4.9.12

Άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής των αποχετευτικών έργων ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας ΑΚΡΑΤΑΣ

Σεπτέμβριος 2012
ΠΡΟΣ:   1) κ. Απ. Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος
2) κ. Γρ. Αλεξόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας
3) κ. Νικ. Υφαντή, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών
Ανακοίνωση : 1) κ. Στ. Θεοδωρακόπουλο, Δήμαρχο Αιγιαλείας
                   2) κ.κ. Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους Ακράτας – Αιγείρας
Θέμα : Άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής αποχετευτικών έργων στην Ανατ. Αιγιάλεια.
Αξιότιμοι Κύριοι, Απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας εκφράσουμε την μεγάλη αγωνία μας όσον αφορά την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης των εργασιών κατασκευής των αποχετευτικών έργων στην περιοχή μας, η οποία κατά την τελευταία 25ετία παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη, χωρίς όμως να διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές, κυρίως, δε, χωρίς να διαθέτει δίκτυα αποχέτευσης.
Το σοβαρότερο πρόβλημα της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου και μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή Ακράτας – Αιγείρας, έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή επιβάρυνση της θάλασσας με διαρροές λυμάτων (ηθελημένες ή αθέλητες), οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά  κατά τα τελευταία χρόνια, διότι ενώ συνεχώς αυξάνονταν οι κατοικίες και τα καταστήματα στην παραλιακή ζώνη, η μελέτη και τα κονδύλια που είχαν προ ετών εγκριθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή τοπικής μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή «Κράθις» - Ακράτας (πάνω από την Νέα Εθνική Οδό) δεν αξιοποιήθηκαν λόγω  προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας μικρού αριθμού κατοίκων του γειτονικού οικισμού της Πορρωβίτσας. Οπότε, για την άρση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε, η πρώην Δημοτική Αρχή της Ακράτας (επί Δημαρχίας  Π. Μελή) πρότεινε διάφορες άλλες περιοχές για την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού, καμία από τις οποίες, όμως, δεν έλαβε τελική έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να διαθέτουν χρήματα σε μελέτες για έργα που δεν υλοποιήθηκαν και κυρίως να επιδεινωθεί η κατάσταση, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην ζωή όλων μας.
Όπως είναι γνωστό, στη συνέχεια, με στόχο την επίλυση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης αποχέτευσης στη ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Αιγιαλείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πριν 6,5 χρόνια περίπου, ανακοίνωσε ότι, με την σύμφωνη γνώμη έξι Δημάρχων και αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων, προωθεί πλέον ως λύση για το αποχετευτικό πρόβλημα της περιοχής μας την κατασκευή Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού μεταφοράς λυμάτων από όλες τις παραλιακές περιοχές της Ανατ. Αιγιαλείας στον Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου.
Μάλιστα, στην τακτική ετήσια συγκέντρωση του Συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006, η εκπρόσωπος του τ. Γ. Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας       (κα Γιαννακιτζίδου), ανακοίνωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις  του τ. Γ. Γ. της  Περιφέρειας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ανάθεσης και εκπόνησης της σχετικής μελέτης, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του συνόλου του μεγάλου αποχετ. έργου.
Όμως, οι δημόσιες δεσμεύσεις του τ. Περιφερειάρχη και τα χρονοδιαγράμματα που εξαγγέλθηκαν ουδέποτε τηρήθηκαν προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσων ζουν μόνιμα ή παραθερίζουν καθ’ όλο το μήκος της παραλιακής περιοχής της Ανατολικής Αιγιαλείας, αφού επί σειρά ετών συνεχίζονται οι διαρροές λυμάτων (ηθελημένες ή αθέλητες) στην θάλασσα μας, οι υπερχειλίσεις βόθρων και η συνεχής και δυσβάστακτη αύξηση του κόστους μεταφοράς λυμάτων με βυτιοφόρα από την περιοχή Ακράτας – Αιγείρας στο Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου.
