5.12.11

5-12-2011: Σύσκεψη στην Περιφέρεια για εργοστάσιο στερεών αποβλήτων

«Και τώρα τρέχουμε… αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος!»
«Τρέξτε γρήγορα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντικειμενικά έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία να το πετύχουμε». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας
 στην εισήγησή του, στην ενημερωτική συνάντηση, στις 5 Δεκεμβρίου, με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ενόψει της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων με αντικείμενο την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.
Η συνάντηση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας στο Μέγαρο Κόλλα ήταν η δεύτερη κατά σειρά καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνάντηση στο Αγρίνιο.
«Τα μέχρι σήμερα βήματα μας, ως χώρα, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν άτολμα, δειλά και αναποτελεσματικά. Ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη τώρα να επιδοθούμε σ’ έναν αγώνα δρόμου και ν’ αξιοποιήσουμε τους πόρους που υπάρχουν».
Σήμερα οι διαθέσιμοι πόροι για εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι τα 60 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διασφαλιστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ που θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση συνοδευτικών έργων.
«Πάμε σε Διεθνή Διαγωνισμό, ανοικτό σε όλες τις τεχνολογίες, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ελληνικοί νόμοι», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε ότι τα έργα θα είναι συγχρηματοδοτούμενα και με σύμβαση παραχώρησης. Την ευθύνη δε της κατάθεσης των σχετικών φακέλων – προτάσεων έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ. «Οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στους Δήμους», τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) Νίκος Μαντζούφας ο οποίος περιέγραψε εκτενώς το θεσμικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση και κατασκευή των έργων ενώ ειδική αναφορά έκανε στις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα στις οποίες, όπως είπε, κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να παίξει, στη συνολική αξιολόγηση, το πώς θα επέλθει το μικρότερο δυνατόν κόστος για τους χρήστες των έργων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, στην τοποθέτηση του, έκανε μια αναδρομή στην προετοιμασία που υπήρξε για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και υπενθύμισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων προβλέπει για την Αχαΐα τρεις Χ.Υ.Τ.Α. και ένα Εργοστάσιο Επεξεργασίας. «Αυτός ο σχεδιασμός ισχύει και δεν έχει ζητηθεί από καμία πλευρά η τροποποίηση του», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.
Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, μετείχαν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, οι Δήμαρχοι Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο περιφερειακός σύμβουλος (αρμόδιος για τα έργα ΕΣΠΑ) Θανάσης Πετρόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Ελλάδας) Θανάσης Γιανναδάκης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κ.α.

14 Νοε. 2011: Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μείζον και οξύ…
Ένα Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στέρεων Αποβλήτων σε κάθε μιά από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) προβλέπει ο εν ενεργεία περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί με τις συμπληρωματικές και άλλες υποδομές (ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ, Σταθμούς Μεταφόρτωσης). Τα χρήματα που προορίζονταν για το Εργοστάσιο Στερεών Αποβλήτων στη θέση Φλόκα Αχαΐας (60 εκατομμύρια ευρώ), δεν χάθηκαν αλλά αφορούν, πλέον, το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο την Αχαΐα. Ωστόσο, δεν αρκούν και για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, γι’ αυτό και θα αναζητηθούν επιπλέον πόροι από το ΕΣΠΑ.
Αυτό ήταν το περίγραμμα της απάντησης που έδωσε στις 14 Νοεμβρίου 2011 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ύστερα από επερώτηση που κατέθεσε στο Σώμα ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Δεσύλλας.
Ο κ. Κατσιφάρας ξεκίνησε την απάντηση του υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι, πράγματι, μείζον και οξύ και ότι πολλές φορές είναι δύσκολη η επίτευξη συναίνεσης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια, στο ζήτημα αυτό, δεν πρόκειται να μπει σε άγονες αντιπαραθέσεις, ο δε ρόλος της είναι συγκεκριμένος και διακριτός.
Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας έγκεινται στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, με την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, υπενθύμισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι υπάρχει ήδη ένα συμφωνημένο πλαίσιο που προβλέπει ένα Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, μαζί μ’ όλες τις προβλεπόμενες και συμπληρωματικές υποδομές.
Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε, επίσης, ότι τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν πια στο σύνολο της Περιφέρειας αλλά, όπως τόνισε, δεν αρκούν και για τον λόγο αυτό θα αναζητηθούν επιπλέον πόροι από το ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης ζητά έργα που να είναι συγχρηματοδοτούμενα, ανοικτά σ’ όλες τις τεχνολογίες και με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς.
Προ ημερησίας συζήτησης το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ στην Πάτρα και της ΕΒΟ στο Αίγιο και εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της καταβολής των δεδουλευμένων και της διασφάλισης του συνόλου των θέσεων εργασίας και στις δυο παραγωγικές μονάδες.
Επίσης, συζητήθηκε και επερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου για τον ΧΥΤΑ Παπανικολού στην Αιγιάλεια, στην οποία απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.