5 Ιουν 1998

Ιούν. 1998 -Πρακτικά Βουλής: Επίκαιρη Ερώτηση για το Αρχαίο Θέατρο

Γεώργιος Τσαφούλιας
Γ. Τσαφούλιας: Εύλογα είναι τα ερωτήματα διαμαρτυρίας που καταγράφονται από τον τοπικό Τύπο της Ανατολικής Αιγιαλείας (Εφημερίδα ΦΡΟΥΡΟΣ Μαρτίου 1998), αφού η καθυστέρηση συντήρησης του θεάτρου αυτού θα είναι καταστροφική...
Ε. Βενιζέλος: το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, αλλά και γενικότερα ο αρχαιολογικός χώρος της Αιγείρας, είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της Αχαϊας, θα έλεγα γενικότερα της χώρας μας...
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ - Θ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β' ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜZ' - Παρασκευή 5 Ιουνίου 1998

Αθήνα, σήμερα στις 5 Ιουνίου 1998, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.09' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ

Σελίδα 10181 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση... Εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Βενιζέλος, επειδή έχει μία ανειλημμένη υποχρέωση, παρεκάλεσε τους συναδέλφους του Υπουργούς, αλλά παρακαλεί και εσάς, να προηγηθεί η ερώτησή του. Συμφωνεί το Σώμα; ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το Σώμα συμφώνησε.
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτα θα συζητηθεί η πέμπτη, υπ' αριθμ. 1618/3.6.98, επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Γεώργιου Τσαφούλια προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την προστασία και αναστήλωση του θεάτρου της Αρχαίας Αιγείρας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσαφούλια είναι η ακόλουθη:

"Όπως γνωρίζετε, το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του Νομού Αχαϊας και η μοναδικότητά του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη μέσα από επιστημονικές μελέτες και ιστορικά συγγράμματα.
Η ανασκαφική έρευνα έχει ολοκληρωθεί στο χώρο του θεάτρου από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο εδώ και μερικά χρόνια, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση για τη συντήρησή του και ανάδειξή του από το ελληνικό κράτος. Η σαθρότητα του εδάφους, όπου έχει κατασκευασθεί το θέατρο, είναι ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους για την ολοκληρωτική καταστροφή του στις επόμενες δεκαετίες.
Παρ' όλα αυτά, όμως, το κονδύλι των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών, που είχε προγραμματισθεί για τη συντήρησή του, δεν περιλήφθηκε στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Αρχαίας Φωκίδας.
Εύλογα είναι τα ερωτήματα διαμαρτυρίας που καταγράφονται από τον τοπικό Τύπο της Ανατολικής Αιγιαλείας (Εφημερίδα ΦΡΟΥΡΟΣ Μαρτίου 1998), αφού η καθυστέρηση συντήρησης του θεάτρου αυτού θα είναι καταστροφική. Εν όψει δε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ένταξη του μοναδικού αυτού μνημείου στον άξονα Ολυμπίας-Αθήνας και όχι μόνο, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο δεν συμπεριλήφθηκε το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών στην άμεση χρηματοδότηση του Θεάτρου και γιατί καθυστερούν τα έργα προστασίας και αναστήλωσής του, αφού ο κίνδυνος ολικής καταστροφής είναι άμεσα ορατός;
2. Αν το μοναδικό αυτό μνημείο της Αχαϊας, το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, προβλέπεται να ενταχθεί στον άξονα Ολυμπίας-Αθήνας λόγω της πολιτιστικής Ολυμπιακής 2000-2004."
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, αλλά και γενικότερα ο αρχαιολογικός χώρος της Αιγείρας, είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της Αχαϊας, θα έλεγα γενικότερα της χώρας μας. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, που είναι αρκετά εκτεταμένος, διενεργούνται συστηματικές ανασκαφές από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό την εποπτεία της ΣΤ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία επιδεικνύει πολύ μεγάλη δραστηριότητα στο Νομό Αχαϊας.
