Ήτανε δυό, ήτανε τρεις, ήτανε …χίλιοι δεκατρείς!
Την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων θέτουν για άλλη μια φορά ως ζητούμενο για την εφαρμογή του νέου «Καποδίστρια» οι Δήμαρχοι της Αχαϊας. Πολλές οι προτάσεις για συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
Το ζήτημα των αλλαγών, που φαίνεται να έρχεται σύντομα με τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, τέθηκε επί τάπητος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΤΕΔΚ Αχαϊας, στις 26/05/2008, με τους Δημάρχους όμως να εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μάλλον θετικά την επικείμενη αλλαγή.
Συγκεκριμένα, το μεγάλο αγκάθι για την ΤΕΔΚ Αχαϊας δεν είναι τόσο η επικείμενη αλλαγή, αλλά κυρίως ο τρόπος και οι προϋποθέσεις με την οποία θα υπάρξει η διοικητική αναδιάρθρωση, η οποία και ενδεχομένως να φέρει μεγάλες και δραματικές αλλαγές στην λειτουργία των ΟΤΑ.
«To τοπίο είναι θολό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι θέσεις που έχει αποφασίσει η ίδια η ΚΕΔΚΕ.», ήταν η άποψη του προέδρου της ΤΕΔΚ Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, ενώ ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας επεσήμανε με νόημα πως η έννοια της διεύρυνσης δεν πρέπει να αφορά στενά μόνο τα γεωγραφικά όρια των Δήμων.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της ΚΕΔΚΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος είναι κατά βάση οι εξής:
α) η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα. Επιβάλλεται να αποτελεί μέρος, ενός συνολικού Εθνικού Προγράμματος Μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, β) θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοικτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, πολιτιστικά, χωροταξικά και κοινωνικοοικονομικά με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδιασμών και γ)η σύνταξη και υλοποίηση ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποστήριξης για τους νέους ΟΤΑ, το οποίο θα χρηματοδοτείται με πόρους ανεξάρτητους από τους ΚΑΠ.
Στις τοποθετήσεις τους, οι Δήμαρχοι κυρίως των Καποδιστριακών Δήμων τόνισαν πως κύριο μέλημα θα πρέπει να αποτελέσει τόσο η εκτελεστική όσο και η οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων, προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν τις αποφάσεις χωρίς να εξαρτώνται από τις διαθέσεις άλλων παραγόντων.
Όλα αυτά, εν όψει του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, τα συμπεράσματα του οποίου, μαζί με αυτά του αντίστοιχου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, θα αξιολογηθούν από την Κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί η νομοθετική πρόταση για τον νέο Διοικητικό χάρτη της ελληνικής περιφέρειας.
Στο περιθώριο, όμως, αυτών των διαδικασιών, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοδιότητας προτάσεις Δημάρχων -κυρίως μικρών Καποδιστριακών- για εθελοντικές συνενώσεις ομόρων Δήμων, προκειμένου να «προλάβουν» τις εξελίξεις.
Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Ακράτας κατά τη διάρκεια Λαϊκής συνέλευσης για το ΧΥΤΑ πρότεινε ένωση Ακράτας - Αιγείρας χωρίς να αποκλείει και το Διακοπτό. Σε παρόμοια εκδήλωση στην Αιγείρα ο Δήμαρχος Διακοπτού κατέθεσε την προσωπική του άποψη ότι σε ένα Δήμο Ανατολικής Αιγιαλείας θεωρεί θετικό να μετέχουν και τα και τα Καλάβρυτα. Επίσης υπάρχει πρόταση από το Δήμο Ρίου για ένωση Ερινεού Ρίου και γιατί όχι Αντιρίου.
Σεναρίων …συνέχεια, όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο.