10.8.12

12-8-2012: Συνέλευση Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας ΑΚΡΑΤΑΣ

Πραγματοποιήθηκε Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012, ώρα 8:00μ.μ. στη διασταύρωση της Π.Ε.Ο. με την οδό ΧΕΛΜΟΥ (Φανάρια)
Πολύ μειωμένη, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ήταν η συμμετοχή μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών της Ακράτας, καθώς ελάχιστη και αυτή των εκπροσώπων τοπικών Φορέων.
Για μια ακόμη φορά αναλύθηκαν και επισημάνθηκαν τα φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, τόσο από την κ. Φωτεινή Περεσιάδου, όσο και από άλλα μέλη του Συλλόγου, που τόνισαν μεταξύ άλλων:
"Μετά από αγώνες πολλών ετών διαφαίνεται ότι, επιτέλους, βαίνουμε προς την λύση του ιδιαίτερα οξυμένου αποχετευτικού προβλήματος της περιοχής μας, δεδομένου ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί:
Α) Το έργο κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και των απαραίτητων αντλιοστασίων για την μεταφορά λυμάτων από όλες τις παραλιακές περιοχές της Ανατολικής Αιγιάλειας στο Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου. Ο συγκεκριμένος αγωγός προβλέπεται να φθάσει στην περιοχή μας μέχρι την διασταύρωση του παραλιακού δρόμου της Ακράτας με την Κεντρική οδό Χελμού (που είναι κάθετη στον παραλιακό δρόμο), ενώ επίσης προβλέπεται η κατασκευή αντλιοστασίου στο ύψος του ποταμού «Κράθι».
Β) Το έργο αναβάθμισης  του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιγίου, ώστε να είναι εφικτό να δεχθεί τον πολύ αυξημένο (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες) όγκο λυμάτων όλης της Ανατολικής Αιγιαλείας.
Γ) Η μελέτη των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας (από τον Ερινεό έως την Αιγείρα).
Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπεται να παραδοθεί από τους μελετητές αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο, στην συνέχεια, να δημοπρατηθεί η κατασκευή των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας στις αρχές του φθινοπώρου του 2012.
Αγαπητοί φίλοι,
Θεωρούμε υποχρέωση μας να επισημάνουμε ότι αν σε όλα τα αποχετευτικά έργα που προαναφέρθηκαν δεν έχουν εγκατασταθεί ανάδοχοι και αν δεν έχουν αρχίσει τα έργα να εκτελούνται εντός του 2012, κινδυνεύουμε να χάσουμε την εγκεκριμένη χρηματοδότησή τους, συνολικού ύψους 65εκ. ευρώ  περίπου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ      2007-2010» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.).   
Με αυτά τα δεδομένα η φετινή Συγκέντρωση του Συλλόγου μας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατρανώσουμε το χρόνιο αίτημά μας να πραγματοποιηθούν, χωρίς καθυστερήσεις, αποχετευτικά έργα στη περιοχή μας. Παράλληλα, όμως, πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις των διαδικασιών για την ανάδειξη αναδόχων των αποχετ. έργων, γιατί συχνά παρουσιάζονται εμπλοκές λόγω των ενστάσεων που συνήθως καταθέτουν οι εργολάβοι κατά τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων.
Φέτος, λοιπόν, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, θεωρήσαμε ότι είναι πιο εποικοδομητική η οργάνωση Συγκέντρωσης όχι στην Κεντρική πλατεία της παραλίας μας (όπου λειτουργεί παιδικά χαρά και LUNA PARK και συγκεντρώνονται πολλά παιδιά) αλλά σε χώρο που ευνοεί την ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων για τον προγραμματισμό των περαιτέρω ενεργειών μας.
Σας καλέσαμε λοιπόν στην Συγκέντρωση του Συλλόγου μας για:
·         Να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τα προβλήματα της περιοχής μας που έχουν άμεση επίπτωση στο Περιβάλλον και στην Ποιότητα Ζωής όλων μας (αποχετευτικά έργα, αποκομιδή απορριμμάτων, ηχορύπανση, παράνομη στάθμευση κ.λ.π.)
·         Να σας ενημερώσουμε για το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης που είχαμε με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κατά την οποία θέσαμε το σύνολο των προβλημάτων της περιοχής μας.
·         Να οργανώσουμε από κοινού τις περαιτέρω ενέργειες μας  για την Περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας.