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: Κρατήρες έχει γεμίσει ο παραλιακός δρόμος του Διακοπτού λόγω των καταβυθίσεων  που έχουν γίνει κατά μήκος του στηθαίου που χωρίζει το δρόμο από την παραλία. Μέρα με τη μέρα το φαινόμενο εξελίσσεται και η κατάσταση επιδεινώνεται.  Ήδη το πλάτος του δρόμου έχει μειωθεί σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και η γενικότερη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων.  Τους καλοκαιρινούς μήνες ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος από ποδηλάτες και πεζούς οι οποίοι απολαμβάνουν την βόλτα τους δίπλα στη θάλασσα. Τα σοβαρά προβλήματα στην παραλιακή ζώνη όχι μόνο του Διακοπτού αλλά και άλλων περιοχών  των πρώην Δήμων της Ανατολικής Αιγιάλειας (Ακράτας και Αιγείρας κλπ), που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών από τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου χρονικού διαστήματος, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το σοβαρότατο πρόβλημα που χρονίζει και πρέπει να επιλυθεί συνολικά.
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας επισημαίνει τον κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης εάν επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω της στάσης της Κτηματικής Υπηρεσίας και ζητά την παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να εκπονηθεί συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης στην περιοχή της Αιγιάλειας.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ. κ.  υπουργοί
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών στην περιοχή της Αιγιάλειας;
16-1-2012  Νίκος Τσούκαλης

-------------------------------------------------------------

16 Νοε. 2011: Η διάβρωση της ακτής στο επίκεντρο τής επίσκεψης της Δημοτικής Αρχής στην Αιγείρα. Θα ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση....
Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Βασίλης Ανδρουτσόπουλος, Πάνος Ασημακόπουλος, Αθηνά Οικονόμου, Θανάσης Παναγόπουλος

Το με­ση­μέ­ρι της Τε­τάρ­της 16/11/2011, ο Δή­μαρ­χος Αι­για­λεί­ας Στά­θης Θε­ο­δω­ρα­κό­που­λος, συ­νο­δευό­με­νος α­πό τους Α­ντι­δη­μάρ­χους Βα­σί­λη Αν­δρου­τσό­που­λο (Αι­γεί­ρας – Α­κρά­τας) και Θα­νά­ση Πα­να­γό­που­λο (Τε­χνι­κών Υ­πη­ρε­σιών - πρό­ε­δρος της Ε­πι­τρο­πής Πε­ρι­βάλ­λο­ντος), κα­θώς και α­πό τον Δη­μο­τι­κό Σύμ­βου­λο Πά­νο Α­ση­μα­κό­που­λο, πραγ­μα­το­ποί­η­σε αυ­το­ψί­α στο κα­τε­στραμ­μέ­νο τμή­μα του πα­ρα­λια­κού δρό­μου της Αι­γεί­ρας.
Α­κο­λού­θη­σε σύ­σκε­ψη στο κοι­νο­τι­κό γρα­φεί­ο, ό­που η Πρό­ε­δρος της Κοι­νό­τη­τας Α­θη­νά Οι­κο­νό­μου τό­νι­σε το κα­τε­πεί­γον του θέ­μα­τος. Ε­κεί, πα­ρό­ντος και του μη­χα­νι­κού του Δή­μου Η­λί­α Ντό­κου, ε­ξε­τά­στη­καν ό­λα τα δε­δο­μέ­να και μπή­κε έ­να πρώ­το πλά­νο των ε­νερ­γειών τού Δή­μου. Πα­ρευ­ρέ­θη­καν, ε­πί­σης, οι Δη­μο­τι­κοί Σύμ­βου­λοι Φά­νης Σταυ­ρό­που­λος και Πά­νος Γιαν­νού­λης.
Συ­γκε­κρι­μέ­να, σε πρώ­τη φά­ση θα πρέ­πει να α­πο­κα­τα­στα­θεί το ο­δό­στρω­μα, ώ­στε να α­πο­τρα­πεί ο κίν­δυ­νος σο­βα­ρού α­τυ­χή­μα­τος σε διερ­χό­με­νους πε­ζούς και ε­πο­χού­με­νους. Για το λό­γο αυ­τό θα ζη­τη­θεί ει­σαγ­γε­λι­κή πα­ρέμ­βα­ση προ­κει­μέ­νου να δο­θεί ά­με­σα ά­δεια ε­πι­σκευ­ής του πα­ρα­λια­κού, ο ο­ποί­ος ως γνω­στόν έ­χει ο­ριο­θε­τη­θεί α­πό το 2003 ε­ντός της Αι­για­λί­τι­δας ζώ­νης, με α­πο­τέ­λε­σμα να α­πα­γο­ρεύ­ε­ται κά­θε πα­ρέμ­βα­ση…! Όσον αφορά το πώς θα “επουλωθούν” οι ζη­­μιές στα κατεστραμμένα τμήματα, αποφασίσθηκε να ζητηθεί η συν­δρο­μή μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται ακόμα στην περιοχή. 
Πα­ράλ­λη­λα, θα α­να­ζη­τη­θούν τρό­ποι που μα­κρο­πρό­θε­σμα θα ε­πι­λύ­ουν συ­νο­λι­κά το πρό­βλη­μα της διά­βρω­σης, τό­σο στην Αι­γεί­ρα, ό­σο και στις υ­πό­λοι­πες α­κτές τού Δή­μου Αι­για­λεί­ας..
ΣΗΜ.: Βέβαια, το ότι το επόμενο διάστημα θα επουλωθούν οι ζημιές στον παραλιακό δρόμο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναζητηθούν μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις για την πολύπαθη Αιγειράτικη παραλία. Αφενός να προχωρήσουν οι αντιδιαβρωτικές μελέτες και φυσικά η υλοποίησή τους (και μιλάμε για αρκετά εκατομ­μύρια…!). Αφετέρου, να ξεκινήσουν μελέτες αντι­στήριξης του δρόμου και φυσικά η ανακατασκευή του (και μιλάμε για αρκετά εκατομμύρια…!).
Ότι δεν έγινε δηλαδή το προηγούμενα δέκα - δεκαπέντε χρόνια πρέπει να γίνει τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση και του χρόνου με την ίδια διαδικασία θα "επουλώνουμε" τρύπες κατά μήκος του δρόμου…