18.7.13

Αυτοψία Περιφερειάρχη στα έργα αποχέτευσης Αιγιαλείας

Έργο πνοής για την ΠΔΕ η κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών από Ερινεό μέχρι ΑιγείραΑπόστολος Κατσιφάρας: Έργο πνοής για την ΠΔΕ η κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών από Ερινεό μέχρι Αιγείρα.  Με το υπό κατασκευή έργο, το οποίο έρχεται να συνδυαστεί με τα άλλα δυο ενταγμένα έργα: πρώτον, την επέκταση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου και δεύτερον τα «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών Αιγιαλείας» αλλά και με το υπό ένταξη αποχετευτικό έργο των οικισμών Διγιελιτίκων, Τέμενης, Βαλιμιτίκων, οι επιλέξιμοι αλλά και λοιποί οικισμοί, θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ υποδομές δικτύων αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και θα προστατευθεί το θαλάσσιο και υπόγειο υδατικό περιβάλλον της περιοχής από τα αστικά λύματα που απορρίπτονται σήμερα ανεπεξέργαστα.
Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό-περιβαλλοντικό έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την «Κατασκευή Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών Παραλιακών Οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας», επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ένα έργο πνοής που αναμένεται να συνδράμει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, στην έμπρακτη στήριξη στο Περιβάλλον αλλά και στον τουρισμό. Έχει προϋπολογισμό 30.704.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και η χρηματοδότηση είναι από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Η επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου έχει προϋπολογισμό 13.755.090 €, ενώ τα Εσωτερικά δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών Αιγιάλειας έχουν συνολικό προϋπολογισμό 25.611.896,40 ευρώ. Συνεπώς, μαζί με αυτό, πρόκειται για ένα έργο «μαμούθ» συνολικής αξίας περίπου 71.000.000 ευρώ στη πλήρη εξέλιξη και εκτέλεσή του.
Click to open image!Το έργο περιλαμβάνει τη κατασκευή αποχετευτικού δικτύου βαρυτικών και καταθλιπτικών αγωγών μήκους 60 χιλιομέτρων και 13 αντλιοστασίων, ενώ περιλαμβάνει τους οικισμούς Αιγείρας, Κραθίου και Συλίβαινας του Δήμου Ακράτας, Διακοπτού, Τέμενης, Βαλιμίτικων και Διγιελιώτικων του Δήμου Αιγίου, Ροδοδάφνης, Ακόλης, Λόγγου και Σελιανιτίκων του Δήμου Συμπολιτείας και Καμαρών και Νέου Ερινεού.
Ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με τρόπο ώστε μελλοντικά να αποχετευτεί το σύνολο των λοιπών οικισμών των Δήμων αυτών. Ήδη προετοιμάζουν τις δημοπρατήσεις των μελετών και των λοιπών εσωτερικών δικτύων (αποχετευτικών αγωγών και τοπικών Α/Σ) των οικισμών που είναι επιλέξιμοι, για την κάλυψη του 100% των αναγκών τους.
Click to open image!«Η υλοποίηση ενός αποχετευτικού δικτύου στη ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας υπήρξε πάγιο αίτημα των δημοτικών αρχών και των κατοίκων της πόλης προς το κράτος για πάρα πολλά χρόνια. Απαιτήθηκε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες και να αντιμετωπιστούν με τις εντατικές και αποτελεσματικές προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή πολλοί κίνδυνοι ματαίωσης του έργου, όμως είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουμε ξεκινήσει ένα έργο που κινείται στη κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναμένεται να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, στην αναβάθμιση της εικόνας των πόλεων και οικισμών, στην υποβοήθηση του τουρισμού των παραλιακών περιοχών και κυριότερα στην αναβάθμιση και προστασία του Περιβάλλοντος και των υδάτων της περιοχής» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Η εκτέλεση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα το πέρας της μόλυνσης των ακτών και του υδροφόρου ορίζοντα όλης της περιοχής, με επακόλουθο την προστασία τόσο της δημόσιας υγείας των κατοίκων όσο και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Ωφελούμενοι θα είναι: Οι κάτοικοι και το παραγωγικό δυναμικό του Δήμου Αιγιαλείας καθώς και της ευρύτερης περιοχής, οι μελλοντικοί επενδυτές καθώς και οι επισκέπτες».
Click to open image!
Το έργο αναμένεται στη πλήρη εκτέλεσή του να απασχολεί συνολικά περίπου 150 εργαζομένους με πολλαπλασιαστικά οφέλη στη τοπική επιχειρηματική και επαγγελματική βάση της περιοχής από τις έμμεσες θέσεις εργασίας στο κλάδο των κατασκευών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον Α. Κατσιφάρα κατά την επίσκεψη στο έργο, ήταν σαφείς και δεσμευτικές με γνώμονα την προστασία του τουριστικού προϊόντος της περιοχής της περίοδο αιχμής και τον σεβασμό στην τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα. Για αυτό το λόγο οι εργασίες ξεκίνησαν με τρία ανεξάρτητα συνεργεία που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά μέτωπα από τα Νικολέϊκα μέχρι το σημείο σύνδεσης με τον Ε.Ε.Λ Αιγίου και από τα τέλη Σεπτεμβρίου (με το πέρας της τουριστικής περιόδου) τα συνεργεία θα γίνουν έξι, ανοίγοντας όλο το μέτωπο της παραλιακής ζώνης.
«Η σημασία του έργου είναι τεράστια για την Αχαΐα στο σύνολό της, καθώς συμβάλει στη βελτίωση των υπαρχόντων μόνιμων υποδομών, την κατασκευή νέων, την ποιοτική αναβάθμιση των ακτών του Πατραϊκού και Κορινθιακού κόλπου, την προστασία του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση την τουριστική ανάπτυξη του νομού» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Το αποχετευτικό των δυτικών παραλιών θα επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα των τουριστικών αυτών περιοχών. Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες των περιοχών του Λαμπιριου, της Ακράτας, των Σελιανιτίκων, του Λόγγου, των Καμαρών, της Ροδοδάφνης και της παραλίας Πλατάνου, απαλλάσσονται άμεσα από το πρόβλημα της ανεπάρκειας του αποχετευτικού δικτύου, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών εξασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».