Σήμερα πλέον, μετά από αγώνες πολλών ετών, στους οποίους συμμετείχε ενεργά ο Σύλλογός μας (οργανώνοντας ανοιχτές συγκεντρώσεις μονίμων κατοίκων και παραθεριστών υποβάλλοντας υπομνήματα σε κάθε αρμόδια Αρχή, συγκεντρώνοντας υπογραφές πολιτών κ.λ.π.) διαφαίνεται ότι, επιτέλους, βαίνουμε προς την λύση του ιδιαίτερα οξυμένου αποχετευτικού προβλήματος της περιοχής μας, δεδομένου ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί :
Α) Το έργο κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και των απαραίτητων αντλιοστασίων για την μεταφορά λυμάτων από όλες τις παραλιακές περιοχές της Ανατολικής Αιγιαλείας στο Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου (ο Κεντρικός Αγωγός προβλέπεται να φθάσει στην περιοχή μας μέχρι την διασταύρωση του παραλιακού δρόμου της Ακράτας με την Κεντρική οδό Χελμού - που είναι κάθετη στον παραλιακό δρόμο - ενώ επίσης προβλέπεται η κατασκευή αντλιοστασίου στο ύψος του ποταμού «Κράθι»).
Β) Το έργο αναβάθμισης  του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιγίου, ώστε να είναι εφικτό να δεχθεί τον πολύ αυξημένο (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες) όγκο λυμάτων όλης της Ανατολικής Αιγιαλείας.
Γ) Η μελέτη των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας (από τον Ερινεό έως την Αιγείρα).
Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, να παραδοθεί από τους μελετητές αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο, στην συνέχεια, να δημοπρατηθεί η κατασκευή των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας στις αρχές του φθινοπώρου του 2012.
Πλην, όμως, όπως προφανώς γνωρίζετε, αν σε όλα τα αποχετευτικά έργα που προαναφέρθηκαν δεν έχουν εγκατασταθεί ανάδοχοι και αν δεν έχουν αρχίσει τα έργα να εκτελούνται εντός του 2012, κινδυνεύουμε να χάσουμε την εγκεκριμένη χρηματοδότησή τους, συνολικού ύψους 65εκ. ευρώ  περίπου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.).
Μετά από αυτά τα δεδομένα σας καλούμε :
1.       Να μεριμνήσετε ώστε οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς καμία καθυστέρηση , ώστε να εγκατασταθούν οι ανάδοχοι των αποχετευτικών έργων εντός του 2012, ξεπερνώντας με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο τους σκοπέλους των ενστάσεων και των προσφυγών που συνήθως καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι κατά τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων, αδιαφορώντας για τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις που δημιουργούν στην εκτέλεση του εκάστοτε έργου.
2.       Να δεσμευθείτε δημόσια για την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του συνόλου των αποχετευτικών έργων, γιατί πραγματικά μας διακατέχει μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την πρόοδο του μεγάλου  αποχετευτικού. έργου που έχουν δημοπρατηθεί, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, της πολυπλοκότητας της κατασκευής του και των ιδιαιτεροτήτων του  (μεγάλος αριθμός αντλιοστασίων, μεγάλο μήκος Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, πολύ μεγάλη διαφορά όγκου λυμάτων μεταξύ της χειμερινής και της θερινής περιόδου κ.λ.π.)
3.       Να συμπεριλάβετε οπωσδήποτε την Αιγείρα, την Άνω Ακράτα και την Συλίβαινα στις περιοχές που θα αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον αποχετ. δίκτυο, γιατί θα είναι πραγματικά ¨δώρον άδωρον¨ να αποκτήσει αποχετευτικό δίκτυο μόνον η παραλία της Ακράτας, ενώ η γειτονική Αιγείρα, η Άνω Ακράτα και η Συλίβαινα θα συνεχίσουν να έχουν απορροφητικούς ή ημι- απορροφητικούς βόθρους ή να διοχετεύουν λύματα σε αρδευτικά κανάλια, υποβαθμίζοντας δραματικά το Περιβάλλον και επιβαρύνοντας όλο τον κόλπο Ακράτας – Αιγείρας. 
