7.7.22

Το 2025 το τρένο έως το Αίγιο, θα είναι επιτέλους ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ... !

Υπεγράφη, η Σύμβαση (6-7-2022) για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών, στη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη που έχει μήκος 70,6 χιλιόμετρα .
Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Μυτιληναίος Α.Ε. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 84 εκατ.€ (μέ ΦΠΑ), και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 30μηνών. 
Με πολύ αισιόδοξο σενάριο δηλ. μέσα στο 2025 το τρένο έως το Αίγιο θα είναι επιτέλους ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ !
Παράλληλα, περιλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακά συστήματα πληροφόρησης επιβατών, σύστημα ανακοινώσεων, κλήσεων ανάγκης και ενδοεπικοινωνία, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, φυτεύσεις, εγκατάσταση αντιθορυβικών πετασμάτων σε εντοπισμένα σημεία.
Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).Συνοπτικά το έργο:
Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης και συστήματος εναέριας γραμμής επαφής με τηλεδιοίκηση (SCADA) από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.
Φύτευση των χώρων πλησίον των υποσταθμών σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους.
Εγκατάσταση αντιθορυβικών πετασμάτων και συστήματος σταθμών μέτρησης θορύβου που απαιτούνται βάσει των περιβαλλοντικών όρων του έργου και της ισχύουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Εγκατάσταση παθητικού δικτύου μεταφοράς δεδομένων και σημάτων σιδηροδρομικών συστημάτων.
Εγκατάσταση Συστήματος Πληροφόρησης Επιβατών – Passenger Information System.
Εγκατάσταση Συστήματος Ανακοινώσεων, Κλήσεων Ανάγκης και Ενδοεπικοινωνίας – Public Address, Emergency Communication.
Εγκατάσταση Συστήματος Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης στις Σιδηροδρομικές Σήραγγες του τμήματος γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη.
Εγκατάσταση Σήμανσης Στάσεων και Σταθμών