19.6.13

Προτάσεις επαγγελματιών παραλιακής ζώνης για μείωση δημοτικών φοροεισφορών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ    ●Παραλία Ακράτας, ●Τηλ./Fax:2696032422 
Ακράτα,18/06/2013
Προς
1. Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Ευστάθιο Θεοδωρακόπουλο.
2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κα. Μαρία Τσουκαλά.
3. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Αιγιαλείας.
4. Αντιδήμαρχό Ακράτας-Αιγείρας κ.Βασίλειο Ανδρουτσόπουλο.
Θέμα: «Σχετικά με την αίτηση-επιστολή των επαγγελματιών καταστημάτων εστίασης Δ.Ε.
Ακράτας- Δ.Ε. Αιγείρας».
Αξιότιμοι Κύριοι,
Ο Σύλλογος Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας στηρίζει την αίτηση-επιστολή των επαγγελματιών καταστημάτων εστίασης της παραλιακής ζώνης Δ.Ε. Ακράτας – Δ.Ε. Αιγείρας, στην οποία παρουσιάζουν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες της παραλιακής. Θεωρούμε απαράδεκτη την επιβολή αυξημένων τελών εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που επικρατεί. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε φέτος να υπάρχουν μειώσεις σε όλα τα τέλη που εισπράττει ο Δήμος και όχι αυξήσεις, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τις επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της ανεργίας και οδηγώντας  την περιοχή σε μαρασμό.
Επίσης πιστεύουμε ότι θα πρέπει στις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας να υπάρχει ίση μεταχείριση και να μην γίνονται διακρίσεις είτε μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων είτε μεταξύ κοινοτήτων της ίδιας δημοτικής ενότητας σε θέματα όπως τα τέλη ύδρευσης, τα τέλη χρήσης βυτιοφόρου οχήματος, τα τέλη για τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες στους αιγιαλούς.
Συγκεκριμένα,
1.      Γιατί στις τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Αιγίου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ 100 m3 νερού ανά τρίμηνο δίχως χρέωση ενώ σε όλες τις υπόλοιπες Δ.Ε. Αιγείρας –Ακράτας-Διακοπτού –Συμπολιτείας και Ερινεού η χρέωση ξεκινάει από το 1m3;
2.      Γιατί στη Δ.Ε. Ακράτας η χρέωση από 1-250 m3 νερού είναι 0,25€ ενώ σε όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου η χρέωση είναι 0,23€; Και σε μια περιοχή με πολλά αποθέματα νερού;
3.       Γιατί στις μισές τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Ακράτας οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν της τιμολόγησης ως προς την κατανάλωση νερού ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα να τους παρέχεται δωρεάν απεριόριστη κατανάλωση νερού πληρώνοντας μόνο το πάγιο τέλος;
4.      Γιατί στη Δ.Ε. Ερινεού τα τέλη για τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες είναι 15€/τ.μ. ενώ σε όλες τις άλλες Δ.Ε. Αιγείρας-Ακράτας-Διακοπτού –Αιγίου-Συμπολιτείας είναι 25€/τ.μ. για τα τραπεζοκαθίσματα και 20€/τ.μ. για τις ξαπλώστρες;
5.      Γιατί στις Δ.Ε. Αιγείρας-Ακράτας τα τέλη χρήσης βυτιοφόρου οχήματος είναι ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες Δ.Ε. Διακοπτού-Συμπολιτείας-Ερινεού;
Αναρωτιόμαστε λοιπόν με ποια κριτήρια έχουν γίνει οι παραπάνω διακρίσεις στις ληφθείσες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας; Με αυτούς τους φόρους θεωρείτε ότι μπορούν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και οι περιοχές μας να αναπτυχθούν;
Για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και για μπορούν να πληρώνουν προς το Δήμο τους νόμιμους φόρους που τους αναλογούν, θα πρέπει να υπάρξει:
  • Μείωση στα τέλη ύδρευσης και ίδια τιμολόγηση για όλους χωρίς διακρίσεις.
  • Μείωση στα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα και κατάργηση του τέλους για τις ξαπλώστρες αφού αποτελούν δωρεάν παροχή, την οποία προσφέρουν οι επιχειρήσεις προς τους πελάτες και τους επισκέπτες τους.
