26.2.14

Ανάπλαση Otto Waler και οριοθέτηση Θολοποτάμου, στο Δημοτικό Συμβούλιο

-Μονοπάτι Όττο Walter: καλοδεχούμενη η ανάπλαση, αλλά πρέπει κάποιος να προωθήσει και τη «νομιμοποίηση» του ονόματος !

-Ολοκληρώνεται η οριοθέτηση του Θολοποτάμου, σε όλο το «αστικό» τμήμα…
πράσινη γραμμή η προς 
οριοθέτηση περιοχή 
Οδός Όττο Walter
Δύο ενδιαφέροντα, για την κοινότητα Αιγείρας, θέματα περιείχε η ημερήσια διάταξη της αποψινής (26-2-14) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.
Το πρώτο αφορά την έγκριση αναγκαιότητας μελέτης, προϋπολογισμού και τρόπου εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση του Μονοπατιού Όττο Walter».
Το θέμα είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις 18 Δεκεμβρίου 2012, όπου είχε αποφασισθεί η υποβολή αιτήματος ένταξης στο Leader με 100% επιχορήγηση 145.000 Ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη τής ΤΥΔΚ Αχαΐας.  
Ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε άλλη μία συνεδρίαση (11-12-13) του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η αποδοχή ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader, η έγκριση όρων σύμβασης και εξουσιοδότηση Δημάρχου κλπ.
Επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που εκφράζουν την απορία, ποιο είναι αυτό το Μονοπάτι του Otto Walter (του Αυστριακού Αρχαιολόγου που το καλοκαίρι του 1915 ξεκίνησε τις ανασκαφές στο αρχαίο Θέατρο) που θα αναπλασθεί…
Το «Μονοπάτι», λοιπόν, είναι η μικρή -παράλληλη της παραλιακής- οδός, απέναντι στο Γυμνάσιο της Αιγείρας, στην οποία εδόθη το 1996 το όνομα του Αυστριακού καθηγητή.
Το περίεργο όμως είναι το εξής: Αν και πριν την κατάργηση (λόγω «Καποδίστρια») της κοινότητας Αιγείρας  τοποθετήθηκαν οι περισσότερες πινακίδες ονοματοθεσίας των οδών, ουδέποτε ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα μετά από 16 χρόνια η ονοματοθεσία των οδών της Αιγείρας «νομικά» δεν ΥΠΑΡΧΕΙ…
πράσινη γραμμή η προς οριοθέτηση περιοχή 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλοδεχούμενη η ανάπλαση, αλλά πρέπει κάποιος να προωθήσει και τη «νομιμοποίηση» του ονόματος, το οποίο με την ιστορία του θα εκταμιεύσει 145 χιλ. Ε !

Το δεύτερο θέμα, αφορά τη οριοθέτηση τμήματος του Θολοποτάμου, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας.
Κίτρινη γραμμή: οριοθέτηση μέχρι τη θάλασσα
Ουσιαστικά, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητείται η γνωμοδότηση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Αιγιαλείας, για τη μελέτη οριοθέτησης του ποταμού  που συντάχθηκε από τους κατασκευαστές του νέου Αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου Πατρών.
Η οριοθέτηση αφορά το τμήμα από το ύψος των υπό κατασκευή γεφυρών στα τούνελ του Θολοποτάμου μέχρι την υπάρχουσα γέφυρα της Νέας Εθνικής Οδού.  Το υπόλοιπο, από εκεί ως τις εκβολές του Θολοποτάμου, έχει οριοθετηθεί πριν μερικά χρόνια με αφορμή τα ΕΡΓα ΟΣΕ.