18.5.15

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο μουσείο του Αιγίου

Αν και ήθελα πολύ να παρευρίσκομαι και εγώ εκεί, δυστυχώς δεν τα κατάφερα αφού το σημείο δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο για ΑμΕΑ. Ευχαριστώ την φίλη Τασία Ευσταθίου που είχε την ευαισθησία να με ενημερώσει για τα εκεί συμβάντα... Κ.Ρ. -Κατάμεστο το αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου Αιγίου στην εκδήλωση για τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα της Αιγιαλείας με αφορμή τον Διεθνή Εορτασμό της Ημέρας των Μουσείων. Οι διαλέξεις των αρχαιολόγων πολύ ενδιαφέρουσες και με πολύ σημαντικές πληροφορίες για ευρήματα στην περιοχή μας. 
Ιδιαίτερα η αρχαιολόγος Χριστίνα Κατσαρού μίλησε διεξοδικά για τις ανασκαφές στην Ανατολική Αιγιάλεια. Μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση, που έφερε την υπογραφή της Εφορείας αρχαιοτήτων και του Ν.Π.Δ.Δ. του Δ. Αιγιάλειας, σηματοδοτώντας το άνοιγμα του μουσείου στην κοινωνία με μια σειρά εκδηλώσεων.
Αναλυτικό ρεπορτάζ από τον "Ημερήσιο Αχαΐα"
Τη νέα εποχή του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης επικύρωσε το βράδυ του Σαββάτου η εξαιρετική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Αιγιαλείας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας Γεωργία Αλεξοπούλου (που αναφέρθηκε στην καθιέρωση της Ημέρας Μουσείων) και Ανδρέας Βόρδος –Χριστίνα Κατσαρού, ανέδειξαν την σπουδαία ανασκαφική δραστηριότητα στην περιοχή της Αιγιάλειας που αποδίδει πλήθος ευρημάτων κερδίζοντας τον θαυμασμό και τα θετικά σχόλια των συμπολιτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση άνοιξε την εκδήλωση αναφερόμενη στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου το Μουσείο του Αιγίου -που όπως σημείωσε άνοιξε και πάλι της πύλες του σε μια ανοιχτή εκδήλωση μετά από πολλά χρόνια- να αποτελέσει πόλο έλξης με ποικίλες δράσεις για την περιοχή της Αιγιάλειας.
Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος αναφέρθηκε στον πλούτο της αιγιαλίτικης γης ευχαριστώντας τους αρχαιολόγους για το σπουδαίο έργο που προσφέρουν προκειμένου να αναδειχθεί αλλά και να διαφυλαχθεί αυτός ο πλούτος και δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Εφορείας. Ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο που τόνισε πως τα θέματα του Πολιτισμού είναι διαπαραταξιακά κι αναφέρθηκε στη συνεργασία του Τομέα Πολιτισμού του Νομικού Προσώπου προκειμένου να διαδραματίσει τον άτυπο ρόλο του «Συλλόγου Φίλων του Μουσείου» ώστε να υπάρξουν αντίστοιχες δράσεις και εκδηλώσεις. Ενώ έκανε αναδρομή στην ιστορία του Μουσείου Αιγίου που ξεκίνησε επί δημαρχίας του αειμνήστου Γεωργίου Παναγόπουλου με τη σπουδαία απόφαση να παραχωρήσει την αγορά της πόλης για την δημιουργία Μουσείου, με ημερομηνία σταθμό το 1983 επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη και τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη, ώστε να φτάσουμε τον Αύγουστο του 1994 στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, θέτοντας δημόσια το ερώτημα και τον προβληματισμό εάν το Μουσείο έχει παίξει αυτή την 20ετία τον ρόλο που του αρμόζει… Ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «χρυσή» ευκαιρία που δίνει η παρουσία της κας Κουμούση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με την συμβολή της προϊσταμένης Γεωργίας Αλεξοπούλου και των αρχαιολόγων Βόρδου –Κατσαρού για την Αιγιάλεια προκειμένου να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Περικλής Παπαγιαννακόπουλος ζήτησε από την διευθύντρια της ΕΦΑ κα Κουμούση την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγιάλειας, βρίσκοντας απόλυτη ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου.
Το θερμό χειροκρότημα των συμπολιτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση τόσο κατά την διάρκεια των ομιλιών και των τοποθετήσεων όσο και κατά την τιμητική επίδοση στον κάθε ομιλητή ενός αντιτύπου του βιβλίου «Αίγιο-Μνημεία και Τέχνη» (Γ.Παναγόπουλου -Σπ.Κρητικού) φόρτισε συναισθηματικά την ατμόσφαιρα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Φιλιππάτος, Βάσω Ψυχράμη, Δημήτρης Καλαμίδας, Βασίλης Χριστόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος εκλεκτών συμπολιτών.