2.6.14

Ε.Δ.Ε. από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα έργα ανάπλασης του Αρχαίου Θεάτρου...

Το υπουργείο Πολιτισμού  έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για το έργο -ύψους 470.000 ευρώ- ανάπλασης / ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Παλαιόκαστρου Αιγών (αρχαία Αιγείρα)... 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ τού Γιάννη Συμεωνίδη που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της 31ης Μαίου 2014 από "ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ", έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε. για την οικονομική διαχείριση κονδυλίων που έχουν διατεθεί για την ανάπλαση του θεάτρου Αρχαίας Αιγείρας (εργασίες που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου 2011, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2014) αλλά και σε παρόμοιο έργο στην Τράπεζα.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:
Το υπουργείο Πολιτισμού, ως προϊσταμένη Αρχή, έχει ήδη διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τον εντοπισμό πιθανών αδικημάτων από συγκεκριμένα στελέχη της Εφορείας, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης των επίμαχων συγχρηματοδοτούμενων έργων. Γι’ αυτά, ύστερα από τους πρώτους ελέγχους της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουν τηρηθεί όλες οι σωστές διαδικασίες αφού, για παράδειγμα, δεν έχουν βρεθεί παραστατικά για δαπάνες που έχουν δηλωθεί.
Συγκεκριμένα το ένα έργο, ύψους 470.000 ευρώ, αφορά την ανάπλαση-ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Παλαιόκαστρου Αιγών (αρχαία Αιγείρα) και το άλλο τη συντήρηση της βόρειας και νότιας κρηπίδας του δωρικού ναού Τραπεζάς Αιγίου (330.000 ευρώ). Η Διαχειριστική Αρχή αναμένεται να καταλήξει μέσα στις επόμενες ημέρες σε πορίσματα ύστερα από τους έκτακτους ελέγχους επαλήθευσης των οικονομικών στοιχείων τους οποίους διενήργησε και για τα δύο έργα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτες εκτιμήσεις για το Παλαιόκαστρο Αιγών κάνουν λόγο για μη επιλέξιμες δαπάνες (μη δικαιολογημένες) τουλάχιστον 40.000 ευρώ. Σε περίπτωση που από τον οριστικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι μέρος, έστω, των χρημάτων δεν κατευθύνθηκε στους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκε, η Διαχειριστική Αρχή θα ζητήσει την αποκαλούμενη «δημοσιονομική διόρθωση». Θα υποχρεωθεί, δηλαδή, η ΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων να επιστρέψει το επίμαχο ποσό. 
Η προϊσταμένη της Στ' Εφορείας, Εριφίλη Κόλλια ισχυρίζεται στο koutipandoras πως ήταν η δική της υπηρεσία η οποία είχε εντοπίσει το πρόβλημα, για το οποίο ενημέρωσε αμέσως την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας την πραγματοποίηση ΕΔΕ η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, πως οι υπό διερεύνηση υπάλληλοι δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα κι εξακολουθούν να απασχολούνται κανονικώς στην Εφορεία.