1.1.00

ΙΑΝ. 2000 - Με Σχέδιο Πόλεως η τελευταία συνεδρίαση του 1999

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία για το 1999 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγείρας. Δώδεκα θέματα υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε αυτό που αφορούσε την ενημέρωση για τη γνωστή δικαστική ακύρωση του νέου Σχεδίου Πόλης της Αιγείρας.
Η συζήτηση που ακολούθησε κατάδειξε τη σοβαρότητα του θέματος και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει ή θα ανακύψουν στο μέλλον, προβλήματα που όπως είχε αναφέρει πρώτος ο “Φ” στο φύλλο 194 του Ιουνίου ‘99 έχουν να κάνουν με τις κατατμήσεις των οικοπέδων που έχουν πραγματοποιηθεί, τις αγοραπωλησίες κτημάτων με τιμές οικοπέδων, τις αντιπαροχές που ενδεχομένως βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και με πολλά άλλα τεχνικοοικονομικά θέματα, αφού είναι δεδομένο ότι κάθε πράξη που στηρίζεται στη συγκεκριμένη απόφαση επέκτασης του σχεδίου της Αιγείρας θα είναι τουλάχιστον ανίσχυρη ή παράνομη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε έγγραφο που συνετάχθη από τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης και απευθύνεται προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με κοινοποίηση προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, με το οποίο ζητείται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τις νομοτεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου για το πως θα επιλυθούν τα προβλήματα και για το τι μέλει γενέσθαι με την οικιστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Δήμου.
Δεν έλειψαν επίσης και σχολιασμοί για το τι ακριβώς συμβαίνει με τους κληρονόμους της περιουσίας του Ανδρέα Μεντζελόπουλου, αφού ως γνωστόν τα προβλήματα της ακύρωσης του Σχεδίου Πόλεως και το θέμα που υπάρχει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου που έχει κατασκευασθεί το Γυμνάσιο - Λύκειο Αιγείρας, ξεκινούν ύστερα από ενέργειές τους.
Το θέμα πάντως της ακύρωσης του σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αφορά μόνο την Αιγείρα, αφού όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Έθνος στις 27/12/99, το ένα μετά το άλλο τα σχέδια που είχαν τεθεί σε εφαρμογή με πανομοιότυπο τρόπο όπως αυτό της Αιγείρας ακυρώνονται από το Ανώτατο δικαστήριο, προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του Υπουργείου, για το πως δηλ. θα λύσει το πρόβλημα.
Επισημαίνεται επίσης ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται στην άμεση νομοθετική ρύθμιση με το σκεπτικό η ως τώρα αρμοδιότητα των Νομαρχών για τις επεκτάσεις Σχεδίων πόλεως - που κρίθηκε αντισυνταγματική - να επανέλθει στην κεντρική εξουσία, εφαρμόζοντας πλέον ενιαία οικιστική και περιβαλλοντική πολιτική σε όλη την Ελλάδα.