Είναι σωστό αυτό που αναφέρει ο κύριος συνάδελφος, ότι έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του Θεάτρου. Αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ανασκαφές σε άλλα σημεία πολύ κοντά στο Θέατρο. Υπάρχουν, λοιπόν, ανοιχτά σκάμματα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Το πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα που υπάρχει είναι η σαθρότητα του εδάφους, γιατί πρόκειται για κροκαλοπαγή πετρώματα και άρα απαιτείται πολύ προσεκτική από επιστημονικής και τεχνικής πλευράς μελέτη και εκτέλεση της μελέτης για τη στερέωση του αρχαίου θεάτρου.
Η μελέτη για τη στερέωση έχει εδώ και λίγες βδομάδες ολοκληρωθεί και παραδοθεί από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και θα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να εγκριθεί, καθώς πρόκειται για ένα έργο πρωτότυπο και πρότυπο τεχνικά.
Άρα, η χρησιμοποίηση του θεάτρου τώρα είναι απολύτως αδύνατη, διότι υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες και πολύ περισσότερο για τους μελλοντικούς θεατές, αν δεν γίνει η στερέωση αυτή, η οποία και θα γίνει.
Στο μεταξύ η αρμόδια Εφορία έχει διαμορφώσει τον αρχαιολογικό χώρο. Φροντίζει για την ανάδειξή του, τη σήμανσή του, τον καθαρισμό του κατά έναν τρόπο, ο οποίος να είναι επαρκέστατος. Γι' αυτό διαθέτουμε κονδύλια κάθε χρόνο, τα οποία υπερβαίνουν το μέσο όρο των κονδυλίων που διαθέτουμε για ανάλογους αρχαιολογικούς χώρους σ' όλη την επικράτεια.
Πρέπει επίσης, να διευκρινίσω ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Νομών Αχαϊας και Φωκίδας, που είναι πρόγραμμα αποκατάστασης των σεισμοπαθών, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και των οικείων Νομαρχιών. Δεν έχουμε καμία σχέση, ούτε με την εγγραφή κονδυλίων ούτε με τη διαγραφή κονδυλίων. 'Αρα δεν μπορώ να σας απαντήσω για το ερώτημα σε σχέση με τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) δραχμές, που ενδεχομένως κάποτε υπήρχε σκέψη να εγγραφούν στο πρόγραμμα αυτό.
Θέλω όμως να σας τονίσω, επίσης, ότι ειδικά στο Νομό Αχαϊας οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού όλες, δηλαδή και η Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορία Βυζαντινών και η Εφορία Νεοτέρων και οι θεσμοί του σύγχρονου πολιτισμού του πολιτιστικού δικτύου πόλεων, που έχουμε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν μία πολύ έντονη δραστηριότητα. Η δε ετήσια εκταμίευση με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Υπουργείου Πολιτισμού υπερβαίνει το ενάμισι δισεκατομμύριο (1.500.000.000) δραχμές για έργα σε σχέση με μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς να αναφέρω βεβαίως μεγάλα σχέδια, όπως είναι για παράδειγμα -ένα θα πω, γιατί δεν έχω χρόνο- το νέο μουσείο των Πατρών, το οποίο έχει δρομολογηθεί και νομίζω ότι θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη των Πατρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο κ. Τσαφούλιας έχει το λόγο για δύο λεπτά να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτησή του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου δώσετε μία απάντηση εντός τόσου χρονικού διαστήματος, δηλαδή σε πόσο καιρό θα έχει γίνει η στερέωση του Θεάτρου και πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Όσον αφορά τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) δραχμές, θα πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε και μία επιστολή για τη σοβαρότητα, την αναγκαιότητα και τη φύση του έργου στον κύριο νομάρχη, για να επιληφθεί του θέματος. Δεν έχει σημασία αν είναι αρμοδιότητα της νομαρχίας. Σημασία έχει η δική σας συμβολή, η αξία της έννοιας της δικής σας συμβολής στο να γίνει η χρηματοδότηση των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών από την πηγή εκείνη, την οποία μου είπατε. Διότι αυτοί μπορεί να αντιλαμβάνονται την αρχαιολογική αξία του θεάτρου αυτού πολύ κατώτερη απ' όσο τη νομίζετε εσείς, για να μη δώσουν τα χρήματα.
Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι το εξής κύριε Υπουργέ: Πράγματι οι προσπάθειες οι δικές σας μπορεί να είναι μεγάλες. Αλλά μου μιλήσατε για ενάμισι δισεκατομμύριο (1.500.000.000) δραχμές στο Νομό Αχα|ας. Ε, εσείς πενήντα δισεκατομμύρια (50.000.000.000) δραχμές παίρνετε και έχετε τριάντα τρία δισεκατομμύρια (33.000.000.000) δραχμές για μισθοδοσία. Με δεκαεφτά δισεκατομμύρια (17.000.000.000) δραχμές μπορείτε να ανοίξετε τη λειτουργία ολοκλήρου του ελληνικού πολιτισμού και των αρχαιολογικών μνημείων, που αποτελούν το μόνο εξαγώγιμο προϊόν στο εξωτερικό;
Δεν είναι κατάσταση αυτή. Θα έπρεπε να δώσετε τη μάχη, στον προϋπολογισμό που θα έρθει, να σας δώσουν κονδύλια, για να μπορέσετε να λειτουργήσετε. Έχετε πραγματικά ικανότητες και αξιόλογος είστε. Αλλά έτσι, δεν πάει η δουλειά πέρα.
Εδώ, είναι πενήντα νομοί στην Ελλάδα. Αν πούμε από ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) δραχμές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αρχαιολογικών μνημείων στην Ελλάδα, δεν φτάνουν για τίποτε. Τριάντα τρία δισεκατομμύρια (33.000.000.000) δραχμές είναι οι μισθοδοσίες.
Είναι ένας εμπαιγμός για την αξία της έννοιας της αρχαιότητος, των μνημείων μας, της πολιτιστικής μας κληρονομίας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Και η μάχη η δυναμική πρέπει να δοθεί, ιδιαίτερα από εσάς, ώστε στον άλλον προϋπολογισμό να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για την Ελλάδα. Γιατί στο κάτω-κάτω είστε τώρα ένας Υπουργός δημοσίων σχέσεων, σαν ένας σοβαρότατος και αξιόλογος καθηγητής, χωρίς να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε το έργο για το οποίο ετάχθητε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει το λόγο για δύο λεπτά, για να δευτερολογήσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Αν κατάλαβα καλά ο κ. Τσαφούλιας μάλλον καλά λόγια είπε για τον Υπουργό Πολιτισμού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑΣ: Το πρόβλημα είναι με τον Υπουργό των Οικονομικών.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Πρέπει να σας διευκρινίσω, κατ' αρχήν ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού για την αύξηση των κονδυλίων, που έχει στη διάθεσή του, είναι διαρκής και επίμονη. Γιατί δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας μόνον τον τακτικό προϋπολογισμό και τις αρχικές προβλέψεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά την τελική διαμόρφωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η οποία κάθε χρονιά είναι καλύτερη. Και ελπίζουμε ότι και φέτος θα είναι καλύτερη για το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει δε, να συνυπολογίζουμε και τους πόρους του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Η λύση για μεγάλα στερεωτικά έργα, όπως αυτό για το οποίο συζητούμε, νομίζω ότι μπορεί να δοθεί μόνον από τα ΠΕΠ. Και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, νομίζω ότι θα δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Όμως τα έργα αυτά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι έργα που κρίνονται με βάση το πόσα χρήματα απορροφούν, αλλά την επιστημονική τους επάρκεια. Γι' αυτό οι μελέτες πρέπει να εξετάζονται με πολύ μεγάλη προσοχή από τις υπηρεσίες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Θέλω να πιστεύω ότι η Αυστριακή Σχολή έκανε μια καλή μελέτη lege artis για τη στερέωση. Στη συνέχεια, η εφαρμογή της μελέτης δεν μπορεί να γίνει με ταχύτητα. Γιατί το κριτήριο δεν είναι πόσο καινούριο υλικό θα βάλουμε στο θέατρο, αλλά πόσο θα σεβαστούμε τη γνησιότητά του.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλα αυτά τα κονδύλια που διατίθενται για τον πολιτισμό, ο οποίος δεν αφορά μόνο την πολιτεία, αφορά και την κοινωνία, την κοινωνία των πολιτών, η οποία πρέπει να μετέχει και με δικούς της πόρους σε αυτήν την προσπάθεια.
