7.4.23

Έλεγχοι στην Αιγείρα για εντερόκοκκο

Ανησυχία και πολλές απορίες έχει προξενήσει στην τοπική κοινωνία της Αιγείρας η δημοσιοποίηση της έρευνας που διεξήγαγε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε περιοχές της Κορινθίας και της Αχαΐα.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΚΟΕ που έγινε στις 9 Μαρτίου, διαπιστώθηκε πρόβλημα στην Αιγείρα, όπου στα δύο δείγματα που συνέλεξαν τα μέλη του Κέντρου, εντοπίστηκε εντερόκοκκος.
Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος του ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες πολιτών. Οι έρευνες αυτές αποστέλλονται αφενός στους δήμους των περιοχών για την ενημέρωσή τους, αλλά και για τη λήψη μέτρων, όπου χρειάζονται και αφετέρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των πολιτών, επειδή η ενημέρωσή τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Η ΠΑΚΟΕ στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα ενημερωθούν οι δημοτικές αρχές, ώστε να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την τοπική κοινότητα Αιγείρας για επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιμείνουν για να λάβουν απαντήσεις, καθώς ο εντερόκοκκος δύναται να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριαιμία, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, εκκολπωματίτιδα και μηνιγγίτιδα.Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ντίνο, ο οποίος γνώριζε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ και ήδη έχει κινήσει διαδικασίες.
«Είμαι ενήμερος για την έρευνα. Μπορώ να σας πω ότι έχει ξανασυμβεί σε παλαιότερη έρευνα, αλλά μόλις κάναμε έλεγχο από τη ΔΕΥΑ δεν διαπιστώθηκε κάτι επιλήψιμο. Ήδη έχω δώσει εντολή για να κάνουμε μετρήσεις, ώστε να φτάσουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα και με τα δικά μας δεδομένα. Ωστόσο, για να μην ανησυχεί ο κόσμος και πέρυσι είχε γίνει παρόμοια γνωστοποίηση από το ΠΑΚΟΕ αλλά τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά στο τέλος» τόνισε ο κ. Ντίνος.