1.1.10

ΙΑΝ. 2010: ο ...Παραλιακός και άλλα


ΦΩΤΟ: 17/1/2010 ώρα 1,26 μ.μ.  Όχι, δεν έφταιξε ο κατεστραμμένος δρόμος αυτή τη φορά... Απλώς ο οδηγός δεν έδεσε καλά το χειρόφρενο και το μικρό Ι.Χ. βρέθηκε στο νερό! Ούτε καν στην ανύπαρκτη αμμουδιά!
Ολοχρονίς τον χτίζανε... χειμώνα γκρεμιζόταν! Τι είναι; Μα φυσικά ο ...Παραλιακός τής Αιγείρας!!
 Το μάθαμε πλέον και το περιμένουμε... 
Κάθε χειμώνα, όταν σηκώνει κύμα ο Κο­ρινθιακός, είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα θα μετράμε τρύπες και χαλάσματα κατά μήκος τού παραλιακού δρόμου...
Βέβαια, δεν ανησυχούμε και πολύ για το δυσάρεστο αυτό γεγονός, αφού ξέ­ρουμε ότι λίγο μετά τον Μάιο (όταν θα έχουν καταλαγιάσει κάπως τα καιρικά φαινόμε­να) θα ξεκινήσουν τα “μπαλώματα”, έτσι ώστε Ιούλιο – Αύγουστο μην πέσει μέσα κα­νένας ξένος και «δυσφημισθεί» η Αιγείρα!
Δεν ανησυχούμε όμως καθόλου για όλους εμάς τους “γηγενείς”, αφού έχουμε εξοικειωθεί με το πρόβλημα και ξέρουμε να φυλαγόμαστε:
Τοίχο – τοίχο, περνάμε γρήγορα τον παραλιακό, μη μας πάρει το κύμα και περιμένου­με το καλοκαίρι να δούμε κανένα μέτρο αμμουδιά!
Έτσι και φέτος, δεν μας τη χάρισε ο φουρτουνιασμένος Κορινθιακός. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ξαναβούλιαξε ένα μικρό τμήμα δρόμου, που το είχαμε μπαλώσει προ διετίας – τριετίας...
Είμαστε όμως “τυχεροί”, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι τής Πρωτοχρονιάς δεν έπιασαν πολύ την Αιγείρα και έτσι οι καταστροφές στους παραλιακούς οικισμούς τής Αχαΐας έγιναν πρώτο θέμα στα Αθηναϊκά κανάλια και παρουσιάστηκαν λαβωμένοι από τη θάλασσα, εκτός από την Αιγείρα! Αυτό μάλλον μάς ικανοποίησε αφού μας έδωσε την ψευδαίσθηση ότι όλοι θεωρούν τον Παραλιακό μας δρόμο τον ...καλύτερο του Κορινθιακού!!!
 "Αδύναμο" χαρτί; το προϊόν τής σύσκεψης της Ακράτας για επίτευξη κοινής γραμμής πλεύσης στον επερχόμενο “Καλλικράτη”...
Τρεις οι παρόντες Δήμαρχοι που βλέπουν με "καλό μάτι"  την ένωση Ακράτας - Αιγείρας - Διακόπτου, αλλά με δύο αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων
Πολιτική κίνηση την πλέον κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις των συνενώσεων σε μεγάλους Δήμους, ήταν η πρωτοβουλία τού Δήμου Ακράτας διά τού Δημάρχου Πάνου Μελή, με το να προσκαλέσει σε σύσκεψη τους Δημάρχους και τους αρχηγούς αντιπολιτεύσεων των τριών δήμων, προκειμένου να υπάρξει κοινή στρατηγική στο μέτωπο διεκδίκησης για τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιαλείας, με τη συγχώνευση των Δήμων Αιγείρας - Ακράτας - Διακοπτού.
Τα «δύσκολα» όμως ήρθαν μετά, αφού η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τριών δημάρχων, αλλά με δύο αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και συμμετοχή μόνο δύο Αντιπολιτεύσεων.