Στη δε Αχαία, πρέπει να σας πω ότι τα αποτελέσματα, που έχει να εμφανίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, είναι πραγματικά λαμπρά. Και ξέρω ότι εσείς, που ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για τα θέματα αυτά, ως ευαίσθητος και διανοούμενος άνθρωπος, γνωρίζετε ποιο είναι το έργο μας εκεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μετά από όλα αυτά, κύριε Τσαφούλια, νομίζω ότι δεν έχετε να πείτε τίποτε, μια και είστε και διανοούμενος...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑΣ:...

Όλα τα αρθρα ανα ετος...

Ετικέτες 790 αναρτήσεων

ΕΡΓΟΣΕ (103) Ολυμπία Οδός (100) αρχαίο θέατρο αιγείρας (47) ΕΡΓΟΣΕ Αιγείρα (44) Κώστας Ρόζος (44) ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ (44) Διάβρωση ακτών (35) Διάβρωση ακτών Αιγείρας (35) ΧΥΤΑ Αιγείρας (35) Κορινθιακός (28) αποχετευτικός αγωγός (28) Λύκειο Αιγείρας (19) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (18) αυτοκινητόδρομος Κορίνθου Πάτρας (18) Αιγιαλό έχουμε ...Παραλιακό δεν έχουμε (17) Αιγείρα (16) 17η επαρχιακή οδός Αχαίας Αιγείρα - Περιθώρι (14) σχέδιο πόλεως Αιγείρας (14) Γυμνάσιο Αιγείρας (13) Κριός ποταμός (13) Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας ΑΚΡΑΤΑΣ (13) Κορίνθου Πατρών (12) αποχετευτικός αγωγός από Λαμπίρι έως Αιγείρα (11) Αποχετευτικό (10) Κώστας Σπηλιόπουλος (10) Ολυμπία οδός Αιγείρα Απαλλοτριώσεις (10) ΜΕΤΚΑ (9) ΣΠΟΑΚ (9) διόδια (9) Ακράτα (8) Κατολίσθηση (8) Κιάτο ροδοδάφνη Αίγιο (8) Ν.Ε.Ο Κορίνθου Πατρών (8) Ομοσπονδία Οικολογικών Οργαν. Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ (8) σχέδιο πόλεως (8) ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ - ΑΙΓΕΙΡΑΣ (7) Γαλάζιες Σημαίες (7) Διάβρωση ακτών Αιγιαλείας (7) Θολοπόταμος (7) Κώστας Κοτσανάς (7) Λύκειο Ακράτας (7) Μηχανική (7) ΣΧΟΟΑΠ Αιγείρας (7) αντιδιαβρωτική μελέτη (7) Δήμος Αιγιαλείας (6) Δασικοί χάρτες (6) Κατεδάφιση Γέφυρας (6) Πλάτανος (6) Σύλληψη στην Ακράτα (6) οριοθέτηση Κριός (6) φωτιά (6) Δημοτικές εκλογές 2014 (5) Σταύρος Μπένος (5) αστυνομικό τμήμα Ακράτας (5) καθαρές θάλασσες (5) ληστεία (5) ληστεία βενζινάδικου (5) μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (5) περιφέρεια δυτικής ελλάδας (5) Otto Walter (4) Αιγιαλός και παραλία (4) ΕΡΓΟΣΕ Διακοπτό (4) Ευσταθίου Τασία (4) Καποδίστριας 2 (4) Πλάτανος. Τράπεζα (4) ΣΧΟΑΠ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΕΙΡΑΣ (4) Σήραγγες (4) Στάθης Θεοδωρακόπουλος (4) αιμοδοσία (4) ανάβαση Αιγείρας (4) αστυνομική επιχείρηση (4) γέφυρα Κριού (4) δρόμος κλειστός (4) εγκαίνια δημοτικού σχολείου Αιγείρας (4) κατολισθήσιμοι οικισμοί (4) παλαιά εθνική οδός Αιγείρας Πατρών (4) σελιάνα (4) σπείρα κλοπές (4) συλλήψεις (4) 11η Ανάβαση Αιγείρας (3) Ανδρέας Βόρδος (3) Αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας (3) Απογραφή πληθυσμού 2011 Αιγείρας (3) Βουλευτικές εκλογές 2015 (3) Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος (3) Διάρρηξη δημοτικών γραφείων (3) Η γυναίκα τση Ζάκυθος (3) Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας (3) Καταδίωξη στην Αιγείρα (3) Λίμνη Τσιβλού (3) Ληστεία στην Αιγείρα (3) Μαύρα Λιθάρια (3) Σκουπίδια (3) Σύνδεσμος Κορινθιακού κόλπου ΑΡΙΩΝ (3) αρχαιολογική έρευνα (3) δυστύχημα 145 χλμ (3) θέατρο στην αναγέννηση (3) κακή χούνη (3) ληστεία στην Ακράτα (3) μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (3) ναρκωτικά (3) οριοθέτηση Αιγιαλού Αιγείρας (3) 'Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος» (2) Georg Ladstatter (2) MARNET ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (2) SEATRAC (2) Όλια Λαζαρίδου (2) Αί­θριο Αρ­χαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου Αί­γιο (2) Αίγιο (2) Αιγές Βλοβοκά (2) Αιγείρας (2) Αιγιαλεία (2) Ακράτας (2) Απόστολος Κατσιφάρας (2) Αρχαία Φελλόη (2) Αυτοκίνητο στη θάλασσα (2) Βαλιμή (2) Βαλκουβίνα (2) Βλοβοκά (2) Γαλάζιες Σημαίες 2014 (2) Γεώργιος Τσαφούλιας (2) Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (2) ΔΕΥΑ Αιγίου (2) Δήμαρχος Αιγιαλείας (2) Δήμος Αιγείρας (2) Δήμος Αιγιαλείας ΣΧΟΟΑΠ Αιγείρας (2) Δρόμος Ακράτας Ζαρούχλας (2) Ειρήνη Παγώνη (2) Επερώτηση Τσαφούλια σε Βενιζέλο. Πρακτικά Βουλής (2) Ευάγγελος Βενιζέλος (2) Ζαρούχλα χιονοδρομικό (2) Ηλιοβασίλεμα στον τουρισμό (2) ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ – ΑΚΡΑΤΑΣ (2) Καρναβάλι Αιγιάλειας 2013 (2) Κτηματολόγιο (2) Μητρόπολη Ανατολικής Αιγιαλείας (2) Οδοντωτός (2) Πάνος Νιάγκος (2) ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (2) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (2) Σελιανίτης Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (2) Σύλληψη στην Αιγείρα (2) Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας (2) αμπελόκηποι (2) απαλλοτριώσεις (2) γήπεδο Αιγείρας (2) δερβένι (2) ελαιόλαδο (2) η αυλή των θαυμάτων (2) μιχάλης λιάπης (2) νέοι φοιτητές (2) οδική ασφάλεια (2) οριοθέτηση Θολοπόταμος (2) πλατεία Αιγείρας (2) πλημμύρα (2) σιδηροδρομική γραμμή. δερβένι (2) ταχυδρομείο αιγείρας (2) φωτιά ανατολική αιγιαλεία 2000 (2) 10η ανάβαση Αιγείρας (1) 18η Επαρχιακή Οδός (1) 2ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας (1) 2ο δημοτικό Ακράτας (1) 2ο νηπιαγωγείο Ακράτας (1) 3692/1998 απόφαση Ε’ τμ ΣτΕ (1) AGELO ROZOS (1) Coca-Cola (1) Councillor (1) Fugro Synergy (1) Greenpeace (1) Johannes Hahn (1) KING FAROUK (1) LEMON PIE (1) Middle Harbour Ward (1) NSW (1) Nia