5.3.20

Προχωρούν οι προετοιμασίες για το Κιάτο- Αίγιο με 3 ή 4 δρομολόγια ημερησίως

Με επιτυχία η άσκηση
αντιμετώπισης συμβάντος
με τη συμμετοχή
των αρμόδιων υπηρεσιών
και φορέων.
Προχωρούν βάσει του προγραμματισμού οι προετοιμασίες για την έναρξη λειτουργίας της νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Κιάτο – Ροδοδάφνη
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2020 – Με την ολοκλήρωση του έργου που αφορά στη νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών ταχυτήτων που θα ενώνει το Κιάτο με τη Ροδοδάφνη να βρίσκεται στο τελικό στάδιο, πραγματοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για την έναρξη των δρομολογίων έως τα μέσα Απριλίου.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και με στόχο την εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας, η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης συμβάντος εντός της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Τραπέζης την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. 
Στην άσκηση, η οποία οργανώθηκε και συντονίστηκε από την ΕΡΓΟΣΕ, συμμετείχε ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε., καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες δικαιοδοσίας περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, ήτοι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας, τα Αστυνομικά Τμήματα Αιγιαλείας και Ακράτας και το ΕΚΑΒ Πάτρας.
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξοικείωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τα νέα συστήματα ασφαλείας των σηράγγων του σιδηροδρόμου και την άρτια προετοιμασία του εμπλεκόμενου προσωπικού για τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων. Σημειώνεται ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε βάσει σεναρίου σύμφωνα με το οποίο εκδηλώνεται πυρκαγιά στο μεσαίο όχημα/βαγόνι επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία έχει ακινητοποιηθεί μπροστά από την έξοδο διαφυγής της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Τράπεζας στον κλάδο με κατεύθυνση προς Πάτρα. Στην άσκηση συμμετείχαν ασκούμενοι των υπηρεσιών, ηθοποιοί με συγκεκριμένους ρόλους σύμφωνα με το σενάριο, καθώς και παρατηρητές που κατέγραψαν σημαντικές πληροφορίες για την αποτίμηση της άσκησης και επισκέπτες οι οποίοι παρακολούθησαν την εξέλιξη και συμπλήρωσαν σχετικό έντυπο αξιολόγησης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης σημείωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πορεία της προετοιμασίας για την παράδοση ενός πολύ σημαντικού έργου για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Πρόκειται για τη θετική έκβαση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλαμε από τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 920 εκ. Ευρώ που ξεκίνησε το 2006. Οι ενέργειές μας έχουν ως στόχο, όπως παρουσιάσαμε και στην ευρωπαϊκή επιτροπή στη συνάντησή μας στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιανουαρίου,  την έναρξη της λειτουργίας της νέας γραμμής πριν το ελληνικό Πάσχα, καθώς και την εξασφάλιση των 240 εκ. Ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν διατεθεί για τη συγχρηματοδότηση του Έργου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί παράδειγμα της αποφασιστικότητας και του νέου σχεδιασμού με τον οποίο η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για τον ελληνικό -και όχι μόνο- σιδηρόδρομο».
Η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ τόνισε τη σημασία υλοποίησης όλων των απαραίτητων ενεργειών προετοιμασίας ώστε να διασφαλισθεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων, ενώ ανέφερε επίσης ότι παρόμοια άσκηση ετοιμότητας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες  δικαιοδοσίας Νομού Κορινθίας, στη νέα Σιδηροδρομική Σήραγγα Μελισσίου. 
Σημαντικά στοιχεία αναφορικά με το έργο της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Κιάτου - Ροδοδάφνης
Στις 16 Ιανουρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ, φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής επιτροπής παρακολούθησης του έργου στην οποία παρουσιάστηκε η κατάσταση του Έργου και έγινε λεπτομερής περιγραφή των προγραμματισμένων ενεργειών μέχρι και τις αρχές Απριλίου, ώστε να έχει ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση 240 εκ. € που έχουν χορηγηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, με δεδομένο ότι το έργο θα παραδοθεί σύντομα σε λειτουργία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 920 εκ. €.
•Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε το 2006 και κατόπιν αρκετών παρατάσεων έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη από τον Αύγουστο 2019. Η νέα Διοίκηση που ανέλαβε τέλη Οκτωβρίου 2019 κατέβαλε αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο παρουσίαζε αρκετές καθυστερήσεις και εκκρεμότητες.
•Η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε στην ευρωπαϊκή επιτροπή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις υπολειπόμενες ενέργειες μέχρι και την λειτουργία δρομολογίων το οποίο έως σήμερα τηρείται και ήδη προγραμματίζεται η έναρξη δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις 10 Απριλίου.
•Το έργο εξυπηρετεί τους νεοκατασκευασμένους τρεις Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου και τις έξι Στάσεις Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης.
•Για την ασφαλή αντιμετώπιση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης έχουν προγραμματιστεί ασκήσεις με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς Αχαΐας και Κορινθίας εντός των σηράγγων διέλευσης του τρένου. Ήδη την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση με τους φορείς του νομού Αχαΐας στη σήραγγα της Τράπεζας. 
•Το αρχικό φυσικό αντικείμενο του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Δεδομένου ότι στην αρχική σύμβαση δεν προβλεπόταν η εγκατάσταση συστήματος επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η ΕΡΓΟΣΕ αποφάσισε την εγκατάσταση συστήματος VHF. Το εν λόγω σύστημα εξυπηρετεί την επικοινωνία τόσο του διαχειριστή της υποδομής, όσο και της Πυροσβεστική, εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο. Ήδη στην άσκηση της σήραγγας Τραπέζης το σύστημα VHF δοκιμάστηκε επιτυχώς και η ολοκλήρωση του στο σύνολο της γραμμής αναμένεται έως τις 20 Μαρτίου.
•Την τρέχουσα εβδομάδα ξεκινούν οι Διοικητικές Παραλαβές προς Χρήση από τον ΟΣΕ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της 2ης εβδομάδας του Μαρτίου.
•Στην παρούσα φάση εκτελείται ο σχεδιασμός δρομολογίων από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο οποίος σύμφωνα με πηγές θα περιλαμβάνει 3 ή 4 δρομολόγια ημερησίως. Ο χρόνος μετάβασης από τη Νερατζιώτισσα έως το Διακοφτό εκτιμάται στις 2 ώρες ενώ τα δρομολόγια πιθανότατα να πυκνώσουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 
…………………………………………………………………………..
Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. συστάθηκε το 1996 ως θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ και ανήκει στις ΔΕΚΟ. Αποστολή της εταιρείας είναι η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και ταχύτητα των μεταφορών ανθρώπων, αγαθών και εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. διαχειρίζεται τα έργα εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών γραμμών και εγκαταστάσεων του ΟΣΕ που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 καθώς και έργα με αμιγώς εθνική χρηματοδότηση που σχετίζονται άμεσα με τις επενδύσεις των συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων. Επίσης, διαχειρίζεται τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από Προγράμματα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου, δηλαδή του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020 καθώς και του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility- CEF) 2014-2020. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα πάνω από 200 έμπειρα και άριστα καταρτισμένα στελέχη, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της για περισσότερες από δύο δεκαετίες ανταποκρινόμενη αποτελεσματικά και με αξιοπιστία στην υλοποίηση των έργων μέσω της άρτιας οργάνωσης, δομής και συστημάτων που διαθέτει.