Ουσιαστικά, μόνο οι Δήμοι Ακράτας και Αιγείρας είχαν μια καθολική αποδοχή της προώθησης των διεργασιών με σκοπό το αίτημα της συνένωσης, αφού στην κοινωνία τού Διακοπτού υπάρχει ένα ευρύ αρνητικό κλίμα που απορρίπτει κάθε συζήτηση συ­νένωσης με τους ανατολικούς γείτονές τους, αφήνοντας «πολιτικά» σχεδόν μόνο του τον Δήμαρχο Τάκη Βασιλείου. Με τις εξελίξεις αυτές, αν και το κοινό ανακοινω­θέν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα συνεργασίας, καθίσταται σχετικά αδύναμο για την επίτευξη των προσδοκιών των συντακτών, αφού δεν εκφράζει το σύνολο. Αυτό φαί­νεται άλλωστε και στο κείμενο, όπου δίνεται εναλλακτική κατεύθυνση για συγχώνευ­ση Ακράτας - Αιγείρας.
Από εδώ και πέρα, βέβαια, μιάς και ο «Καλλικράτης» μπήκε στην τελική ευθεία, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, αφού στο τραπέζι τού διαλόγου θα πέσει τόσο το ένα σε­νάριο που θέλει ένα Δήμο την Αιγιάλεια όσο και το άλλο που προβλέπει δύο δήμους στην Αιγιάλεια και ταυτίζεται (σχεδόν) με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος δηλ ένωση Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού.
 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γύρω στο Πάσχα, θα μάθουμε τα οριστικά σύνορα τού νέου μας «υπερδήμου».
 Ψάχνοντας τις αρχαιότητες που βρέ­θηκαν στην ανατολική πύλη τής σή­ραγγας τής Ακράτας...
 - Πού βρήκαν τα αρχαία στην Ακράτα; ρώτησε φίλος Αθηναίος όταν έ­φθασε στην Αιγείρα, κρατώντας ένα φυλλάδιο της Ολυμπίας Οδού που περιείχε σχετική ανακοίνωση. 
- Δίπλα στον Κριό ποταμό, νοτιότερα από το νεκροταφείο τής Αιγεί­ρας, τον ενημέρωσα.
 - Και γιατί αναφέρονται ότι βρέθηκαν στην Ακράτα. Δεν ενημερώνει κάποιος τους αρμόδιους να διορθώσουν το τυπογραφικό λάθος;
 - Δεν είναι τυπογραφικό λάθος, τού εξήγησα. Πριν μερικούς μήνες ο «Φ» με τον τίτλο (Μήπως τελικά ζούμε στη “Χώρα τού Ποτέ”, στην Αι­γείρα κατασκευάζονται οι σήραγγες της Ακράτας!), είχε διατυπώσει με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, την απορία, γιατί η σήραγ­γα του αυτοκινητόδρομου κάτω από τα Μάρμαρα πήρε επίσημα την ο­νομασία «σήραγγα Ακράτας»; Το ρεπορτάζ κατέληγε: Κάποιοι επιτέ­λους πρέπει να απαιτήσουν επίσημες απαντήσεις γιατί συμβαίνουν ό­λα αυτά τα “περίεργα” στην Αιγείρα, εκτός αν τη θεωρούν και στην πραγματικότητα ως την φανταστική “Χώρα του Ποτέ”.
 - Και ποιά ήταν η απάντηση των υπευθύνων γι’ αυτό, ρώτησε με αφέ­λεια ο Αθηναίος...
 - Μα για να πάρεις απάντηση πρέπει να προηγηθεί ερώτηση, του εί­πα. Και ποιός εδώ στην Αιγείρα ασχολήθηκε με τέτοια «ανούσια» και ασήμαντα θέματα.  Άσε που μπορεί να σε χαρακτηρίσουν ακραίο «το­πικιστή». Εδώ, τον Σεπτέμβρη πέρασαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές από την Αιγείρα, και κανείς μα κανείς Αιγειράτης δεν δέσμευσε κά­ποιον από αυτούς να το ψάξει ως βουλευτής τον Οκτώβριο...
 Μα με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα; Ά ρε Καλλικράτης Νο 31 που μας χρειάζεται!