7.8.15

Περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα της Παραλίας Ακράτας

Πέμπτη 13/8/15 στις 8μ.μ.
(στα φανάρια της Π.Ε.Ο.)...
Ανακοίνωση Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας ΑΚΡΑΤΑΣ
Η ιδιαίτερα έντονη και μακροχρόνια οικονομική κρίση που διανύουμε έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα:
Την αναστολή των έργων οδοποιίας και υποδομών που είχαν δημοπρατηθεί και είχαν αρχίσει να εκτελούνται στην περιοχή μας και
Την καθυστέρηση των διαδικασιών δημοπράτησης νέων αποχετευτικών έργων για τα οποία έχουν εκπονηθεί πλήρεις μελέτες και είχε προγραμματισθεί η δημοπράτηση τους εντός του 2015, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές.
Συγκεκριμένα:
Έχουν ουσιαστικά ανασταλεί οι εργασίες κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, ο οποίος προβλέπεται ότι θα μεταφέρει τα λύματα από τους πυκνοδομημένους παραλιακούς οικισμούς της Αιγιαλείας, στον Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου.
Είναι πολύ αμφίβολο εάν τελικά θα δημοπρατηθεί εντός του 2015 το έργο κατασκευής των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των πυκνοδομημένων παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας, τα οποία προβλέπεται να συνδεθούν με τον υπό κατασκευή Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό, με στόχο να λυθεί επιτέλους το αποχετευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας και να διαφυλαχθεί η θάλασσα μας από συνεχείς (ηθελημένες και αθέλητες) διαρροές λυμάτων.
Έχουν σε μεγάλο βαθμό επιβραδυνθεί οι ρυθμοί εκτέλεσης των έργων της «Ολυμπίας Οδού», ενώ υπάρχουν περιοχές, στο τμήμα του έργου από την Κόρινθο έως και την Πάτρα, όπου οι εργασίες έχουν πλήρως διακοπεί.
Δεν προβλέπεται να εκτελεσθούν στο άμεσο μέλλον από τον Δήμο της Αιγιαλείας έργα αναβάθμισης και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων (π.χ. κατασκευή νέων παιδικών χαρών και εγκαταστάσεων αθλοπαιδιών, διαμόρφωση πλατειών κ.λ.π.) δεδομένου ότι, όπως μας ενημέρωσαν Δημ. Σύμβουλοι, ο Δήμος Αιγιαλείας (όπως και πολύ άλλοι Δήμοι της Χώρας μας) μετά βίας καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας του.
Παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα ο Σύλλογός μας συνέχισε και συνεχίζει να δραστηριοποιείται με παρεμβάσεις (γραπτές & προφορικές) προς όλους τους αρμόδιους Φορείς για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων χρόνιων προβλημάτων που υποβαθμίζουν την περιοχή μας :
Υποβάλαμε στην κα Εισαγγελέα Καλαβρύτων γραπτό υπόμνημα (με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό) σχετικά με την απόρριψη ακαθαρσιών, μέσω αγωγού ομβρίων, πάνω στα βότσαλα της παραλίας στο Κράθιο (παραλία Ακράτας) και ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα για τον εντοπισμό τον υπευθύνων.
Καταθέσαμε στο Γ’ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου καταγγελία σχετικά με την ανεξέλεγκτη αλιεία με δίχτυα χωρίς σημαδούρες, σε ελάχιστη απόσταση από την Παραλία Ακράτας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους λουόμενους που μπλέκονται στα δίχτυα με κίνδυνο να πνιγούν. 
Υποβάλαμε υπόμνημα στον Δήμο, στο οποίο αναφέραμε τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας και ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου στην Ακράτα, ώστε να συζητήσουμε τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων που μας ταλαιπωρούν επί σειρά ετών.
Στο Δημ. Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 27/5/15 στην Ακράτα (παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στην διάθεση μας) θέσαμε υπ’ όψη των Δημοτικών Συμβούλων :
Τις σοβαρές καθυστερήσεις και ελλείψεις στην διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων που εντείνονται κατά τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι οι κάδοι απορριμμάτων να ξεχειλίζουν και τα απορρίμματα να χύνονται στους κοινόχρηστους χώρους.
Την συνέχιση της προβληματικής λειτουργίας, χωρίς να εφαρμόζονται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές, του Χώρου Υγειονομικής Ταφής  Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ο οποίος έχει κατασκευασθεί στην Αιγείρα για να καλύπτει ανάγκες μόνον των πρώην Δήμων Ακράτας – Αιγείρας – Διακοπτού, εν τούτοις όμως δέχεται, πλέον, απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας, με αποτέλεσμα να επίκειται ο κορεσμός του, ενώ παράλληλα είναι προφανής η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος, κυρίως, δε, του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας.
Την λειτουργία κατά την θερινή περίοδο πολλών (κυρίως παραθαλάσσιων) καφετεριών ως κέντρα διασκέδασης με δυνατή μουσική καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες, παρ’ όλο ότι δεν διαθέτουν σχετική άδεια και επιπλέον παρ΄όλο ότι βρίσκονται εντός της πυκνοδομημένης περιοχής και εφάπτονται σε μεγάλες πολυκατοικίες.
Την εκτεταμένη παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που διπλό-παρκάρουν κυρίως  στους καθέτους προς τον παραλιακό δρόμο, όταν από τις απογευματινές και μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες ο παραλιακός δρόμος πεζοδρομείται, στο κέντρο της Παραλίας.
Την πλήρη εγκατάλειψη των υφιστάμενων παιδικών χαρών που θα πρέπει επιτέλους να εξοπλισθούν με καινούργια παιχνίδια, τα οποία θα πληρούν τις ισχύουσες σχετικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της κεντρικής παραλιακής πλατείας, η οποία λειτουργεί απλώς ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική διαμόρφωση και δενδροφύτευση, όπως επίσης και την υποβάθμιση του παραλιακού δρόμου, αλλά και των υπόλοιπων δρόμων της Παραλίας Ακράτας, των οποίων σπάνια συντηρείται ο ηλεκτροφωτισμός και το οδόστρωμα.
Κυρίως, όμως ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να παρέμβει με κάθε δυνατό μέσο προς όλους τους αρμόδιους Φορείς ώστε, εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας :
Να αντιμετωπισθούν τα οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που αναστέλλουν την κατασκευή των αποχετευτικών έργων στην περιοχή μας, τα οποία αποτελούν ΕΡΓΑ ΖΩΗΣ.
Να κατασκευασθεί νέος ΧΥΤΑ σε άλλη περιοχή του Δήμου (εκτός Αιγείρας – Ακράτας)
Να σταματήσει επιτέλους η εκτεταμένη λήψη αμμοχάλικου από τον ποταμό Κράθι, αλλά και από τα άλλα ποτάμια της περιοχής μας, που πραγματοποιείται από τις Εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή της «Ολυμπίας Οδού».
Ειδικά ο Κράθις έχει ήδη πληγεί  σε μεγάλη έκταση από παράνομες αμμοληψίες επί σειράς ετών για την εκτέλεση ιδιωτικών και δημοσίων έργων, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Σύλλογός μας και άλλοι Περιβαλλοντικοί Φορείς, για την διαφύλαξη και την οριοθέτηση του ποταμού. Οπότε, αν οι αμμοληψίες συνεχισθούν και επεκταθούν, ο κίνδυνος διάβρωσης της ακτής Ακράτας – Αιγείρας είναι πλέον ορατός. Ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη μείωση του πλάτους της παραλίας Ακράτας – Αιγείρας και καταστροφή ακόμη και του παραλιακού δρόμου στα αμέσως προσεχή χρόνια, αν συνεχιστεί η εκτεταμένη λήψη αμμοχάλικου από τον Κράθι, η οποία πραγματοποιείται με στόχο την μείωση του κόστους κατασκευής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες και από τους εργολάβους ο κίνδυνος καταστροφής του παραλιακού μετώπου.
Για τον λόγο αυτό εκπονήσαμε τεχνική έκθεση που αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι συνεχιζόμενες αμμοληψίες από τον ποταμό Κράθι (Ακράτα) και από τον ποταμό Κερυνίτη (Διακοπτό) είναι παράνομες και ζητήσαμε από τον Δήμο να προσφύγει στην Δικαιοσύνη ώστε να αντιμετωπισθεί ριζικά το πρόβλημα.
Τέλος ζητήσαμε να συναντήσουμε τον κ. Δήμαρχο Αιγιάλειας και αναμένουμε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί περί το τέλος Αυγούστου.
Λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και της ιδιαιτερότητας των οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, θεωρήσαμε ότι είναι πιο εποικοδομητική η συζήτηση για τα προβλήματα της Παραλίας σε χώρο που ευνοεί την ήρεμη ανταλλαγή απόψεων.
Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου θα βρίσκεται της Πέμπτη 13/8/15 στις 8μ.μ. στο Ζαχαροπλαστείο ΔΩΔΩΝΗ (στα φανάρια της Π.Ε.Ο.) και σας καλεί να συμβάλλετε με την συμμετοχή σας στην ανανέωση της σύνθεσης του και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το νέο πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου μας.
Για Το Δ.Σ. Του Συλλόγου: Ο Πρόεδρος - Ν. Καψάνης   /   Η Γ. Γραμματέας - Φ/Κλ. Περεσιάδου