1.3.98

ΜΑΡ. 1998 - ‘‘Κόπηκε’’; η χρηματοδότηση για το Αρχαίο Θέατρο

Και 700 εκατ για 17η και 18η Ε. Ο....
Στις 4 Μαρτίου συνεδρίασε στο Αίγιο η επιτροπή παρακολούθησης του ολοκληρωμένου Προγράμματος ανασυγκρότησης Αχαΐας Φωκίδας (ΟΠΑΑΦ), η οποία ενέκρινε μεταξύ των άλλων και τη πρόταση πιστώσεων για τα έργα που μπορούν να εκτελεσθούν άμεσα.
Τον κατάλογο των πιστώσεων που αφορούν την ανατολική Αιγιάλεια είχαμε δημοσιεύσει σε προηγούμενο φύλλο του ‘‘Φ’’. Από όλα αυτά εντάχθηκαν για υλοποίηση τα εξής:
Κατασκευή 17ης Ε. Ο. (Αιγές - Σελιάνα) 200 εκατ. Ανακατασκευή γέφυρας στον ποταμό Κράθη 100 εκατ. +10 μελέτη. Αποχέτευση Ακράτας 600 εκατ. Αναμόρφωση πλατειών και ύδρευση δήμου Νωνάκριδος 130 εκατ. Αρδευτικά έργα: Κραθίου, Αμπέλου 150 εκατ., Αιγών - Περιθωρίου - Εξοχής -Χρυσαμπέλων - ΤΟΕΒ Αιγείρας ( Κριού-Μαρμάρων) 130 εκ., Καλαμιά-Βουτσιμού 60 εκ. Προστασία και αξιοποίηση Λίμνης Τσιβλού 90 εκ. +10 μελέτη.
Δυσάρεστη έκπληξη όμως προξένησε το γεγονός ότι στον παραπάνω κατάλογο δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση για το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, έναν από τους σημαντικότερους χώρους της Αχαΐας. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος να καταστραφεί ολοσχερώς είναι άμεσα ορατός, όπως επανειλημμένα έχει τονισθεί, ‘‘κόπηκαν’’ και αυτά τα 50 εκ. + 3 μελέτη που είχαν αρχικά δοθεί για τον σκοπό αυτό. Είναι η Τρίτη φορά που ο ‘‘Φ’’ επανέρχεται μέσα σε λίγους στο σοβαρό θέμα, της ανάδειξης και αξιοποίησης του μοναδικού αυτού αρχαίου θεάτρου, αφού μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι τοπικοί παράγοντες και η πολιτεία προς τη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως παρά το διαφαινόμενο σταμάτημα της χρηματοδότησης καμία αντίδραση ή διαμαρτυρία από τους αρμόδιους φορείς της Ανατολικής Αιγιαλείας δεν ήλθε ακόμη στο φως της δημοσιότητας. Η δημοσίευση του τοπογραφικού του Θεάτρου, στο ρεπορτάζ αυτό έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα, το ότι δηλ. σε λίγα χρόνια μόνο μέσα από σχέδια και φωτογραφίες θα μπορούμε να γνωρίζουμε την ιστορία μας.
  Όσον αφορά Δε, την 18η επαρχιακή οδό, μετά την έγκριση του τεχνικού δελτίου από την αρμόδια υπηρεσία, σύντομα προχωρά η δημοπράτηση βελτίωσης του τμήματος Αιγείρα - Χρυσάμπελα προϋπολογισμού 508 εκατ. (Η χρηματοδότηση αυτού του έργου είναι ανεξάρτητη από τα παραπάνω έργα του ΟΠΑΑΦ).