16.8.13

Παρών ο Περιφερειάρχης στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σελιάνα

Απόστολος Κατσιφάρας
Η Ανατολική Αιγιάλεια ωθεί τις εξελίξεις για ανάπτυξη με τη γυναίκα στο προσκήνιo. Η Σελιάνα - αρχαία Φελλόη - σε ρόλο πρωταγωνιστή
O Σελιανίτης δημοσιογράφος Δημήτρης Μπαλής, με ένα μακροσκελές δελτίο τύπου, που αφορά την Ημερίδα «Τουρισμός – Αγρός – Πολιτισμός / η γυναίκα στο προσκήνιο», αναφέρει μεταξύ άλλων:
Σελιάνα, Αχαΐας 12-08-2013
Συγκίνηση και θαυμασμός για την ιστορία του τόπου και το τοπίο, προβληματισμός για τις υπάρχουσες υποδομές, ικανοποίηση για την ενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και διάθεση για επιμονή στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών και των παροχών της ευρύτερης, ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας, ήταν μερικά από τα συναισθήματα που καταγράφηκαν στην Ημερίδα που διοργανώθηκε στη Σελιάνα Αχαΐας, το Σάββατο 27 Ιουλίου, με τίτλο «Τουρισμός – Αγρός – Πολιτισμός / η γυναίκα στο προσκήνιο».
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τρία Υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Πολιτισμού και εννέα γυναίκες, ξεχωριστές προσωπικότητες στον τομέα τους, αποτέλεσαν την κατάλληλη συνταγή για τροφή ενημέρωσης, σε ένα ομολογουμένως απαιτητικό κοινό, ειδικά αυτή την εποχή.
Στα γενικά συμπεράσματα της ημερίδας – εκδήλωσης καταγράφεται η σπουδαιότητα εξάπλωσης και χρήσης του ίντερνετ στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, κάτι που θα αποτελέσει στοιχείο ευρύτερης προβολής του τόπου αλλά και των προϊόντων, στην Ελλάδα και - κυρίως - στο εξωτερικό.
Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, η διασύνδεση της παραγωγής και της γαστρονομίας με την ανάπτυξη του τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμός), ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η στροφή προς την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων καθώς και των υπηρεσιών.
Πέραν αυτών, θεωρείται ότι η συνεργατικότητα των κατοίκων και η ενασχόληση των γυναικών με τη μεταποίηση των προϊόντων, μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας και βέβαια στην παραμονή ή και προσέλκυση κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ευκαιρίες και αναπτυξιακά προγράμματα, ωστόσο η ελλιπής ενημέρωση καθιστά ημιμαθείς ή και αμαθείς τους κατοίκους για τις εξελίξεις. Κατά συνέπεια, η τακτική ενημέρωση των πολιτών με εκδηλώσεις όλων των φορέων (Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργείων και Αναπτυξιακών εταιρειών) μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες αποκέντρωσης και ανάπτυξης σε μια ιδιαιτέρου κάλλους περιοχή με θαυμαστή ιστορία.
Η ανατολική Αιγιάλεια, η θέση της, η μακραίωνη ιστορική της καταβολή, η συνεισφορά στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, η πολιτιστική της κληρονομιά, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, η παραγωγή και η γαστρονομία της αποτελούν εχέγγυα για ένα ευοίωνο μέλλον, αρκεί να ενταθούν οι προσπάθειες συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του τόπου και η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Με παρόντα τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, αλλά και με πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής του Δήμου Αιγιαλείας, η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, βάζοντας υποθήκη για μια εξίσου ενδιαφέρουσα ημερίδα το 2014.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μικρή αλλά ιστορική Σελιάνα Αχαΐας, βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Με την, όπως και πέρυσι, αμέριστη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε το σκηνικό και την οπτικοακουστική κάλυψη της εκδήλωσης, η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία 200 και πλέον θεατών, απέδειξε ότι η περιφέρεια της χώρας, τα μικρά χωριά – απομακρυσμένα από τα κέντρα των δήμων που βρίσκονται κυρίως στις ορεινές περιοχές, μπορούν να προσφέρουν τη διαφορετικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα, τόσο στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα - του αγροτικού- και του δευτερογενή - της διαβίωσης-, όσο και του τριτογενή τομέα - του τουριστικού.
