7.12.21

Αίτημα προς Ε.Ε. χρηματοδότησης μισού δις, για το "φαραωνικό" Ρίο - Πάτρα

Το "στοιχειωμένο" εδώ και δεκαετίες σιδηροδρομικό έργο απ' άκρη σ' άκρη της Αχαΐας, "ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΙΑΤΟ – ΠΑΤΡΑ", ειδικά ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΡΙΟ – ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ύψους 477 εκατ. ευρώ (591,48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). 
Στις 14 Ιανουαρίου 2022 ξεκινά η εκδήλωση ενδιαφέροντος
για τα έξι νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δισ. ευρώ. Οι προκηρύξεις των έργων βγήκαν στον αέρα από την ΕΡΓΟΣΕ και τώρα οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας καλούνται συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει ζήσει η χώρα.
Πρόκειται για το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αφορά την σύνδεση μεγάλων λιμανιών της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι διαγωνισμοί θα τρέξουν με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Ο μεγάλος στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και κατ` επέκταση και της ΕΡΓΟΣΕ, είναι να βρεθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να τρέξουν τα έργα.
Η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.
 Ο εκτιμώμενος κατασκευαστικός χρόνος των έργων είναι 4 χρόνια για κάθε ένα από τα έξι projectsΩστόσο ο ακριβής χρόνος μελέτης & κατασκευής και ο χρόνος εγγύησης του έργου θα καθοριστεί κατά τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού.
Οι παραπάνω προϋπολογισμοί επίσης θα “κλειδώσουν” βάσει των αποτελεσμάτων του Διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών.
Η επιλογή του Αναδόχου, θα γίνει με αξιολόγηση μελέτης και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη πρόσφορα βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής. Η βαρύτητα των κριτηρίων, η σειρά κατάταξής και η συσχέτισή τους θα προσδιοριστούν κατά τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού.
Η Β`φάση των διαγωνισμών είναι αυτή που θα καθορίσει με ακρίβεια το τεχνικό αντικείμενο, τον τρόπο κατασκευής. Σε αυτή τη φάση θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που θα δώσουν σάρκα και οστά στα έργα για να περάσουμε στην τελική δάση του διαγωνισμού.