Bardalos (1) SYDNEY (1) Werner König (1) live Aigeira (1) ΑΒΑΞ (1) ΑΝΤΟΝ BAMMER (1) ΑΣΠΙΔΑ (1) Αγγελική Τσιατά (1) Αδέσποτα Ζώα (1) Αιγείρα η χώρα τού Ποτέ (1) Αιγείρα “γιοκ” (1) Αιγιαλέας Καλλικράτης (1) Αιγιαλείας (1) Αμβρόσιος (1) Ανακύκλωση (1) Ανδρέας Γαλάνης (1) Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας (1) Αποστόλης Κατσιφάρας. (1) Αποχετευτικό Αιγιαλείας (1) Αρμενίζοντας προς... (1) Αστυνομικός Σταθμός Αιγείρας (1) Αυ­στρια­κό Ιν­στι­τού­το (1) Αυτοκινητόδρομος. Υπόγεια διαδρομή (1) Αχαΐα (1) Αχαϊκή Τράπεζα (1) Βασίλης Κελλάρης (1) Βυζαντινός Ναός Αγρίδι (1) Γαλάζιες Σημαίες 2013 (1) Γαλάζιες Σημαίες 2015 (1) Γαλάζιες Σημαίες 2016 (1) Γαλάζιες Σημαίες 2018 (1) Γεράσιμος Φεσσιάν (1) Γεώργιος Παπαγιαβής (1) Γεώργιος Φερεντίνος (1) Γηροκομείο (1) Γιάννης Δεμιρτζόγλου (1) Γιώργος Θωμάς (1) Γιώργος Κουτρούλης (1) Γκόλφω (1) Γούδας Κωνσταντίνος (1) Γρηγόρης Αλεξόπουλος (1) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΤΑΣ Απογραφή 2011 (1) Δάνειο (1) Δήμαρχοι Αχαΐας (1) Δήμαρχος Δημήτρης Μυλωνάς (1) Δήμος Ακράτας (1) Δημήτρης Κατσικόπουλος (1) Δημήτρης Λόης (1) Δημοτικές εκλογές 2019 (1) Δημοτικοί Σύμβουλοι Αιγείρα και Ακράτα (1) Διώρυγα Κορίνθου (1) Εurobank Κραθιο (1) ΕΠΠΕΡΑ (1) ΕΡΓΟΣΕ σταθμός Κραθίου (1) Εθνική τράπεζα (1) Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα (1) Επίτιμος πρέσβης Φινλανδίας (1) Ερωφίλη Κόλλια (1) Εσωτερικά δίκτυα (1) Ευρωεκλογές 2014 Αιγείρα (1) Ευρωεκλογές 2014 Ακράτα (1) Θανάσης Παναγόπουλος (1) Θεομηνιόπληκτη (1) Θύελλα Αιγείρας (1) ΙΘΑΚΗ Α.Τ.Ε.-ΑΑΓΗΣ ΑΕ (1) Ιράκ (1) Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (1) Ιωάννης Τομαράς Αντιστράτηγος (1) ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) Κακιά Σκάλα (1) Καμπέρης (1) Καποδιστριακοί Δήμοι (1) Καρναβάλι Αιγιαλείας 2014 (1) Καρναβάλι Αιγιαλείας 2015 (1) Κατάληψη λυκείου (1) Κερύνεια (1) Κιάτο βύθιση ρυμουλκού (1) Κοιμητήριο Αιγείρας (1) Κουμπούρας παναγιώτης (1) Κριός ΤΑΙΠΕΔ (1) Κωνσταντίνα Κούνεβα (1) Κώστας Σημίτης (1) Λαζαράκης Κωνσταντίνος (1) Λαμπινό (1) Λαογραφικό Μουσείο Παραλίας Πλατάνου (1) ΜΟΜΑ ΖΑΡΟΥΧΛΑ (1) Μέγα Σπήλαιο (1) Μέμη Σπυράτου (1) Μίλτος Πασχαλιδης LIVE Αιγείρα (1) Μαυρουδής (1) Με τους Παρτιζάνους του Τίτο (1) Μεσορρούγι (1) Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης 2013 (1) Μιχάλης Χαραλαμπίδης (1) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (1) Μουτούσης (1) Νία Βαρδάλος (1) Νίκος Βουρνάζος (1) Νίκος Κούρεντας (1) Νίκος Μπίστης (1) Νίκος Τσούκαλης (1) Νηπιαγωγείο Αιγείρας (1) Νταλάρας μαρινέλλα αιγειρα (1) Ντοκιμαντέρ (1) Ορκωμοσία (1) ΠΑΚΟΕ 2017 (1) ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 1974 – 2014 (1) Παλαιολόγου (1) Παναγιωτόπουλος (1) Παναγιώτης Γιαννόπουλος (1) Παναγιώτης Γκούμας (1) Παντελής Βασιλάγκος (1) Παντελής Βούλγαρης (1) Παπαγεωργίου (1) Παρακαταθηκών (1) Περεσιάδης (1) Πράσινο ταμείο (1) Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (1) Πτώση δένδρου (1) Ρόδη Κράτσα (1) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ και ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «Ο ΑΡΙΩΝ» (1) Σαραντάπηχο (1) Σουφλιάς (1) Στέφανος Κορκολής (1) Συλιβαινιωτίκων (1) Συλιβαινιώτικα (1) Συλλόγος Παραπληγικών Αχαΐας (1) Σύλληψη στην Όαση (1) Σύσκεψη Δημάρχων (1) ΤΕΕ στην Αιγείρα (1) Τάκης Παπαγεωργόπουλος (1) Το μπουφάν τής Χάρλεϋ (1) Τοπική κοινότητα Αιγείρας (1) Τοπική κοινότητα Αιγείρας 23 Φεβρουαρίου 2011 (1) Τρένο (1) Τσουκαλά Γεωργία (1) ΥΠΕΚΑ (1) Υγειονομικός Σταθμός Αιγείρας (1) Υδροηλεκτρικό Τσιβλού (1) ΦΙΛΜΠΑ (1) Φάνης Σταυρόπουλος (1) Φίλοι Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Πάτρας (1) Φαρούκ (1) Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (1) Φρουρός Σεπτεμβρίου 2012 (1) Χαράλαμπος ράλλης (1) Χειμερινή ανάβαση (1) Χελμός φωτιά (1) Χιόνια παραλιακή Αιγιαλεία (1) Χρήστος Χωμενίδης (1) Ψυχράμη (1) άρθρο (1) αγροτικά ΙΧ (1) αεροφωτογρφίες Αιιγείρας (1) αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού Αιγίου (1) ανατροπή αυτοκινήτου (1) αντιπλημμυρικά (1) απογραφή 1981 (1) απογραφή 1991 (1) απογραφή 2001 (1) απογραφή 2011 (1) αριθμ. Χ.10779/1992 απόφαση Νομάρχη Αχαΐας (1) αρχα (1) γεωτρήσεις (1) γιορτή πετροκέρασου (1) γραφεία (1) δημοτικές εκλογές 2002 (1) δημοτικές εκλογές 2006 (1) δημοτικές εκλογές 2010 (1) δημοψήφισμα (1) διαχείριση απορριμμάτων Αχαΐας (1) εργολαβία ΣΚΟΥΠΑ (1) ερώτηση στη Βουλή για ΕΡΓΟΣΕ (1) ηλεκτρονικός παράνομος «τζόγος» (1) θεά Ειλειθυία (1) ιστορίες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου (1) κέντρο υγείας ακράτας (1) κανόνες δόμησης στην Αχαΐα (1) καρναβάλι Ανατολικής Αιγιαλείας (1) καρχαριάκι στην Αιγείρα (1) κοινοτική οδός (1) μεταφορά μαθητών (1) μη αναστρέψιμες παθήσεις (1) μπλόκο Αιγείρας (1) ξενοδοχείο «Σήμαντρον» (1) ξεχασμένα αρχαία θέατρα (1) οπλοκατοχή (1) οπτικοακουστικό αρχείο Ανατολικής Αιγιαλείας (1) ορεινές διαδρομές (1) οριοθέτηση ποταμών (1) π. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (1) παραλιακός δρόμος (1) πολιτιστικά (1) πολιτιστικός σύλλογος Αιγείρας (1) πρόσκοποι (1) πυλώνες υπερύψηλης ΔΕΗ (1) πόλεμος (1) ρύπανση εδάφους (1) σταθμός Κραθίου (1) συμβόλαιο θανάτου (1) συνένωση Αιγείρας Ακράτας (1) συναξάρι τού Ανδρέα Κορδοπάτη (1) συνελήφθη (1) ταμπέλες (1) τούνελ Αιγείρα (1) υπόγεια διάβαση (1) φοροδιαφυγή (1) φορολογικές αξίες Οικοπέδων (1) φρουτάκια (1) φωτιά στο ΧΥΤΑ (1) χαραλαμπιδης νίκος (1)