Άλλωστε αυτό κυριάρχησε στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα. Στο σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τη Σελιάνα «ιστορικό τόπο με μνήμη, που πάντα κατείχε ιδιαίτερη θέση στο χάρτη της Αχαΐας.» Παράλληλα, αναφερόμενος στις εξελίξεις, στάθηκε «στην επιστροφή στην περιφέρεια, εκείνων που αναζητούν λύσεις στο αδιέξοδο των μεγαλουπόλεων, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της επιχειρηματικότητας, της ανάδειξης του σημαντικού παραγωγικού πλούτου της περιοχής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ειδικά στις ορεινές περιοχές.» Ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι «συντελούνται σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της Παλαιάς Εθνικής Οδού, κατασκευάστηκε το λιμάνι του Αιγίου, προχωρά η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου.» Πάντως, για το πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που αφορά έργα αναβάθμισης της 17ης Επαρχιακής Οδού, που συνδέει την παραλία της Αιγείρας με τον ορεινό όγκο και πέντε χωριά (μεταξύ των οποίων και η Σελιάνα), ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι «χρήματα για νέα χάραξη στο επικίνδυνο σημείο των Αγίων Θεοδώρων δεν υπάρχουν, όμως έργα επιμέρους αναβάθμισης με μπαριέρες, διαπλάτυνση και οδοποιία, μπορούν να γίνουν και θα υπάρξει σύντομα σχετική μελέτη.»
Η φετινή εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο συμπεριέλαβε την Ημερίδα στις εκδηλώσεις «Θεσμοφόρια» (αρχαίος γυναικείος θεσμός που αναβιώνει το Υπουργείο), υποδηλώνοντας την πρόθεση του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη να σταθεί στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και στις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να μείνει στις εστίες του και να εξελιχθεί.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη είχε προσκληθεί, ωστόσο αυξημένες υποχρεώσεις δεν της επέτρεψαν να παρευρεθεί.
Η Ημερίδα είχε και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την Κωνσταντίνα Μαρή - αρχαιολόγο της ΣΤ’ Εφορίας Προϊστορικών – κλασικών Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Ήταν αυτή που άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ζώνη αυτή παρουσιάζει πυκνή και συνεχή κατοίκηση από τη Νεολιθική εποχή (6.000 π.Χ.) ως τις μέρες μας. Ο Παυσανίας, ο περιηγητής που επισκέφθηκε την Αχαΐα το 2ο αι. μ.Χ., αναφέρει τη Φελλόη (σημερινή Σελιάνα) ως μία μικρή πόλη που ανήκε στην Αίγειρα. Ο δρόμος που οδηγούσε σε αυτήν ξεκινούσε από το ναό του Δια που έχει ανασκαφεί δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Αίγειρας και είχε μήκος 40 σταδίων (σχεδόν 2 ώρες με τα πόδια). Στη Φελλόη με τα πολλά τρεχούμενα νερά, σύμφωνα με τον περιηγητή, ευδοκιμούσε η αμπελοκαλλιέργεια, ενώ τα γύρω βουνά είχαν δάση από βελανιδιές και ζούσαν πολλά άγρια ζώα: ελάφια και αγριογούρουνα. Στην πόλη υπήρχε ναός της Άρτεμης με χάλκινο άγαλμα της θεάς που την εικόνιζε να τραβάει βέλος από τη φαρέτρα και ιερό του Διονύσου με άγαλμα του θεού… Σε πρόσφατη ανασκαφή στον πυρήνα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου… εντοπίστηκε τμήμα τείχους κτισμένου από κροκαλοπαγείς λίθους μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, τμήμα αρχαίου χαλικόστρωτου δρόμου, η απαρχή του οποίου εντοπίζεται στην Κύναιθα, πόλη του αρκαδικού βορρά, στην περιοχή των σημερινών Καλαβρύτων και οδηγούσε διά μέσω του οροπεδίου Ξηροκάμπου των Αροανίων ορέων στο αρκαδικό πόλισμα Νώνακρι. Κατόπιν εισερχόταν στην Φελλόη και στη συνέχεια έφτανε στην Αίγειρα και στην παραλιακή ζώνη.
Αυτό που τελικά προκύπτει είναι ότι, υπήρξε ένας σημαντικός σχετικά σε μέγεθος οικισμός, ο οποίος κάποια στιγμή μάλιστα προστατεύτηκε από ένα αρκετά ισχυρό τείχος. Η σημασία των ευρημάτων δεν περιορίζεται μόνον σε αυτά καθαυτά, αλλά κυρίως στο αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι η αρχαία Φελλόη διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο από τις λίγες γραμμές που αναφέρουν οι πηγές.»
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ
Για το φινάλε της βραδιάς, υπό τους ήχους καλής ελληνικής, ακουστικής μουσικής, γυναίκες του χωριού είχαν ετοιμάσει παραδοσιακές πίτες, σερβίρισαν δωρεάν ψητά, εξαιρετικά ντόπια κατσίκια Σελιάνας, θαυμάσιο τυρί - κατσικίσιο - Σελιάνας, γευστική ντομάτα από τα χωριά Μοναστήρι και Σινεβρό, ενώ όλοι οι επισκέπτες και οι καλεσμένοι δοκίμασαν το παραδοσιακό φαγητό του χωριού: φασόλια με χόρτα, παρασκευασμένο επί τόπου, στην πλατεία του χωριού.


Το φαγητό συνόδευσε γευσιγνωσία κρασιών.