26.3.21

Μισό εκατομμύριο ευρώ, για αποκατάσταση της "Κακής Χούνης"

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 496.000 ευρώ, η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, Δ.Ε. Αιγείρας
Ένα ακόμα έργο μείζονος κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας για την περιοχή της Αιγιάλειας, αλλά και για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ εντάχθηκε το έργο «Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Αποβλήτων Δ.Ε. Αιγείρας Δήμου Αιγιάλειας» με προϋπολογισμό 496.000,67 ευρώ.Το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων αποκατάστασης του χώρου ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων στη θέση Κακιχούνι. Η έκταση της «ρυπασμένης» επιφάνειας είναι περίπου 8,8 στρέμματα και χωροθετείται βόρεια του περιφραγμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας. Προβλέπονται οι εξής εργασίες: Κατασκευή έργων τελικής κάλυψης στη συνολική έκταση, έργα απαγωγής βιοαερίου, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, καθώς και περιοδική επιθεώρηση του χώρου για τυχόν παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αιγιάλειας, ενώ σημειώνεται πως αναμένεται η κατάθεση της σχετικής μελέτης από τον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Αχαΐας.
«Η προστασία του περιβάλλοντος και η θωράκισή του από φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με τη μόνιμη και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων με σύγχρονο τρόπο, αποτελούν προτεραιότητες για τη Δυτική Ελλάδα, για τις οποίες η Περιφερειακή Αρχή καταβάλλει διαρκείς και μεγάλες προσπάθειες, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το γκρίζο παρελθόν. Με το συγκεκριμένο έργο γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιάλειας και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μέρα με τη μέρα φτιάχνουμε ένα πιο όμορφο και πιο υγιεινό μέλλον για όλους» δήλωσε, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
 
Ανακοίνωση δήμου Αιγιαλείας
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: "Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος" - Αποκαθίσταται ο ΧΑΔΑ Αιγείρας
Το έργο της αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Αιγείρας, που βρίσκεται βόρεια του περιφραγμένου και εκτός λειτουργίας ΧΥΤΑ, εντάχθηκε πρόσφατα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βάζοντας σε τροχιά υλοποίησης ένα ακόμα αξιόλογο έργο με κοινωνική, περιβαλλοντική και οικολογική σημασία για την περιοχή. 
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αιγιαλείας και στις εργασίες περιλαμβάνονται η κατασκευή έργων τελικής κάλυψης στην έκταση περίπου 8,8 στρεμμάτων, απαγωγής βιοαερίου, διαχείρισης ομβρίων και στραγγισμάτων, όπως και περιοδική επιθεώρηση του χώρου για τυχόν παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 496.000,67 ευρώ.
«Η δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα σε έργα που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα προωθεί σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Αχαΐας» σημειώνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, προσθέτοντας: «Οι καθημερινές μας προσπάθειες αποδίδουν ήδη καρπούς προς όφελος των δημοτών, ενώ οι σχεδιασμοί μας συνεχίζονται για νέες ωφέλιμες παρεμβάσεις τόσο στον τομέα των απορριμμάτων, όσο και εν γένει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και στην αναβάθμιση του τόπου μας.»