  • Μείωση στα τέλη χρήσης βυτιοφόρου οχήματος αφού οι επαγγελματίες αναγκάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες να κάνουν τουλάχιστον δύο φορές το μήνα εκκένωση του βόθρου της επιχείρησης τους λόγω της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών. Επίσης ίση τιμολόγηση  για όλες τις δημοτικές ενότητες αναφορικά με τα τέλη χρήσης βυτιοφόρου.
Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης όπου είναι απαραίτητο για να μπορούν οι επισκέπτες να μείνουν στην περιοχή μας και να μην ταλαιπωρούνται αναζητώντας μια θέση στάθμευσης.
Ευελπιστούμε να εισακουστούμε ακόμη και την ύστατη ώρα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μην χρειαστεί να προβούν σε δυσάρεστες επιλογές όπως τη μη καταβολή των τελών όχι επειδή δεν θέλουν να τα πληρώσουν αλλά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες και ως εκ τούτου να κινδυνεύουν και από την επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα ο Δήμος να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις πράγμα που έκαναν οι επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια, καταβάλλοντας με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους . 
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος - Ράλλης Γεώργιος,  
Η  Γεν. Γραμματέας - Τερζοπούλου  Θεώνη
----------------------------------------------------------
Αίτηση: Επαγγελαματιών καταστημάτων εστίασης παραλιακής ζώνης της Δ.Ε. Ακράτας – Δ.Ε. Αιγείρας
18-6-13
Προς
1).Το Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Ευστάθιο Θεοδωρακόπουλο
2).Την  Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κα. Μαρία Τσουκαλά
3).Τους Δημοτικούς Συμβούλους και Αρχηγούς των Παρατάξεων Δήμου Αιγιαλείας
4).Τον Αντιδήμαρχο Ακράτας-Αιγείρας κ. Βασίλειο Ανδρουτσόπουλο
5).Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Συλιβαινιωτίκων  κ. Παναγής Κρικέτος
Αξιότιμοι Κύριοι,
Η αδιανόητη επίθεση προς στους επαγγελματίες καταστημάτων εστίασης της παραλιακής ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας και Αιγείρας, με την επιβολή χαρατσιών εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που μεταφράζεται, με την αύξηση των τελών ύδρευσης, με την αύξηση των τελών εξεδρών και πεζοδρομίων, με νέο χαράτσι για «ξαπλώστρες», με αυξημένα τέλη αποκομιδής βοθρολυμάτων, με έλλειψη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην παραλία Συλιβαινιωτίκων, για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, εκτός από παράλογα, είναι καταστροφικά και δεν οδηγούν στην ανάπτυξη της περιοχής και στην επιβίωση των τοπικών επιχειρήσεων.
Οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης της παραλιακής ζώνης Δ.Ε. Ακράτας –Δ.Ε. Αιγείρας, προτείνουμε στη δημοτική αρχή τα κάτωθι:
1.    Για την ύδρευση να γίνει απαλλαγή στα πρώτα 200 κυβικά μέτρα κατά τη θερινή περίοδο διότι τα καταστήματά μας δέχονται μεγάλο όγκο επισκεπτών που χρησιμοποιούν τις τουαλέτες.
2.    Να μειωθεί η τιμή ανά τ.μ. στις εξέδρες στα 10 ευρώ. Θεωρούμε απαράδεκτη την αύξηση του τ.μ. σε 25 ευρώ.
3.    Να καταργηθεί το νέο χαράτσι για τις ξαπλώστρες επί της παραλίας. Να λάβετε υπ’ όψη ότι αποτελεί το μόνο μέσο προσέλκυσης στην σημερινή οικονομική κρίση για να παραμείνει κάποιος περαστικός στην περιοχή μας. Αν αναγκαστούμε να τη χρεώνουμε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας.
4.    Να μειωθεί το κόστος του δημοτικού βυτίου για τα καταστήματα εστίασης στο μισό της σημερινής του τιμολόγησης.
5.    Να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης και επανεξεταστεί νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες κλπ. στην παραλιακή οδό, στο τμήμα της παραλίας Συλιβαινιωτίκων.

Οι Αιτούντες…