22.3.18

Απόφαση: να παραμείνει κλειστός ο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιαλείας

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΝ
Πηγή Proti online

Στην χειρότερη… πληγή της Αιγιάλειας τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί τα σκουπίδια. Το πρόβλημα έχει προκαλέσει αδιέξοδο στην δημοτική αρχή, ατελείωτες ώρες… σκοπιάς για τους κατοίκους της Αιγείρας, αγανάκτηση στους πολίτες, κίνδυνο για την δημόσια υγεία και κλυδωνισμούς στην δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, προκαλώντας μεγάλες ανατροπές.
Η χθεσινοβραδινή μαραθώνια, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, μέχρι αργά το βράδυ δεν… κατάφερε να δώσει λύση στο πρόβλημα, με τους μεν κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας που ήταν παρόντες να επιμένουν για οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας, τους δε δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να ζητούν από τον δήμο να προβεί σε ενέργειες ώστε να κηρυχθεί όλος ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη και όχι μόνο για τις Δημοτικές Ενότητες Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού που ισχύει σήμερα και την ομάδα του Θανάση Παναγόπουλου να τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό, ωστόσο τρεις σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου ζήτησαν συμβιβαστική λύση, καταθέτοντας δική τους πρόταση.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι της Ακράτας Γιώργος Γιοβάς και Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, αλλά και ο σύμβουλος της Αιγείρας Φάνης Σταυρόπουλος, στην τοποθέτησή τους πρότειναν στο Σώμα τα εξής: 1.να κηρυχθεί ο ολόκληρος ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη, 2. να επιτραπεί από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η μεταφορά σε νόμιμο ΧΥΤΑ εκτός Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 3. να παραμείνει κλειστός ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και στη συνέχεια να αποφανθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος αν μπορεί να λειτουργήσει.
Την πρόταση αυτή, μετά από διαβούλευση “αγκάλιασε” η μειοψηφία, αφού επί της ουσίας οι τρεις σύμβουλοι συμφωνούσαν με την πρότασή της για έκτακτη ανάγκη σε ολόκληρο το δήμο. Με παρέμβαση όμως του προέδρου του Δ.Σ. Δημήτρη Μπούνια, η πρόταση της αντιπολίτευσης μπήκε όπως ήταν στην ημερήσια διάταξη και τελικά υπερψηφίστηκε από τους δεκατρείς συμβούλους της μειοψηφίας, τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γιώργο Μεντζελόπουλο, αλλά και τους τρεις συμβούλους της πλειοψηφίας από την Ανατολική Αιγιάλεια, δίνοντας έτσι στην πρόταση πλειοψηφία δεκαεπτά ψήφων.
Το αποτέλεσμα πανηγύρισαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που κέρδισαν μια ακόμα μάχη στον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
Η απόφαση μπερδεύει κάπως τα πράγματα, αφού η δημοτική αρχή ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας βρίσκεται στο εγκεκριμένο από τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) τοπικό σχεδιασμό. Η συνοχή της πλειοψηφίας έσπασε για πρώτη φορά και τώρα θα πρέπει ο δήμαρχος να εκτελέσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αν και όπως εξήγησε στο Σώμα, πολύ δύσκολα αυτή η απόφαση θα εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, στα χαρτιά τουλάχιστον, φαίνεται ότι έχει ακόμα διάρκεια ζωής