31.5.14

Κατσιφάρας προς Δένδια: Μην κλείσετε το Α. Τ. Ακράτας

Να μην προχωρήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας, όπως φημολογείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ζητά με επιστολή του στον Υπουργό κ. Νίκο Δένδια και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Τσακνάκη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ,
με αφορμή την επικείμενη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν έντονες φήμες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο περί κλεισίματος του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας και τη μεταφορά του στο Αίγιο.
Κάτι τέτοιο θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στην περιοχή της Ανατολικής Αιγιαλείας (Δημοτικές Ενότητες Ακράτας και Αιγείρας), καθώς από το Αίγιο έως το Ξυλόκαστρο, δηλαδή σε μια απόσταση εβδομήντα (70) περίπου χιλιομέτρων δεν θα υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα.
Όμως εκτός της μεγάλης έκτασης της περιοχής, στην περιοχή υπάρχει σημαντική συγκέντρωση πληθυσμού και σημαντική οικονομική δραστηριότητα, που επιβάλει την ενίσχυση – και όχι την αποδυνάμωση – της προληπτικής αστυνόμευσης, των περιπολιών και της άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι:
• Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να αυξάνεται ραγδαία κατά τους θερινούς μήνες και τις περιόδους εορτών, αγγίζοντας τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ανθρώπους.
• Στην περιοχή λειτουργούν επτά (7) μεγάλα Σούπερ Μάρκετ, ένα (1) κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. και τρία (3) καταστήματα Τραπεζών, που σχεδόν σε όλα έχουν συμβεί ληστείες ή απόπειρες ληστειών. 
• Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές Υπηρεσίες του Δημοσίου (Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλάκιο, Δημοτικά Καταστήματα, κλπ.) που απαιτούν αστυνόμευση.
• Τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει στην Ακράτα τερματικός σταθμός του νεοκατασκευαζόμενου Σιδηροδρόμου Πάτρα-Αθήνα, που θα αυξήσει τις ανάγκες αστυνόμευσης.
Η απαίτηση για διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών (με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής) είναι σύμφυτη με την απαίτηση για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η εκπόνηση και η εφαρμογή της οποιασδήποτε στρατηγικής για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών αποτελεί πρόκληση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού η κυβέρνηση, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και η κοινωνία των πολιτών, παρά την ποικιλία των ρόλων και των αρμοδιοτήτων.
Όλα αυτά τα χρόνια, το Αστυνομικό Τμήμα της Ακράτας έχει συμβάλει σημαντικά στην πάταξη και αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Για το λόγο αυτό και η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το Α.Τ. Ακράτας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικού κτιρίου για τη μεταστέγασή του.
Σας ζητούμε λοιπόν να μην προχωρήσετε στη φημολογούμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας, αλλά στην ενδυνάμωσή του με προσωπικό και μέσα, ώστε να ενισχυθεί η επιτόπια δράση του.
Τέλος, πιστεύουμε ότι οι όποιοι εθνικοί σχεδιασμοί και ενέργειες για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, θα πρέπει να αποτελούν το αποτέλεσμα διαβούλευσης με την Περιφερειακή Αρχή και τις Τοπικές Αρχές της Περιφέρειάς μας, οι οποίες εκπροσωπούν τις κοινότητες που πλήττονται άμεσα από εγκληματικές ενέργειες».