4.       Να μας ενημερώσετε, το συντομότερο δυνατόν, σχετικά με το προϋπολογιζόμενο λειτουργικό κόστος του έργου αποχέτευσης της περιοχής μας, ώστε να γνωρίζουμε, έστω κατά προσέγγιση, το προβλεπόμενο κόστος σύνδεσης των κατοικιών μας, αλλά και το ύψος των τελών που θα καταβάλουμε για την λειτουργία του αποχετ. δικτύου, όταν τα έργα θα ολοκληρωθούν.
5.       Να μας ενημερώσετε για το προβλεπόμενο πλαίσιο παρακολούθησης της λειτουργίας και της συντήρησης του συνόλου του αποχετ. έργου, όταν αυτό ολοκληρωθεί, γιατί λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του, θα απαιτηθεί ιδιαίτερη μέριμνα από την ομάδα των ειδικών που θα αναλάβουν την επίβλεψη της λειτουργίας του, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα και να μην εκτοξευθεί  το κόστος λειτουργίας του σε μεγάλο ύψος, που θα είναι αντικειμενικά αδύνατον να καλύψουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών.
Ο Σύλλογός μας, μετά από παλαιότερες επαφές με ειδικούς επιστήμονες, είχε κατά το παρελθόν εκφράσει την άποψη ότι θα ήταν σαφώς πιο λειτουργική και πιο οικονομική η λύση της κατασκευής τοπικής μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού για τις ανάγκες μόνον της περιοχής Αιγείρας – Ακράτας.
Πλην όμως τώρα πλέον, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί το μεγάλο αποχετ. έργο για το σύνολο των αναγκών της Ανατ. Αιγιαλείας, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να υποστηρίξουμε την άμεση και έγκαιρη εκτέλεση των δημοπρατηθέντων αποχετευτικών έργων και να παλέψουμε για την συμπίεση των λειτουργικών τους εξόδων, καθώς και των τελών σύνδεσης των ιδιοκτησιών μας με το μελλοντικό αποχετευτικό δίκτυο.
Μέχρι όμως την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης στην περιοχή μας, καλούμε τον
κ. Δήμαρχο Αιγιαλείας και τους αρμόδιους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τεθούν σε λειτουργία όλα τα βυτιοφόρα του Δήμου, με στόχο η μεταφορά των λυμάτων από την περιοχή μας στον Βιολ. Καθαρισμό του Αιγίου να πραγματοποιείται κυρίως με τα δημοτικά βυτιοφόρα και όχι με βυτιοφόρα ιδιωτών, οι οποίοι έχουν ορίσει σαφώς υψηλότερο κόμιστρο.
Είναι πραγματικά παράδοξο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να παραμένουν σε αχρηστία επί μεγάλο χρονικό διάστημα τα μεταχειρισμένα βυτιοφόρα που αγοράσθηκαν από την προηγούμενη Δημ. Αρχή της Ακράτας, επειδή καθυστερεί η διαδικασία έκδοσης αδειών κυκλοφορίας τους λόγω προβλημάτων και ελλείψεων που εντοπίσθηκαν στα πιστοποιητικά εισαγωγής τους.   
Κατά την άποψη μας, παράλληλα με την απόδοση ευθυνών σε όσους έχουν εμπλακεί στην συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα, ώστε να εξυπηρετούνται χωρίς καθυστερήσεις και με χαμηλό κόστος μεταφορά λυμάτων οι κάτοικοι και οι παραθεριστές της περιοχής μας.
Με την βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε  θετικά τα αιτήματα μας.
Με εκτίμηση - Για το Δ.Σ του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ν. Καψάνης
Η Γεν. Γραμματέας Φ. Περεσιάδου