24.5.15

Οι αρχαίες μηχανές του συντοπίτη Κώστα Κοτσανά ταξιδεύουν στην Αμερική

Κάλεσμα των ομογενών του Orange να παραβρεθούν στις 7 Ιουνίου στην τιμητική εκδήλωση για τον άξιο συντοπίτη μας... 
Στις 7 Ιουνίου και 5 μμ θα  πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΠΑΙΔΕΙΑ) προς το δημιουργό του μουσείου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στο Orange
To Μουσείο Aρχαίας Eλληνικής Tεχνολογίας Κώστα Κοτσανά δημιουργεί ένα επιπλέον μόνιμο ομώνυμο μουσείο στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ το οποίο θα υλοποιεί και περιοδεύουσες εκθέσεις σε όλη την αμερικανική Ήπειρο. 
Η λειτουργία του μουσείου  θα ξεκινήσει στις 25 Ιουνίου όπου θα πραγματοποιηθεί και το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο Κλασικών Σπουδών. 
Σημ. Θα ήταν ευτυχής συγκυρία ο δημιουργός του μουσείου να συναντήσει τους εκεί ομογενείς συμπατριώτες Αιγιαλείς.
Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.  Για παράδειγμα οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Απλά χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.